Program

Illustrationskurser för vuxna och barn på Polska institutet

21-22 september 2018
Polska institutet Stockholm
Mosebacke torg 4, Stockholm

I samband med bilderboksutställningen LOOK! POLISH PICTUREBOOK! bjuder Polska institutet Stockholm tillsammans med Östersjökulturcentret i Gdańsk (Nadbałtyckie Centrum Kultury) in till gratis illustrationskurser för barn och vuxna. Föranmälan krävs.

Anmäl dig till mejladressen osa@polskainstitutet.se och skriv vilken workshop vill du gå på.

Först till kvarn!

 

fredag 21 september, kl 15.00-16.30

Workshop för barn med MONIKA KONCA: SKAPA DIN EGEN BILDERBOK

Polska institutet Stockholm

(för barn i åldern 8+)

Föranmälan krävs. Först till kvarn.

Språk: engelska och polska

Monika Konca är curator för utställningen Look! Polish Picturebook! ar examen i måleri med specialisering på keramiska former från konsthögskolan i Gdańsk. Hon har arbetat som scenografiassistent och senare som självständig scenograf på opera- musikal- och teaterföreställningar i Gdańsk och Gdynia. Hon är numera anställd som utställningscurator vid Östersjökulturcentret i Gdańsk. Monika hur kurerat Look! Polish Picturebook! i dess olika utformningar i Riga, Tallinn och Vilnius 2016, Helsingfors 2017, samt Århus och Köpenhamn 2018.

 

lördag, 22 september, kl 10-13.00

Workshop för vuxna med Aleksandra Cieślak: BILDPARLÖR. FRÅN GEST TILL FORM

Polska institutet Stockholm

Föranmälan krävs. Först till kvarn.

Språk: engelska och polska

Vilken bokstav i alfabetet uttrycker din personlighet bäst? Vilka bokstäver använder du för att säga något snällt? Här försöker vi tillsammans att ge form och färg åt abstrakta begrepp. Vi börjar med att skapa vårt alter ego i bokstavsform.

Kursdeltagarna får i uppgift att berätta om sig själva, ge varandra komplimanger och uttrycka känslor genom andra uttryckssätt än ord. Vi prövar om det är möjligt att gå tillbaka till ordlös kommunikation, med hjälp av gester, ritade fläckar, streck och tecken — med känslan och intuitionen som grund. Tillsammans skapar vi kollage som blir till dokumentation av kursen.

Aleksandra Cieślak, född 1981, har examen i bokformgivning från konsthögskolan i Warszawa. Hon debuterade 2009 med en kärlekshistoria (”Love Story”, 2009). Även hennes andra projekt är fulla av känslor. Huvudpersonerna och de miljöer där de rör sig är alltid mycket uttrycksfulla. Kollageestetik, lekar med bokstäverna, starka färger, uttrycksfulla linjer, därtill fina enkla texter - en stark dynamik.

Aleksandra Cieślak har gett ut följande böcker:

Love Story, 2009

Od 1 do 10 (Från 1 till 10), 2010

Złe sny (Onda drömmar), 2011

Co wypanda a co nie wypanda (Vad en panda bör och inte bör göra), 2014

Książka do zrobienia (En bok att göra), 2017. Belönad med priset Ragazzi på barnboksmässan i Bologna 2017 i kategorin konstböcker.

 

lördag, 29 september, kl. 10.00-12.30 och 13.30-16.00

OBS! DATUMÄNDRING! Workshop för vuxna med Marianna Oklejak: POLSKT PAPPERSKLIPPS-ABC

Polska institutet Stockholm

Språk: engelska och polska

Pappersklipp är typiskt för den polska folkkulturen. Pappersklippens skönhet kommer av färgerna, precisionen och mångfalden av former. De är ett sådant där underverk som får en att spärra upp ögonen av förvåning och fråga sig hur det egentligen har gått till. Men det är inga trollkonster. Det går att lära sig. Visserligen krävs talang, tålamod och mycket övning, men framför allt är arbetet med papper och sax är väldigt roligt — för alla som är modiga och inte rädda att förstöra papperet. Pappersklippare klipper spontant, utan onödiga skisser och förberedelser.               

Likadant ska vi försöka göra på kursen. Det blir lite experimenterande. Vi tittar på några exempel på polska pappersklipp och lär känna de viktigaste typerna, sedan ger vi oss oförväget på några enkla övningar med sax och papper.

Visste du att HC Andersen var en stor vän av pappersklipp? Den berömde sagoberättaren skapade magiska världar med hjälp av papper och sax. För honom var det ett sätt att utveckla fantasin och hitta på nya historier.                           

Och även kursdeltagarna får upptäcka att av varje pappersbit, även den som ytligt sett verkar misslyckad, går det att trolla fram en hel fascinerande värld.

Marianna Oklejak, född 1981, har examen med utmärkt betyg i bokformgivning och bokillustration från grafiska avdelningen på konsthögskolan i Warszawa 2006. Hon är tecknare och formger böcker, affischer och skivomslag. Mariannas illustrationer har av den polska sektionen av barnboksorganisationen IBBY tilldelats priser (Cuda wianki [Underverk], 2015, Jestem miasto. Warszawa [Jag är staden. Warszawa], 2012) och hedersomnämnanden (Król Maciuś Pierwszy [Kung Mattias den förste] och Król Maciuś na Wyspie Bezludnej [Kung Mattias på den obebodda ön], 2011). De har också tagits med på det polska Barnboksmuseets lista över skatter (Bum! Rum!! Rum!!!), gått till final i den prestigefyllda tävlingen CJ Picture Book Award i Sydkorea 2010, och visats på utställningar i Polen och andra länder.

 

LOOK! POLISH PICTUREBOOK! är ett projekt från Östersjökulturcentret i Gdańsk och är delfinansierat av polska kulturministeriet som en del av programmet för främjande av polsk kultur i utlandet Promesa 2018. Projektet stöds av Polska institutet Stockholm.

« Tillbaka
      
Website Security Test