Program

Tom Stoppard och ”Drutten och Krokodilen” svartlistas i Vitryssland

Efter regimens tillslag mot oppositionen i samband med presidentvalet i december återinförs nu kulturcensuren i Vitryssland. Rockkonserter ställs in, tavlor tas bort från en utställning i Minsk. Nyligen avslöjades en inofficiell svart lista över konstnärer och artister som inte får förekomma i media. Förbudet drabbar till och med Hollywoodstjärnor och Drutten och krokodilen.

I början av mars publicerade oppositionella internetsidor i Vitryssland en lista över förbjudna författare, skådespelare och musiker. Enligt uppgift ska det vitryska informationsministeriet ha skickat ut listan till statliga medier med instruktioner att inte nämna deras namn eller sända musik, texter och filmer som de skapat eller medverkat i. På listan finns artister som öppet har protesterat mot Lukasjenkos regim: sångaren Zmitjer Vajtsiusjkevitj som i presidentvalet i december stödde oppositionskandidaten Uladzimir Njakljajeu, rockgruppen NRM, den oberoende Fria teatern från Minsk, Jurij Chasjtjevatskij, som gjort avslöjande filmer om Lukasjenko, och även personer som hittills har betraktats som opolitiska, som dramatikern och filmmanusförfattaren Andrej Kurejtjik och Vitrysslands populäraste rockgrupp Lapis Trubetskoj. På listan finns även Uladzimir Chalip, författare till romaner och filmmanus och far till journalisten Irina Chalip som i sin tur är hustru till Andrej Sannikau, en annan oppositionskandidat i presidentvalet. Både Irina Chalip och Andrej Sannikau arresterades efter en demonstration i Minsk 19 december.

Förutom de vitryska kulturpersonligheterna ska förbudet också gälla utlänningar som stödjer den vitryska oppositionen: den brittiske dramatikern Tom Stoppard som har hjälpt Fria teatern i Minsk, skådespelarna Jude Law, Kevin Spacey och Sam West (som har spelat in videobudskap till det vitryska folket i solidaritetskampanjen inför presidentvalet), den ryske rockmusikern Jurij Sjevtjuk från gruppen DDT samt de ryska författarna Andrej Bitov, Viktor Jerofejev och Eduard Uspenskij (som alla har skrivit under en petition om att släppa Uladzimir Njakljajeu ur fängelset). I Uspenskijs fall blir förbudet särskilt svårt att upprätthålla eftersom han är författare till de populära barnböckerna om Drutten och Krokodilen.

Vitrysslands informationsminister Oleg Proleskovskij säger till den ryska nyhetsbyrån Interfax att listan är en ”förfalskning” och ”skamlös provokation”. På dokumentet finns visserligen inga stämplar eller underskrifter, men ändå tycks förbudet ha trätt i kraft. I mars inställdes med olika svepskäl fem konserter med svartlistade artister, med Lapis Trubetskoj i Homel och Mahiljou, Krambambula i Minsk och Zmitjer Vajtsiuskevitj i Brest.

– Ägarna till klubben i Mahiljou meddelade oss att de hade en läcka i taket. Då kom vi överens med en annan klubb, men nästa dag ringde de till oss och sade lokalen var abonnerad den kvällen, berättar Lapis Trubetskojs manager Jevgenij Kolmykov för internetsidan Naviny. Även gruppen Neuro Dubels konsert på klubben Reaktor i Minsk ställdes in. Enligt information på rockgruppens hemsida kallades klubbens ägare till ett samtal på kommunens kulturavdelning där tjänstemännen övertalade dem att ställa in konserten under hot om att klubben annars skulle stängas.

Det är inte bara musik som censureras. När utställningen ”Pogon – 20” öppnades i mars i konstpalatset i Minsk tog man bort sex konstverk med politiska budskap, däribland Uladzmir Krukovskijs affischer med motiv från polisvåldet den 19 december och solidaritetskampanjen med de politiska fångarna. Även en performance som skulle framföras under vernissagen ställdes in. Vjasna, det oberoende centret för mänskliga rättigheter  från Minsk har protesterat mot den kulturella censuren. ”Den svarta listan pekar tydligt på att det finns censur i landet, vilket är förbjudet enligt Vitrysslands konstitution. Det är en oacceptabel inskränkning av yttrandefriheten och den konstnärliga friheten”, skriver Vjasna i en kommentar. Organisationen har erbjudit kulturskaparna hjälp att försvara sina konstitutionella rättigheter. Dramatikern Andrej Kurejtjik avgick nyligen från sin post som ledamot i det officiella Rådet för kultur och konst som protest mot myndigheternas åtgärder.

Även tidigare har det funnits svarta listor. Fram till 2008 var enda sättet för vitryska rockgrupper att framträda utan restriktioner att medverka på utländska festivaler i t ex Litauen, Ukraina och  Polen. Även den amerikanska ambassaden i Minsk ordnade en alternativ musikfestival, Ambasovisjtj, men när de vitryska myndigheterna utvisade ambassadören och en del av diplomaterna år 2008 var det stopp för den festivalen. De svartlistade musikerna har förklarat att de kommer att framträda utomlands eller i privathem i stället.
- Jag tror att förutom några enstaka kvarvarande mörkmän och stalinister tycker alla normala, intelligenta människor att svarta listor är ett tecken på barbari och propaganda i Goebbelsstil, säger dramatikern och filmmanusförfattaren Andrej Kurejtjik i en intervju. Jag kan inte sitta med i ett statligt råd om staten behandlar kulturarbetare på det sättet.

Andrej Kurejtjik hoppas på hjälp från det internationella samfundet:

-Det behövs gemensamma festivaler och konserter som en kompensation för förbudet att framträda i Vitryssland, säger han. Civiliserade länder kan ställa som villkor för officiellt kultursamarbete med Vitryssland att svartlistade konstnärer får delta i de gemensamma projekten. Det finns många möjligheter. Det viktiga är att saken inte förtigs.

Detta är en förkortad version av en artikel av Roman Pawlowski i dagstidningen Gazeta Wyborcza den 26 mars 2011:
http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105226,9324312,Bialorus_cenzuruje.html

Översättning: Tomas Håkanson

MER INFORMATION OM LÄGET I BL A VITRYSSLAND FINNS HOS ÖSTGRUPPEN FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER: www.ostgruppen.se

« Tillbaka
      
Website Security Test