Program/Events
JUNI 2020
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Följ oss
Program


Utställningen Berlin - Yogyakarta

4-9 augusti 2015
Pride Park i Folkets Park
Amiralsgatan 35, Malmö
Öppettider: kl 15.00-21.00 (4-7 augusti),  kl 14.00-19.00 (8-9 augusti)

Vernissage i efterskott: 7 augusti kl 19.00

Utställningen Berlin - Yogyakarta, som skapades av Kampanjen mot homofobi i Warszawa (KPH – Kampania Przeciw Homofobii), består av två delar. Den första berättar om förföljelserna av homosexuella, bisexuella och transpersoner under Nazitysklands herravälde i Europa. Den andra presenterar en serie dokument rörande mänskliga och medborgerliga rättigheter, som skapades i efterdyningarna efter andra världskrigets humanitära tragedier, däribland FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter och de så kallade ”Yogyakartaprinciperna”. Principerna antogs år 2006 i den indonesiska staden Yogyakarta av Internationella juristkommissionen, en icke-statlig organisation som grundades för över 50 år sedan i Berlin. Deklarationen fastställer en internationell standard för tillämpningen av de mänskliga rättigheterna med avseende på personer med olika sexuell läggning och könsidentitet.

I utställningstiteln figurerar namnen på två städer på två olika kontinenter för att understryka att såväl förtryck och diskriminering som mänskliga rättigheter är globala fenomen. Yogyakarta står för nutiden, Berlin för historien. 70 år efter andra världskrigets slut vill utställningen återge det nazistiska systemets bortglömda offer deras plats i det kollektiva minnet. Den vill även påminna om att mänskliga rättigheter är någonting omistligt för alla människor, även icke-heterosexuella.

Berlin – Yogyakarta berättar om rörelsen för icke-heterosexuella människors frigörelse, dess ursprung och framgångar. Utställningen har hittills visats i över 30 städer, bl a Berlin, Wien, Warszawa, Kraków, Riga, Tallin, Bratislava, Liverpool och Lissabon. Och även i Auschwitz, Dachau och Theresienstadt, där Nazityskland inrättade koncentrationsläger.

Polska institutet tog initiativet att översätta utställningen till svenska och visa den nyproducerade versionen för första gången under Regnbågsfestivalen i Malmö som en del av Queer Konst i Brändan i Folkets Park. Översättningen gjordes av Stefan Ingvarsson. Den engelska versionen av Berlin - Yogyakarta visades av Polska institutet på Kulturhuset under Stockholm Pride 2013.

fredagkvällen den 7 augusti kl 19 kan du uppleva utställningen tillsammans med arrangörerna och de andra besökarna. Titta på konsten, samtala med varandra och umgås under trevliga former på Brändan. Alla är välkomna!

(Utställningen "Anger. Our voices about ourselves" uteblir på grund av curators sjukdom).

« Tillbaka
      
Website Security Test