Program

Jacek Kuroń (1934-2004) var en av de ledande gestalterna i den polska demokratiska oppositionen under kommunisttiden. Efter kommunismens fall blev han bl a minister och parlamentsledamot.

Jacek Kuroń föddes i en familj med vänsteråsikter som från början var positivt inställd till det kommunistiska systemet. Han gick tidigt med i kommunistpartiet, men blev snart utesluten för bristande politisk renlärighet. 1955 grundade han den s k Walterrörelsen (Krąg Walterowski), ett försök att skapa en socialistisk pionjärrörelse enligt sovjetisk modell. Walterrörelsen upplöstes dock efter några år genom myndighetsbeslut. I samband med det politiska ”tövädret” 1956 antogs Kuroń återigen som medlem i kommunistpartiet. Året efter tog han examen i historia vid Warszawas universitet. 1964 uteslöts han för andra gången ur partiet och dömdes senare till fängelse för ett kritiskt brev till partiledningen där han kritiserade partibyråkratin och föreslog demokratiska reformer. Han dömdes på nytt till fängelse 1968 för sitt deltagande i de stora studentprotesterna samma år. 1976 var han med och bildade KOR, Kommittén för arbetarnas försvar, en grupp intellektuella dissidenter som arbetade med praktisk och juridisk hjälp till polska arbetare som drabbats av förföljelser efter en strejkvåg. När den fria fackföreningen Solidaritet uppstod efter de landsomfattande strejkerna sommaren 1980 blev Kuroń en viktig rådgivare. Den 13 december 1981 införde kommunistpartiet krigslagar och kommenderade ut stridsvagnar på gatorna för att stoppa Solidaritet. I samband med det blev Kuroń och tusentals andra Solidaritetsaktivister internerade. Han satt sedan fängslad till 1984.

1989 deltog Jacek Kuroń i rundabordssamtalen mellan kommunistpartiet och oppositionen som till att börja med ledde fram till en politisk öppning med delvis fria val. Samma år valdes han in i parlamentet för Solidaritet och kvarstod som parlamentsledamot till 2001. I två omgångar, 1989-90 och 1992-93, var han arbetsmarknads- och socialminister. Han ställde också upp som kandidat i presidentvalet 1995 för det vänsterliberala partiet Frihetsunionen och fick då 9 procent av rösterna.

Jacek Kuroń var inte bara aktivist och politiker utan även publicist och författare. Förutom ett stort antal politiska artiklar och essäer under åren som dissident gav han i det fria Polen ut flera debatt- och tankeböcker. Han har fått många priser och utmärkelser, däribland den polska Vita örnens orden, den franska Hederslegionen, Förbundsrepubliken Tysklands förtjänstorden, samt liknande statliga utmärkelser från Tjeckien, Ukraina och Litauen.


Ladda ned texten: JACEK KUROŃ: JANUSZ KORCZAK OCH ETT RECEPT FÖR 2000-TALET

« Tillbaka
      
Website Security Test