Program/Events
JUNI 2020
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Följ oss
Program

Maciej Kurak och Max Skorwider (Galeria Niewielka/Lilla galleriet) på Malmöfestivalen 2011

Fredag 19:e augusti
kl 13.00 & kl. 17.00

Lördag 20:e augusti
kl 13.00 & kl. 17.00

Söndag 21:a augusti
kl 13.00 & kl. 17.00

Maciej Kurak och Max Skorwider har verkat som en duo sedan 2009.  Inom ramen för Galeria Niewielka (Lilla galleriet), som drivs av duon i samarbete med Konsthögskolan i PoznaÅ„, visar de (samt genomför) verk som förhåller sig till rummet och till publiken, diskuterande och provocerande, med uppmärksamheten riktad mot alla slags paradoxer.

Mer om Galleriet och konstärerna:
http://www.maciejkurak.com/
http://uap.edu.pl/galerie-uap/galeria-niewielka/
http://www.facebook.com/gniewielka?ref=ts

Mer om Malmöfestivalen:
http://www.malmofestivalen.se/
http://www.malmofestivalen.se/konst-design/performance/migration

Ta chansen att vara med om något helt unikt! Mina polska konstnärsvänner Max Skorwider och Maciej Kurak söker dig som fredag till söndag vill vara med och gå i deras vandrande container!
15 frivilliga per tillfälle sökes. Din uppgift kommer att vara att föra konstverket Migration från Posthusplatsen upp till Stortorget.

Anmäl dig till: cecilia.sterner@malmo.se


"MIGRATION"

Maciej Kurak / Max Skorwider (Galeria Niewielka)

Konstnärerna om sitt projekt:

"Migrationen är utan tvekan en följd av globaliseringen och den tekniska utvecklingen. Enligt sociologen Zygmunt Bauman är företagen inte längre nationell egendom, åtminstone inte på samma sätt som i början av 1900-talet och allt oftare tas stora biltillverkare (som t ex Volvo och Saab) över av nya ägare från Asien.

Politiken tar inga drastiska steg för att lösa de fattigaste människornas problem. Man undviker skarpa lösningar och ersätter dem med dialog, man försöker smuggla igenom sitt egentliga mål och döljer det med estetisering. Det är t ex ingen som ropar högt: 'Skicka hem rumänerna.' Vissa åtgärder för att försvåra migrationen smugglas igenom i tysthet så att de inte ska väcka kontroverser. Detta fenomen är lite som 'den gyllene medelvägens' princip – att konsumera något och samtidigt slippa konsekvenserna, t ex coca cola utan koffein, öl utan alkohol, rökning utan halsbloss.

I dagens samhälle är politiken mer evolutionär än revolutionär. Det leder ibland till stöd för vänsterståndpunkter (som associeras med en revolutionär inställning) som hos Slavoj Å»iżek och Alain Badiou, som har fått nog av det som kan kallas 'snömospolitik'.

Projektet 'Migration', där människor försöker smyga sig in på ett obemärkt sätt, har som mål att rikta uppmärksamheten mot de problem som nutidens människor lever med. Den stora containern som döljer emigranterna är en symbol för nutiden där vi ofta likgiltigt går förbi okända nyanlända människor...

Vi tänker oss att projektet är en aktion som äger rum på Malmös gator under 3 dagar, en kortare tid varje dag. Vi tänker spela in en video och kanske visar den några dagar senare. Vandringen genom stadens gator tar kanske 30-40 minuter varje dag under festivalen. Viktigt för oss är spontaniteten och människors uppträdande."

MACIEJ KURAK (http://www.maciejkurak.com) föddes 1972 i PoznaÅ„. 2005 fick han första pris i tävlingen Spojrzenia (Blickar), sponsrad av Deutsche Bank och organiserad av den statliga konsthallen ZachÄ™ta i Warszawa. Sedan 2009 leder han en grafikstudio på Konsthögskolan i PoznaÅ„. År 2009 fick han också tidskriften Politykas pris Paszport till unga lovande kulturskapare och konstnärer. Maciej Kurak verkar både i privata och offentliga rum. Han utformar alltid sina verk för en konkret plats och tar upp varierande frågor och samhällsproblem genom att gå i dialog med den aktuella platsen. Han har skapat många verk både i Polen och utomlands.

MAX SKORWIDER föddes 1980 i PoznaÅ„. 2005 gick han ut konsthögskolan i PoznaÅ„, avdelningen för grafik, med högsta betyg. Under studietiden var han gäststudent på konsthögskolorna i Granada och i Knoxville (University of Tennessee). Efter sin examen började han arbeta som grafiklärare på konsthögskolan i PoznaÅ„ och fick doktorsgrad 2010.

Max Skorwider har fått priser i många tiotals affischtävlingar i Polen och övriga Europa och har publicerat hundratals politiska satirteckningar i dagspressen. Han har också deltagit i många affischutställningar, framför allt i Polen men även i Tjeckien, Slovakien, Ryssland, Tyskland, Spanien, Italien, Belgien, Frankrike, Norge, Mexiko, USA, Iran, Japan och Kina. Tillsammans med Maciej Kurak har han gjort performanceverk som visats i Polen, Frankrike och Storbritannien.

Arr.: Galeria Niewielka, Malmöfestivalen, Polska institutet i Stockholm

 

Evenemanget ingår i det kulturella programmet under det polska ordförandeskapet i EU


« Tillbaka
      
Website Security Test