Program

Non omnis moriar - Icke helt och hållet ska jag dö
En kväll tillägnad den polsk-judiska poeten Zuzanna Ginczanka

30 november 2017, kl. 18.00 
Beckmans Designhögskola, Brahegatan 10, Stockholm
Fri entré

En kväll tillägnad den polsk-judiska poeten ZUZANNA GINCZANKA (1917-1944), en av de mest lovande kvinnliga poeterna i mellankrigs-Polen. Hon arresterades och mördades vid slutet av andra världskriget. Nu är intresset för Zuzanna Ginczanka återuppväckt och hennes poesi ska för första gången presenteras för svensk publik i Irena Grönbergs och Tomas Håkansons översättningar.

Författaren Agneta Pleijel och den polske poeten och kulturskribenten Jarosław Mikołajewski samtalar om Ginczankas liv och poesi. Ginczankas barndomsvän Ludwika Stauber berättar i ett bildspel sammanställt av Maria Stauber om den gemensamma uppväxten i östra Polen, mellankrigsperioden i Warszawa och de tragiska krigsåren. Konstnären Krystyna Piotrowska visar Ginczankas porträtt i suggestiva tolkningar. Och hennes poesi ljuder både på svenska och polska i en performance ”Ginczankas rum” med skådespelerskorna Marall Nasiri från Dramaten och Maria Dębska i Tomasz Cyz regi.  

Arrangörer:

Vänföreningen för Museet de polska judarnas historia POLIN med stöd av Stockholms stad och i samarbete med Beckmans DesignhögskolaSlaviska språk SUJudiska församlingen och Polska institutet.

VARMT VÄLKOMNA! 
Ladda ner texten som pdf-fil

Bilder: Krystyna Piotrowska

« Tillbaka
      
Website Security Test