POLSK FESTIVALSOMMAR 2018

POLSK FESTIVALSOMMAR 2018
Sommaren är festivalernas tid. Den som vill kan tillbringa en hel sommar i Polen i musikens, konstens, litteraturens och filmens tecken och resa från festival till festival. Här har vi valt ut några av de största, roligaste och intressantaste. Men det finns förstås många fler.
Foto: Phile Deprez - Forever / Malta Festival 2018
JUNI
Malta Festival 2018 15-24 juni
Poznań
www.malta-festival.pl/en


En av Europas stora kulturfestivaler. Teater, dans, film, musik, konst och aktuell debatt inom- och utomhus i centrala Poznań. Årets tema är Hopp ut i tron. En viktig gäst är belgiska teater-, dans och konstgruppen Need Company. Festivalen avslutas med en utomhuskonsert med Zygmunt Koniecznys musik.


Festiwal Kapel i Śpiewaków Ludowych 21-24 juni
Kazimierz Dolny
https://www.kazimierzdolny.pl/


Folkmusikfestival och spelmanstävling. Hundratals spelmän, folkmusikgrupper och folksångare framträder på torget i den lilla renässansstaden Kazimierz Dolny.
Foto: Fotofestiwal 2018 (Intenationell fotografifestival)
Fotofestiwal 2018 – Intenationell fotografifestival 21 juni-1 juli
Łódź
fotofestiwal.com/2018/en/


Årets festival placerar sig mitt i miljödebatten och ställer människans relation till naturen i centrum. Här möter vi de globala miljöproblemen och förslagen till lösningar för mänsklighetens överlevnad, och samtidigt naturen själv i dess oändliga och ständigt överraskande former.
På programmet står ett trettiotal utställningar, över 100 internationella gäster, utdelning av festivalens Grand Prix och pris för årets fotobok, internationell fotonatt, filmer, barnverksamhet, kurser, möten med fotografer, diashower och konserter.


Big Book Festival 22-24 juni
Warszawa
bigbookfestival.pl/eng/


Litteraturfestivalen som ständigt söker nya former, med besökande författare från tjugo länder. I år är temat Expeditioner över gränserna och därför äger festivalen rum i en klätterpark. Tre svenska författare är inbjudna: Karin Bojs, Bea Uusma och Lisen Sundgren. Bland polackerna finns stora samtidsförfattare som Joanna Bator och Krzysztof Varga och inte minst barnboksförfattaren och svensköversättaren Barbara Gawryluk, som gästade svenska Barnboksveckan 2017.


Wianki - Midsommarfestival 23 juni
Kraków
www.wianki.krakow.pl/en


Gratis musik hela midsommardagen och midsommarnatten. Flera olika scener utspridda i olika stadsdelar med rock och pop, independentrock, elektronisk dansmusik, etnomusik osv. Och givetvis en tävling om vackraste midsommarkransen.


Judiska kulturfestivalen 22 juni - 1 juli
Kraków
www.jewishfestival.pl/en/


Allt från traditionell religiös musik till modern israelisk klubbmusik, dessutom utställningar, föreläsningar, workshops, kurser... och allt detta i Krakóws traditionsrika judiska stadsdel Kazimierz. I år firar festivalen Polens 100-årsdag, Israels 70-årsdag och festivalens egen 30-årsdag.
Foto: Tauron Nowa Muzyka Festival
Tauron Nowa Muzyka Festival 28 juni - 1 juli
Katowice
www.festiwalnowamuzyka.pl/en/


Nutida musik med fokus på electronica, jazz och dansmusik i postindustriell miljö. Festivalen hålls vid en nedlagd och renoverad kolgruva i centrala Katowice. Band från 20 länder på 5 kontinenter,
bl a Fever Ray (SE), Nightmares On Wax (UK), Sampha (UK), Denis Horvat (DK), Nosowska (PL), Essaie Pas (CAN), Toulouse Low Trax (DE).


Different Sounds Art’n’Music Festival 28 juni - 1 juli
Lublin
www.en.innebrzmienia.eu


En internationell festival som tar fasta på Lublins läge i östra Polen och dess närhet till länderna i EU:s Östliga partnerskap. I år är det dessutom staden Lublins 700-årsjubileum. Musik i genrerna new wave, afrojazz, elektronica, avant-rock och världsmusik, och så film, litteratur och nutidskonst. Den största stjärnan på årets festival är amerikanska funklegenden George Clinton & Parliament Funkadelic. Andra gäster är Afenginn & Bastarda (Danmark & Polen), Sinoptik (Ukraina) och Saul Williams (USA).
Foto: Jerker Josefsson - Anna Ternheim / Halfway Festival
Halfway Festival 29 juni – 1 juli
Białystok
www.halfwayfestival.com


En intim festival med alternativrock, singer/songwriters och musik med folkmusikinspiration. I år kommer Anna Ternheim till Białystok, andra gäster är estniska Pia Fraus, vitryska Tonqixod och schweizisk-internationella experimentella 14-mannabandet Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp XXL.
JULI
Open'er Festival 4-7 juli
Gdynia
www.opener.pl/en


Polens Bråvalla? En av landets största musikfestivaler. Hundratusentals åskådare kommer till det nedlagda flygfältet Gdynia Kosakowo. Bara att ta färjan från Sverige till Gdynia eller Gdansk. Med
bl a Depeche Mode, Nick Cave and the Bad Seeds, Kali Uchis, Sigrid.
Foto: Open'er Festival
EtnoKraków/Rozstaje Festival 4-7 juli
Krakow
www.etnokrakow.pl/en/


Polen möter hela världen! En högklassig festival med allt från traditionell folkmusik till nutida elektronisk etnopop. Med bl a Adam Strug (Polen), Tuuletar (Finland), Marko Markovic Brass Band (Serbien), Alireza Ghorbani (Iran) Chico Trujillo (Chile), Mamadou Diabaté (Burkina Faso)


Rabka Barnlitteraturfestival 4-7 juli
Rabka
www.rabkafestival.pl/indexen.html


Rikt litteratur- och kulturprogram för barn och vuxna över hela det vackert belägna Rabka i bergen söder om Kraków. Årets tema är ”Jag – mitt hemland – min värld”. Ett fyrtiotal polska barnboksförfattare är inbjudna. Enda utländska gästen är en svensk: bilderboksdrottningen Eva Lindström.
Foto: Tomek Hoax - Nannok of the North / Dźwięki Północy
Dźwięki Północy (Ljud från norr) 4-8 juli
Gdańsk
www.dzwiekipolnocy.pl/


Folkmusik och folkmusikinspirerad musik från Östersjöländerna. Från Sverige kommer framgångsrika trion Ahlberg, Ek & Rosvall och från Polen bl a Nanook of the North med isig folkambient. Dessutom finska dragspelsdrottningen Maria Kalaniemi.


Warsaw Summer Jazz Days 5-8 juli
Warszawa
www.adamiakjazz.pl/?lang=en


En av Europas stora jazzfestivaler där nya namn blandas med genrens storheter. Med bl a Leszek Możdżer Special Project, Vijay Iyer Sextet, Django Bates Beloved, Brad Mehldau Trio.


inSPIRACJE 6 juli – 30 september
Vernissagehelg 6-8 juli
Szczecin
www.en.inspiracje.art.pl


inSPIRACJE är en bildkonstfestival som har hållits i Szczecin sedan 2005. Varje år visas en temautställning med ett drygt tiotal konstnärer från hela världen. Under vernissagehelgen blir det dessutom performance, konserter och kurser. Årets huvudutställning har temat Powolność (Långsamhet) och handlar om friheten att vara långsam i ett samhälle där allt bara går fortare. Sidoutställningen Życie jest podworkiem (Livet är en bakgård) handlar om att leva i höghusområden.
Foto: Gdynia Design Days 2018 - Error
Gdynia Design Days 6-15 juli
Gdynia
www.gdyniadesigndays.eu/en/


En designfestival för både professionella och intresserad allmänhet. Årets tema är Error. Error är ett latinskt ord som numera mest syftar på krånglande datorer, men det handlar också om brist på förståelse och oklar kommunikation. På utställningar, föreläsningar och paneldebatter ska festivalen fundera över vad Error betyder i dagens värld, om vi är förberedda för systemkollapsen och har tagit de säkerhetskopior som krävs.


Slot Art Festival 10-14 juli
Lubiąż (nära Wrocław)
www.slot.art.pl/en


Slot Art Festival är en plats för möten: möten mellan skapare och sökare, artister och fans, musikälskare, aktivister, passionerade, och framför allt möten med andra människor, konst, ljud, ord och själens djup. 150 kurser, dussintals konserter och möten, dessutom teaterföreställningar, kabaréer och filmvisningar.


Bolków Castle Party 12-15 juli
Slottet i Bolków
www.castleparty.com


Gothrock, hårdrock och industrirock i och omkring slottsruinen i Bolków (sydvästra Polen, nära gränsen till Tyskland och Tjeckien). Med bl a Apotygma Berzerk, Project Pitchfork, Samael, The Eden House, Faun.
Foto: Transatlantyk 2018
Transatlantyk 13-20 juli
Łódź
www.transatlantyk.org/en


Internationell film- och musikfestival med idén att inspirera till debatt om aktuella samhällsfrågor. Årets tema, inspirerat av Polens hundraårsfirande, är "Självständighet Nu - Jag, Friheten, Upproret och Fosterlandet". Festivalchef är den Oscarsbelönade filmmusikkompositören Jan A P Kaczmarek. Under en vecka visas 300 filmer, varav många tidigare har visats i Cannes, Berlin, Venedig eller på Sundance. Dessutom massor av kurser och föreläsningar om film, musik och samhällsfrågor.


Jarocinfestivalen 13-15 juli
Jarocin
www.jarocinfestiwal.pl


Polens första stora rockfestival, grundad på 80-talet. Jarocin satsar på stora polska artister och kompletterar med litteratur (författarkväll med Sverigebekante Andrzej Stasiuk), barnverksamheter och datorspel. Norsk-polske jazzsaxofonisten Jan Garbarek inleder festivalen och storstjärnan Katarzyna Nosowska är största dragplåstret.
Foto: MFF Nowe Horyzonty 2018 ((Nya horisonter - Internationell filmfestival)
MFF Nowe Horyzonty (Nya horisonter - Internationell filmfestival) 26 juli-5 augusti
Wrocław
www.nowehoryzonty.pl/index.do?lang=en


Filmer direkt från Cannes, Rotterdam, Venedig, Berlin och Locarno, Internationell filmtävling, panorama över nutida film och retrospektiver över fyra regissörer: Nicolas Roeg, Ildikó Enyedi, Pedro Costa och João César Monteiro. Dessutom tema Iran med äldre och nyare filmer. Med anledning av Ingmar Bergmanjubileet blir det åtta Bergmanfilmer, utställning och installation från Svenska institutet och många överraskningar med Bergmantema.


Audioriver Festival 27-29 juli
Płock
www.audioriver.pl/en.php


Alternativ och elektronisk musik och filmer på flera scener på stranden vid floden Wisła. Med bl a Be Svendsen, Lee Burridge, MJ Cole, Nicky Blackmarket feat. MC Fatman D.


Festiwal Dwa Brzegi/Two Riversides 28 juli - 5 augusti
Kazimierz Dolny och Janowiec (två småstäder med renässansarkitektur på varsin sida om floden Wisła)
www.dwabrzegi.pl/en/category/news-homepage


Film- och konstfestival med konstnärligt framåtsträvande filmer från Europa och övriga världen. Sektioner för bl a ny film, klassiker, musikfilm och unga filmskapare.
Foto: PolAndRock Festival 2018 (Woodstock Festival Poland)
AUGUSTI
PolAndRock Festival (Woodstock Festival Poland) 2-4 augusti
Kostrzyn nad Odrą (söder om Szczecin)
en.polandrockfestival.pl/


Denna stora festival, från början tänkt som Polens svar på Woodstockfestivalen, har hållits i över 20 år och drar till sig hundratusentals åskådare. Fyra scener på en stor äng och allt gratis. I år kommer svenska deathmetallegenderna In Flames. Dessutom bl a Alpha Blondy, Frank Carter, You Me At Six och Lao Che. Ta med tältet och kom!


OFF Festival 3-5 augusti
Katowice
www.off-festival.pl/en/


Här blandas genrer, stilar och tider. Mycket alternativ och ny musik, blandat med klassiker. För de yngsta finns även avdelningen Piaskoffnica där roliga aktiviteter kopplas med musikaliska upplevelser. I år spelar bl a M.I.A, Charlotte Gainsbourg, Aurora Grizzly Bears och Warsaw Village Band.
Foto: Festiwal Słowian i Wikingów (Slaver och Vikingar)
Festiwal Słowian i Wikingów (Slaver och Vikingar) 3-5 augusti
Wolin (nära Świnoujście och färjan från Ystad)
www.facebook.com/events/181457962580207


En spännande resa till vikingatiden. Tusentals krigare och hantverkare från 30 olika länder, hantverkskurser, tidig musik och dans, segling i rekonstruerade fartyg, rekonstruktion av fältslag. Festivalen grundar sig på teorin att fästningen Jomsborg från den isländska Jomsvikingasagan låg just på ön Wolin.


Muzyka w starym Krakowie/Musik i gamla Kraków 15-31 augusti
Kraków
www.mwsk.pl/mwsk_2017_concerts.htm


All slags klassisk musik från medeltid till nutid i Krakóws kyrkor, palats och andra gamla vackra byggnader. (Årets festivalprogram är ännu inte färdigt.)
SEPTEMBER
Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier (Internationella serie- och spelfestivalen) 14-19 september
Łódź
www.komiksfestiwal.com/en/


Möten med alla slags seriemänniskor: tecknare, författare, förläggare och experter. Varje år kommer hundratals serieskapare från Polen och utlandet. Turneringar i PC-spel, konsolspel och brädspel, möten med spelutvecklare, spelföretag och spelforskare. Försäljningsstånd med nya och gamla serier, prylar, spel och böcker. Dessutom internationell kortserietävling, utställningar och kurser.

« Tillbaka
      
Website Security Test