Program/Events
JUNI 2020
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Följ oss
Program

Bilderboksutställning LOOK! POLISH PICTUREBOOK! på Polska institutet Stockholm

21 september – 15 oktober 2018
Polska institutet Stockholm
Mosebacke torg 4

Öppettider: mån-fre 10.00-16.00

Fri entré!

LOOK! POLISH PICTUREBOOK!

Om polska bilderböcker och deras skapare.

Polen har en rik tradition av barnboksillustrationer som sträcker sig nästan 200 år tillbaka i tiden. Särskilt under 1900-talet har Polen varit mycket framstående på området.

På 1950-, 60- och 70-talen var polska illustratörer (Bohdan Butenko, Józef Wilkoń, Janusz Stanny, Janusz Grabiański och många fler) ständigt närvarande på den internationella bilderboksscenen och rönte stora framgångar. De skapade t o m ett begrepp: ”den polska illustrationsskolan”.

Sedan början av 2000-talet har utvecklingen av polska barnboksillustrationer, däribland bilderböcker, exploderat. Tecknarna utgår på ett kreativt sätt från den rika traditionen och sätter ribban högt vad gäller fantasi och originalitet.

I utställningen visas både den stolta historien och den spännande nutiden, de stora mästarna och de yngre uppstickarna. Här visas något av det bästa i den polska bilderboksvärlden: välgjorda, vackert formgivna böcker där ord och bild i samverkan berättar historier som fångar inte bara de allra yngsta.

Den rikt illustrerade boken LOOK! POLISH PICTUREBOOK! som ges ut i samband med utställningen berättar mer om den polska bilderbokens utveckling. Här får vi hela kontexten: källor, inspirationer, traditionsbundenhet och traditionsbrott.

Mer info om planerade kurser och föreläsningar i samband med utställningen finns här.

Utställningen och boken är formgivna av bilderboksforskarna Małgorzata Cackowska och Anita Wincencjusz-Patyna, och av illustratören och boksamlaren Grażka Lange.


Curatorer:
Renata Malcer-Dymarska, Monika Konca, Anna Misiek

Arrangör: Östersjökulturcentret i Gdańsk (Nadbałtyckie Centrum Kultury)

Samarbetspartner: Polska Institutet i Stockholm; Institutionen för kultur och estetik - Stockholms universitet

LOOK! POLISH PICTUREBOOK! är ett projekt från Östersjökulturcentret i Gdańsk och är delfinansierat av polska kulturministeriet som en del av programmet för främjande av polsk kultur i utlandet Promesa 2018.


Läs mer om den danska upplagan av projektet: https://www.danishculture.com/look-polish-picture-book-denmark/

Fb-sidan: https://www.facebook.com/LookPolishPictureBook/

                    

« Tillbaka
      
Website Security Test