Program/Events
JUNI 2020
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Nyhetsbrev

Prenumerera eller behandla användaruppgifter
Namn
E-postadress

Vår policy för e-postadresser

Följ oss
Aktuellt

Grzegorz Rosiński och Daniel Chmielewski på Stockholms Internationella Seriefestival!

30-31 maj 2020

Stockholms Internationella Seriefestival äger i år rum i en digital version den 30 och 31 maj 2020. Vi har det stora nöjet att berätta att polsk seriekonst är med i programmet även i år! Grzegorz Rosiński, den polska seriemästaren, kommer att delta på festivalen som hedersgäst i en förinspelad intervju med Fredrik Strömberg översatt av Tomas Håkanson. Dessutom kommer den framstående polske serietecknaren Daniel Chmielewski att leda en online-workshop för Serieskolan i Malmö och Skarpnäcks Serieutbildning.

Missa inte detta! Varmt välkomna!

I Krzysztof Pendereckis trädgård

20 maj 2020 

Polens nationella kulturinstitut Adam Mickiewiczinstitutet bygger nu upp en virtuell interaktiv trädgård inspirerad av Krzysztof Pendereckis musik. ”Penderecki’s Garden” kommer att blomma för fullt i november, men redan nu har användarna möjlighet att följa hur projektet utvecklas.

Pendereckis trädgård är ett digitalt projekt som handlar om minnet av tonsättaren, men det vill också ge en beskrivning av hans person och visa på hans inflytande på dagens musikliv och på andra konstformer. Ledmotiv för projektet är en av Krzysztof Penderckis största passioner – trädgården.

Onlineutställning: Wojtek Wieteska. Landssorg

15 maj - 15 juni 2020 

Den 10 april 2020 var det 10 år sedan flygolyckan i Smolensk. För att hedra minnet av denna tragedi ordnar Polska institutet utställningen ‘Landssorg’ av den polske världsklassfotografen Wojtek Wieteska. Fotografierna, ett unikt filmmaterial och ljudinspelningar som konstnären samlade ihop under sitt dokumentationsarbete blir tillgängliga online från och med den 13 maj 2020.

Wojtek Wieteska har fotograferat Polen sedan 1986. Han registrerar det som han personligen anser vara visuellt intressant och värt att minnas: människor, landskap, föremål, samt människor och platser som står honom nära. Den polskhet som emanerar ur bilderna är snarare ett mentalt tillstånd än föremål som gränser, emblem eller flaggor. Konstnären registrerar sitt hemland med uppmärksamhet och nyfikenhet, utan att moralisera eller döma. Även när han dokumenterade perioden med landssorg under april 2010 följde han principen ”jag visar det jag ser”.

Onlineutställning: Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz)

30 april - 31 maja 2020

Den 27 januari 2020 var det 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Till minne av den dagen hade Polska institutet glädjen att kunna visa ett häfte med poesi från Auschwitz på utställningen Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz) som öppnades den 26 februari 2020. Häftet skapades av B.J. Zdunek och andra kvinnliga fångar som kom till Sverige efter koncentrationslägrens befrielse, tack vare Vita bussarna som Svenska Röda Korset organiserade våren 1945. På utställningen visades häftet och andra föremål för första gången offentligt.

På grund av det ökande antalet fall av coronavirus i Sverige blev utställningen tillfälligt stängd men eftersom intresset var så stort har vi bestämt oss för att digitalisera allt material. Samtidigt lägger vi till några extra texter av Adam Zdunek och professor Ewa Teodorowicz-Hellman. För göra det virtuella besöket mer intressant har vi också gjort ljudinspelningar av de fem dikter ur häftet som visades på den fysiska utställningen. Detta blev möjligt tack vare den fina skådespelerskan Nathalie Czarnecki.

Till 75-årsminnet av befrielsen av koncentrationslägren i Auschwitz och Ravensbrück visar vi fr o m 30 april hela utställningen online. Varmt välkomna!


Digital utställning: Chleb och kanelbullar 

1-30 april 2020

Har du inte hunnit se utställningen Chleb och kanelbullar som visas utanför Polens ambassad i Stockholm? Utställningen presenterar tretton historier om svenskar i Polen och polacker i Sverige. Den skapades till förra årets 100 årsjubileum av de förnyade diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Polen. Nu, när det är bäst att stanna hemma, kan du se utställningen utan att lämna hemmet! Tack vare samarbete med Sveriges ambassad i Warszawa kan vi visa hela utställningen online. Det är inget aprilskämt så stanna hemma och ta del av de spännande historierna. 

75-årsdagen av andra världskrigets avslutning

8 maj 2020

75 år efter slutet på andra världskriget hyllar vi dess offer. Vi minns det polska folkets ståndaktiga kamp mot Nazityskland under hela krigsperioden i Europa från september 1939 till maj 1945.

Onlineutställning: Konstverk av Monika Patuszyńska

16 april - 4 maj 2020

Den 16 april kl 18 blir Monika Patuszyńskas första onlineutställning tillgänglig för alla! Där visas utvalda konstverk från olika perioder av hennes konstnärliga skapande.

Monika arbetar med keramik och använder sin egen gjutteknik för att ge liv till unika variationer av klassiskt porslin. I sitt konstnärliga skapande motsätter hon sig upprepning och symmetri som är egenskaper ofta förknippade med brukskonst. Hon är fascinerad av alla slags deformationer i form av ojämnheter, hål eller repor. Genom att blanda deformationer med det släta och likformiga skapar hon sammanhängande serviser som överraskar med sina originella och ”retsamma” former.

Digital utställning: Under Ytan / OKO av Mariana Ekner och Katarzyna Piórek

9-30 april 2020

13 mars - 5 april 2020 visades utställningen Under Ytan / OKO av Mariana Ekner och Katarzyna Piórek på Studio 44. De två konstnärernas kreativa dialog ledde till en utställning som berättar om det man inte ser vid första ögonkastet men som ändå berör de flesta av oss. Via verken i utställningen kan vi betrakta människans sinnen och minnets och det undermedvetnas hemligheter.229-årsminnet av 3 maj-konstitutionen

Den konstitution som polska sejmen antog 3 maj 1791 i Warszawa var Europas första och världens andra moderna konstitution.

Grundlagsfäderna var inspirerade av den europeiska upplysningens politiska tänkande och filosofi och av den amerikanska konstitutionen från 1787. De ansåg att den offentliga makten ska verk för hela folkets bästa, inte bara för de privilegierade skikten. Konstitutionen skulle vara början på en serie reformer med syfte att förstärka den polska staten.

2 maj - Utlandspolackernas dag

Utlandspolackernas dag (Dzień Polonii i Polaków za Granicą) firas sedan 2002 och är en statlig högtidsdag inrättad av det polska parlamentet. Avsikten är att fira de miljontals människor som lever utanför Polens gränser men som genom historien har verkat för Polens självständighet, stöttat Polen under svåra historiska perioder och aktivt uttryckt sina nära band till Polen.Jolanta Halkiewicz om den första minnesstenen för Katynmassakerns offer i Sverige

Erinringen är den jordiska kampen med tiden - Eduard Spranger, tysk filosof, psykolog och pedagog.

Den 13 april är den internationella minnesdagen för Katynmassakerns offer. I den sovjetiska massavrättningen mördades bl.a. tusentals polska officerare i skogsområdet Katyn på direkt order av Politbyrån.

För att högtidlighålla detta minne presenterar vi en berättelse av Jolanta Halkiewicz, f.d.ordförande i Polska Flyktingrådet OPON om den första minnesstenen för Katynmassakerns offer i Sverige. Onlinesamlingar av polsk konst och design som du kan titta på hemifrån

Att stanna hemma på grund av coronaviruset behöver inte betyda att du avstår från det du gillar att göra. För alla vänner av konst och bra design har vi här en lista över de bästa polska museerna och konstgallerierna som kan besökas online. Här finns mängder av virtuella utställningar, rundvandringar, temasamlingar och videomaterial – ofta helt gratis.

Påskhälsning 2020

Kära vänner!

I år upplever vi en mycket ovanlig påsk eftersom den infaller mitt under kampen mot coronaviruset. Känsla av gemenskap, behov av stöd, ömsesidig förståelse, respekt och kärlek får speciell betydelse under denna tid. Vi måste alla foga oss i olika restriktioner till skydd för liv och hälsa. Det är en svår period full av uppoffringar.

Tillsammans med de anställda på Polska ambassaden och Polska institutet i Stockholm vill vi framföra påskhälsningar till alla polacker i Sverige och till våra vänner svenskarna. Både svenskar och polacker är uthålliga, ansvarsfulla och öppna för att hjälpa andra människor, vilket vi har upplevt många gånger förr. Viljan att ge hjälp och stöd är det som förenar oss, begreppet Solidaritet får idag en särskild betydelse och blir ett prov på vår moraliska halt.

Tioårsdagen av Smolenskkatastrofen

10 april 2010 startade ett flygplan av märket Tu-154M från Warszawa på väg till Smolensk med Polens president Lech Kaczyński och hans maka Maria Kaczyńska ombord. Denna dag skulle en statlig delegation delta i en ceremoni på Polska krigskyrkogården i Katyn till 70-årsminnet av Katynmassakern. Ombord på planet fanns 96 personer, däribland representanter för den högsta statsmakten, representanter för ideella organisationer och kyrkor, höga officerare och flygpersonal. Alla omkom i en katastrof som inträffade vid landningen på en flygplats utanför Smolensk.

Frédéric Chopin och Jenny Lind

I år firas 200-årsjubileet för Jenny Linds födelse. Men också 210-årsjubileet för Frédéric Chopins födelse. Inte alla vet att Jenny Lind, Sveriges första internationella operastjärna, och Chopin var vänner.

Vissa forskare påstår att de var mer än vänner, att Chopin och Lind hade ett hemligt kärleksförhållande och att giftermålsplaner fanns med i bilden, men det saknas tydliga bevis för en sådan teori.

Utställning Under Ytan / OKO av Mariana Ekner och Katarzyna Piorek

13 mars - 5 april  2020
Vernissage: 13 mars kl. 17.00 – 20.00
STUDIO 44
Tjärhovsgatan 44B, Stockholm

Fri entré!

Deras dialog har lett dem in i ett undersökande av vad som blivit kvar eller snarare vad som kommer tillbaka, upp till ytan igen i vårt bearbetande. Har de Obrukbara lekredskapen under våra ögon transponerats till readymades, blivit skulpturer. Vem är då konstnären, hen i luvtröja. Är luvorna ett tillräckligt skydd, skyddar de minnet.Fotoreportge: Vernissage av utstallningen Under Ytan / OKO

13 mars 2020 

I fredags var det vernissage på utställningen Under Ytan / OKO av Mariana Ekner och Katarzyna Piorek på Studio 44. De två konstnärernas kreativa dialog ledde till en utställning som berättar om det man inte ser vid första ögonkastet men som ändå berör de flesta av oss. Genom målningar, videoklipp och föremål hämtade från Polen visar konstnärerna på hur viktiga de minnen är som befinner sig ”under ytan” på vårt medvetande, och vad vi egentligen döljer bakom luvtröjorna. För att visa på en relativ syn på verkligheten har konstnärerna följt principen att Alla tider finns samtidigt (Mariana Ekner). Det gör att varje utställningsbesökare kan förhålla sig till verken genom sina egna erfarenheters prisma.

Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz)

26 februari 2020 - 30 april 2020
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

På grund av det ökande antalet fall av koronavirus i Sverige är utställningen Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz) tillfälligt stängd tillsvidare. Vi ber om ursäkt för alla eventuella besvär som kan orsakas av detta.

Polska institutet i Stockholm har äran att bjuda in till utställningen Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz) på Polska institutet i Stockholm. Utställningen presenterar för första gången offentligt detta häfte med poesi av kvinnliga koncentrationslägerfångar. Häftet fördes till Sverige 1945 av f d lägerfången Bożena Janina Zdunek (f. Musiewicz). Den är ett exempel på fångarnas tysta kamp för själslig överlevnad i den skräckfyllda och omänskliga tillvaron i förintelse- och koncentrationslägren.

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen. Vi ska minnas dem tillsammans!

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars. Varje år på denna dag genomförs olika aktiviteter till minne av dem som med fara för eget liv hjälpte den judiska befolkning som av den tyska ockupationsmakten dömts till förintelse. För Museet för polacker som räddade judar är detta en speciell dag eftersom den infaller på årsdagen av den tragiska döden för dem som gett namn åt museet – familjen Ulma från Markowa.

Kwartludium på Svensk Musikvår

22 mars 2020 kl 14.00
Musikaliska
Nybrokajen 11, Stockholm

Fri entré!


Vänligen observera att konserten kommer att livestreamas från Polen. Ni hittar alla livesändningar från festivalens konserter här.

Den polska ensemblen Kwartludium uppträder på festivalen Svensk Musikvår, som är en årlig manifestation för den nya svenska konstmusikens rikedom och mångfald. Kwartludium grundades 2002 av violinisten Dagna Sadkowska, klarinettisten Michał Górczyński, slagverkaren Paweł Nowicki och pianisten Piotr Nowicki.

Filmvisning: Women Power/Siłaczki i Göteborg

8 mars 2020 kl 17.00
FPK´s föreningshus
Säveåns Strandgata 4, Göteborg

Tillsammans med Polonia Center i Göteborg inbjuder vi till filmvisning av Marta Dzidos och Piotr Śliwowskis WOMEN POWER (SIŁACZKI), fritt översatt ”Starka kvinnor”. Denna dramadokumentär berättar om polska kvinnor som under 1800-talet och början av 1900-talet, när Polen inte fanns på Europas karta, kämpade för bevarande av polsk kultur, språk och identitet, liksom för jämställdhet och rätt till högre utbildning för kvinnor.

Fotoreportage: Öppning av utställningen Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz)

25 februari 2020

Den 25 februari hade Polska institutet i Stockholm den stora glädjen att öppna utställningen Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz) tillsammans med Bożena Janinas son professor Adam Zdunek. Gästerna hade möjlighet att lyssna på tre invigningsföredrag: av Adam Zdunek, av Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström och av professor emerita Ewa Teodorowicz-Hellman från Stockholms Universitet.

Ett möte med polska formgivaren Natalia Wieteska. Presentation av designstudion Envee och möbler utställda på Greenhouse 2020.

6 februari 2020 kl 19.30-20.30
Konstart
Hökens gata 11, Stockholm

Fri entré!
 
funktionalitet - hög klass - geometriska former

Den 6 februari 2020 får vi en möjlighet att möta Natalia Wieteska - en polsk formgivare som kvalificerade sig till årets Greenhouse sektion. Hennes möbelmärke Envee som visas på Stockholm Furniture & Light Fair 2020 utmärks av förtjusning i geometriska former, noggrannhet med detaljer, hög klass och satsning på en enda ledande idé i varje designprojekt. Natalia kommer att berätta om hur ett enkelt vardagsföremål kan behandlas på ovanligt sätt och även om sin väg till priset Red Dot Award: Design Concept där hon belönades för sin anspråkslösa design baserad på en intressant men subtil tanke.

Natalia Wieteska och Envee på årets Stockholm Furniture & Light Fair

4-8 februari 2020
Stockholmsmässan
Greenhouse, stand: C06:48
Mässvägen 1, Älvsjö, Stockholm

Om knappt två veckor kommer alla designintresserades uppmärksamhet att riktas mot årets Stockholm Design Week. Den 4 februari 2020 öppnas även dörrarna till Stockholmsmässan där Stockholm Furniture & Light Fair pågår under fyra dagar. I år firar möbelmässan sin 70:e. födelsedag! Vi är mycket glada att Natalia Wieteska från Polen är inbjuden till sektionen Greenhouse där formgivare och designskolor från hela världen ställer ut sina unika projekt varje år.

Sanningen som inte får dö

Polens president om 75-årsdagen av befrielsen av det tyska nazistiska dödslägret KL Auschwitz

Den 27 januari 1945 befriade sovjetiska soldater det tyska nazistiska dödslägret KL Auschwitz. Det de fann där väcker än idag stor fasa och ett entydigt moraliskt fördömande.

Den dagen återfick nära 7 000 fångar friheten. Tidigare, 17-21 januari, hade omkring 56 000 fångar förts bort från koncentrationslägret Auschwitz och dess satellitläger. De skickades iväg på fruktansvärda dödsmarscher längre in på Tredje rikets territorium. De människor som blev kvar i lägret var som skuggor, permanent handikappade av ofattbar fysisk och psykisk tortyr. Genom ett under överlevde de omänskliga villkor, hunger, kyla, sjukdomar, utmattande arbete, skoningslös misshandel, attacker med hundar, vrål och förolämpningar från bödlarna. Vissa föll offer för brottsliga medicinska experiment. Dagligen fick de se hur deras olyckskamrater mördades: män, kvinnor, äldre, handikappade och barn. De blev vittnen till många avrättningar, även sådana som SS-männen utförde för sitt grymma nöjes skull. Vissa fångar tvingades bära bort liken från gaskamrarna och bränna dem i krematorierna, ki medvetande om att samma öde väntade dem själva.

Polska filmer och samproduktioner på Göteborg Film Festival

24 januari – 3 februari 2020
Göteborg


Göteborg Film Festival har utvecklats och vuxit sig stark under mer än 40 års tid och är idag Nordens största publika filmfestival och den nordiska filmbranschens viktigaste årliga mötesplats. Fyra polska filmer och samproduktioner visas under årets upplaga av Göteborg Film Festival.

Festival of Freedom - Visegrad 4 filmvecka 2020

22-25 januari 2020
Zita Folkets Bio
Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Fri entré!

För trettio år sedan började en ny era i Europas historia. De socialistiska diktaturerna i Östeuropa störtades och kalla kriget upphörde. Uppdelningen i väst och öst försvann och kontinenten förenades äntligen.

I tacksamhet över allt som förändrats sedan dess och över den nya friheten hälsar vi välkomna till Visegrad 4 filmvecka på Zita. Under fyra januaridagar visas filmer från de fyra länder som ingår i Visegradgruppen: Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern. Filmerna berättar om frihet i dess många olika former.

Filmvisning av Women Power i Uppsala

23 januari 2020 kl 18.30
Slottsbiografen
Nedre Slottsgatan 6, Uppsala

Fri entré!


Välkommen att se Marta Dzido och Piotr Śliwowskis film WOMEN POWER den 23 januari på Slottsbiografen i Uppsala. Filmen visas i samarbete med Uppsala Kvinnliga Akademikerförening och Svensk-Polska föreningen i Uppsala.

Fotoreportage: Utställningen Humanisternas Europa i Stockholm och visning av Filip Markiewicz film Voyage au bout d’une identité

Utställningen Humanisternas Europa inom projektet Reloaded! European Values nyöppnades måndag 20 januari 2020 på Italienska kulturinstitutet i Stockholm.

European values Reloaded! 2020

20 januari 2020 kl 18.00
Italienska Kulturinstitutet
Gärdesgatan 14, Stockholm

Den turnerande utställningen "Europa –Humanisternas arv" invigs den 20 januari på Italienska kulturinstitutet i Stockholm. I samband med öppningen riktas blicken på den europeiska humanismen, med två kortfilmer samt ett föredrag av latinisten Elena Dahlberg.

God jul & gott nytt år 2020!

Kära vänner!

Ett varmt tack för det fantastiska året 2019, som var fyllt av spännande upplevelser, intressanta projekt och historiska ögonblick. Tack för att ni tillsammans med oss firade hundraårsminnet av inrättandet av diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Polen, för att ni har tagit del av polsk kultur och konst, och framför allt för det gemensamma firandet av Olga Tokarczuks framgång och ännu ett litterärt Nobelpris till Polen. Det var en verklig ära att kunna ta emot den polska Nobelpristagaren i Polska institutets lokaler under Nobelveckan och ordna ett unikt möte mellan författaren och hennes översättare från hela världen.

Nobelpriset i litteratur för 2018 går till Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk, en av den europeiska prosans mest fascinerande författare, tilldelas 2018 års Nobelpris i litteratur. Motiveringen lyder: ”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”.

Vi är mycket glada över att Olga Tokarczuk har fått Nobelpriset. Hon är en ovanligt uppskattad författare över hela världen och vi är enastående nöjda med att Svenska akademien har belönat henne. Vi är stolta att ännu ett Nobelpris i litteratur tillfaller Polen efter Henryk Sienkiewicz, Władysław Reymont, Czesław Miłosz och Wisława Szymborska.


Stort grattis till Olga Tokarczuk till 2018 års Nobelpris i litteratur!

Tisdagen 10 december 2019 strax efter klockan 17.00 mottog Olga Tokarczuk Nobelpriset i litteratur ur kungens hand. Den högtidliga prisutdelningen ägde rum i Stockholms konserthus. Därefter följde Nobelbanketten i stadshuset i närvaro av kungafamiljen. Det är en enastående utmärkelse till författaren för hennes fantasi, passion och gränsöverskridande. Våra varmaste gratulationer!

Uttalande av Polens premiärminister Mateusz Morawiecki

29 december 2019

1900-talet medförde för världen ett ofattbart lidande och hundratals miljoner människors död i sjuka totalitära ideologiers namn. Nazismens, fascismens och kommunismens dödssiffror är uppenbara för människor ur vår generation. Det är också uppenbart vem som är ansvarig för dessa brott, och vilkas pakt som inledde andra världskriget, den mest mordiska konflikten i mänsklighetens historia.

Tyvärr är det så att ju längre tid som går sedan dessa tragiska händelser, desto mindre vet våra barn och barnbarn om dem. Just därför är det så viktigt att vi fortsätter tala högt om sanningen om andra världskriget, dess förövare och offer, och motsätter oss alla försök att förvanska historien.

En utställning för många sinnen. Polska pepparkakshus på Millesgården

23 november 2019 – 12 januari 2020
Millesgårdens Konstnärshem
Herserudsvägen 32, Lidingö


Toruń är en ovanligt vacker och spännande stad, men Det levande pepparkaksmuseet är unikt även för Toruń. Museet fortsätter stolt stadens fina pepparkakstradition för inte kan man väl stå emot den aptitretande smaken och doften av kryddor som samtidigt är mättad av månghundraårig historia? Nej, det är i sanning oemotståndligt.

Utställningen Bröd och Kanelbullar i Stockholm

19 november – 31 december 2019
Polens ambassad i Stockholm
Karlavägen 35, Stockholm

I år infaller 100 årsjubileet av de förnyade diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Polen. Som ett led i firandet öppnas utställningen Bröd och kanelbullar utanför Polens ambassad i Stockholm den 19 november. Utställningen består av en serie foton av och berättelser om svenskar i Polen och polacker i Sverige. Intressanta porträtt av människor – svenskar och polacker - som i sina liv och arbete bestämt sig för att dra full nytta av kulturerna i båda länderna.

Aria Diva av Agnieszka Smoczyńska under kortfilmsdagen på Zita

21 december 2019 kl 18.00
Zita Folkets Bio
Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Aria Diva av Agnieszka Smoczyńska visas på Zita under kortfilmsdagen 21 december 2019. Filmen bygger på Ariadne på Naxos av Nobelpristagaren Olga Tokarczuk. Novellen ingår i samlingen Spel på många små trummor som kom ut på svenska 2001 i översättning av Jan Henrik Swahn.

Fotoreportage: EU-julkonsert i Stockholm

Nu lackar det mot jul och julmusiken hörs överallt! I tisdags, den 17 december, hölls en konsert med julsånger från 13 EU-länder i Johanneskyrkan i Stockholm. Det polska bidraget var den traditionella sången Lulajże Jezuniu (ungefär ”Vyssan lull lilla Jesusbarn”) framförd av Patrycja Rosiak till ackompanjemantg av Róża Zawadzka. Samtidigt uppträdde två ungdomar som visade folkdräkter från Małopolskaregionen. De visade också upp polska jultraditioner och historien bakom julsången, som är känd sedan mer än 300 år i Polen, och även sångerskans egen biografi.

Julkonsert i S:t Johannes kyrka

17 december 2019 kl 17.00-20.00
S:t Johannes kyrka
Kammakargatan 12, Stockholm

Det blir mörkare och mörkare ute men tillsammans med vintern kommer även jultiden när det ’tändas tusen juleljus på jordens mörka rund och tusen, tusen stråla ock på himlens djupblå grund’.

Ett historiskt möte med Nobelpristagaren Olga Tokarczuk och hennes översättare

Ett historiskt möte har hållits på Polska institutet i Stockholm den 9 december 2019. Vi hade äran att ta emot Nobelpristagaren Olga Tokarczuk, översättare av hennes böcker från flera länder och några litteraturvetare.

Nobelveckan med Nobelpristagaren i litteratur Olga Tokarczuk

6-12 december 2019
Stockholm

 
Det officiella programmet för Nobelveckan i Stockholm börjar den 6 december med en informell träff för 2019 års pristagare på Nobelmuseet. Under de följande dagarna kommer pristagarna att ge presskonferenser och hålla sina Nobelföreläsningar. Veckans höjdpunkt blir prisutdelningen och banketten den 10 december. Den avslutas med besök hos Nobelstiftelsen.

Gästspel på Tonsalen: Sláva och Chorea - arbetsdemonstration

13 december 2019 kl 19.00-20.00
Tonsalen,
Kyrkogårdsvägen 2, Huddinge

 
Tillsammans ger teatergrupperna en arbetsdemonstration som avslutning på en veckas metodutbyte. Förenade av den unika blandningen av fysiska teater och sång fördjupar de sin förståelse. Sláva och Chorea redovisar i aktion och dialog vad som förenar grupperna;. och även olikheter i metodik mm.

Polska filmklassiker på Capitol – Mother Joan of the Angels av Jerzy Kawalerowicz

11 december 2019 kl 18.00
Capitol Bio
Sankt Eriksgatan 82, Stockholm

Hösten 2019 visas fem polska filmklassiker på bio Capitol i Stockholm. Filmserien är ett samarbete mellan Capitol och Polska institutet. Den 11 december visas femte filmen i serien – Mother Joan of the Angels (Matka Joanna od Aniołów) av Jerzy Kawalerowicz.

Klassikerprat – Kronos av Witold Gombrowicz i Göteborg

2 december 2019 kl 18.00-19.00
Stadsbiblioteket
Götaplatsen 3,  Göteborg

Fri entré!


Witold Gombrowicz är en av den europeiska 1900-talslitteraturens centralgestalter. På slutet av 60-talet gavs hans dagböcker ut. Vad ingen då visste var att Gombrowicz parallellt förde en annan hemlig dagbok: Kronos. Föreläsare & samtalsledare: Irene Grönberg, översättare.

En kurs i polsk historia med pedagogiska brädspel på Polska skolan i Stockholm

Den 2 december 2019 hade polska elever en både rolig och pedagogisk kväll med brädspel på Polska skolan i Stockholm. En lärare och expert i alternativa undervisningsformer, Paweł Kania, visade dem hur man kan öva historia på ett interaktivt sätt.

Högre seminarium i polska. Möte med Tomasz Różycki

28 november 2019 kl 17.00-20.00
Stockholms universitet, Plats: Frescati E497
Universitetsvägen 10 E, Stockholm

Polonistiken vid Stockholms universitet (Slaviska avdelningen)  inbjuder tillsammans med Polska institutet till ett möte med poeten, essäisten och översättaren Tomasz Różycki, läsning av hans dikter och diskussion om hans författarskap och översättningar.

Fotoreportage: Pepparkakshus från Polen på Millesgården

Både barn och vuxna hade det roligt under lördagens vernissage på Millesgården med de polska julpyntade pepparkakshusen. De kunde även träffa Kryddhäxan och Mäster Pepparkaksbagare samt få ett pepparkakshjärta vackert dekorerat av de duktiga målarna som hade kommit hela vägen från Toruń. Den mysiga kvällen, kryddad med pepparkaksdofter och –smaker, blev en magisk början på jultiden. Stort tack till alla er som kom!

Filmvisning: Legiony av Dariusz Gajewski

26 november 2019 kl 18.00
Zita Folkets Bio
Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Välkommen att se Dariusz Gajewskis film LEGIONY den 26 november på Zita Folkets Bio. LEGIONY är en universell berättelse om vänskap, drömmar, uppväxt och vuxenblivande under en svår tid.

Föreläsning om Katarina Jagellonica och konsert med sånger av Stanisław Moniuszko

16 november 2019 kl 13.00
Kulturhuset Multeum
Eskilstunavägen 2, Strängnäs

Fri entré!

2019 är det 450 år sedan som Katarina Jagellonica kröntes till drottning av Sverige år 1569 i Uppsala domkyrka. Eva Mattsson, författare till Furstinnan – en biografi om drottning Katarina Jagellonica, berättar om drottningens spännande liv, alliansäktenskapet och hur hon influerat Sveriges arkitektur, kultur och religion. Efter föreläsningen  framförs sånger av Moniuszkos av Marzena Frankowska, en polsk operasångerska tillsammans med Marek Mazur, en polsk pianist.

Filmvisning: Women Power av Marta Dzido och Piotr Śliwowski

14 november 2019 kl 16.00
Fredens Hus
Uppsala slott, ingång H

Fri entré!


Välkommen att se Marta Dzido och Piotr Śliwowskis film WOMEN POWER den 14 november på Fredens Hus i Uppsala. Denna dramadokumentär berättar om polska kvinnor som under 1800-talet och början av 1900-talet, när Polen inte fanns på Europas karta, kämpade för bevarande av polsk kultur, språk och identitet, liksom för jämställdhet och rätt till högre utbildning för kvinnor.

Polska filmklassiker på Capitol – A Lonely Woman av Agnieszka Holland

13 november 2019 kl 18.05
Capitol Bio
Sankt Eriksgatan 82, Stockholm

Hösten 2019 visas fem polska filmklassiker på bio Capitol i Stockholm. Filmserien är ett samarbete mellan Capitol och Polska institutet. Den 13 november visas fjärde filmen i serien - A LONELY WOMAN / KOBIETA SAMOTNA av Agnieszka Holland.

Polska kortfilmer på REX Animation Film Festival 2019

31 oktober - 3 november 2019
Zita Folkets Bio
Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

REX Animation Film Festival är tillbaka för femte året i rad, från 31 oktober till 3 november 2019 på Zita Folkets Bio och Bio & Bistro Capitol Stockholm. I årets program finns ett 80 tal filmer från 16 länder. Fem polska kortfilmer visas under årets festival.

Utställningen About POLSKA

22 oktober – 15 november 2019
Vernissage: tisdag 22 oktober kl 17.00-19.00
Polska institutet Stockholm
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Välkommen till Polska institutets utställning „About POLSKA” som presenterar åtminstone en del av allt det spännande som man finner i Polen. Kom och bli överraskad över de vackra polska städerna, lär känna den polska kulturens gåtor och den dynamiska samhällsutvecklingen.

Maria Ornaf och Studio Munka på Uppsala Internationella Kortfilmfestival

21-27 oktober 2019
Uppsala


Den polska film PIOŁUN av Maria Ornaf tävlar i internationella tävlingssektionen på Uppsala Internationella Kortfilmsfestival. Maria Ornaf gästar festivalen den 24 - 27 oktober. I sektionen Docurama visas filmen LOVE 404 av Agata Baumgart. Samtal/Diskussion med Michał Hudzikowski, Studio Munka på torsdagen, den 24 oktober.

PGR – POLISH PSALTER FOR SOPRANO & JAZZ ENSEMBLE på Stockholm Jazz Festival

19 oktober 2019 kl 19.00
TeaterStudio Lederman
Gästrikegatan 13, Stockholm


Renässansmusik arrangerad för sopran och jazzensemble. Den polske trombonisten och bandledaren Grzegorz Rogala presenterar här sitt nya projekt med svindlande vackra psalmer från 1600-talet i arrangemang för sopranstämma och jazzkvartett. Musiken är polyfon och stammar från en tid när Gustav Vasas sonson Sigismund var kung i Polen. Framförd av sopranen Barbara Rogala och en internationell kvartett (PL/GER/FR/SWE) tar musiken oss med på en resa genom epokerna. Med stöd av Polska institutet i Stockholm.

Polska filmklassiker på Capitol – Kniven i vattnet av Roman Polański

16 oktober 2019 kl 18.00
Capitol Bio
Sankt Eriksgatan 82, Stockholm


Hösten 2019 visas fem polska filmklassiker på bio Capitol i Stockholm. Filmserien är ett samarbete mellan Capitol och Polska institutet. Den 16 oktober visas tredje filmen i serien – Roman Polańskis första långfilm KNIVEN I VATTNET/NÓŻ W WODZIE med musik av Krzysztof Komeda. Detta är den första polska filmen som Oscarsnominerats i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film.

Föredrag: Katarina Jagellonica - Sveriges enda renässansdrottning

3 oktober 2019 kl 18.00-19.00
Livrustkammaren
Slottsbacken 3, Stockholm

I år är det 450 år sedan som Katarina Jagellonica kröntes till drottning av Sverige år 1569 i Uppsala domkyrka. Hör Eva Mattsson berätta om Katarinas spännande liv som mor och drottning. Med henne sveper en kulturvåg in i Sverige. Ny arkitektur införs och italienska rätter lagas i grytorna.

Fotoreportage: Utställningen IT’S MY YEAR! om Stanisław Moniuszko

Måndag 23 september öppnades den engelskspråkiga utställningen IT’S MY YEAR! i Polska institutets lokaler i Stockholm. Denna utställning om kompositören Stanisław Moniuszkos liv och verk är producerad av polska nationaloperan Teatr Wielki i Warszawa och delfinansierad av Polens kulturministerium som en del av firandet av 200-årsjubileet av Moniuszkos födelse.

IT’S MY YEAR! – en utställning om Stanisław Moniuszko

23 september – 18 oktober 2019
Vernissage: måndag 23 september kl 17.00-19.00
Polska institutet Stockholm
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

År 2019 är det 200 år sedan Stanisław Moniuszko föddes – en framstående kompositör, dirigent, organist, pedagog och förstedirigent vid Teatr Wielki i Warszawa, skaparen av den polska nationella operan.
 
För att hylla denna framstående personlighet beslutade republiken Polens sejm att förklara 2019 som Stanisław Moniuszkos år. Med anledning av detta unika jubileum visar Polska instituet, i samarbete med Teatr Wielki – nationaloperan i Warszawa, en utställning om tonsättaren.

Fotoreportage: Europeiska språkdagen på Europahuset

Cześć, Zdraveĭte, Dobrý den, Szia, Bună ziua är bara några hälsningar som studenter från olika skolor i Stockholm kunde lära sig på Europeiska språkdagen som firades på Europahuset i Stockholm i tisdags, den 24 september.

Språkcafé och språktävling i Stockholm som en del av Europeiska språkdagen

24 september 2019 kl 9.00-15.00
Europahuset
Regeringsgatan 65, Stockholm


Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk.

Nätverket Språkdagen består av ett antal språkinstitut och organisationer och tillsammans ordnar vi ett språkcafé i Stockholm samt en språktävling för hela landet.

Fotoreportage: Öppning av utställningen Sculpture of the Terrain av Dominika Skutnik

Stenar från norra Polen, märkta med ordet ”Passerande” på en liten metallplatta, återlämnas i Dominika Skutniks nyaste projekt till den svenska naturen. Innan dess visas de dock på den spännande utställningen “Sculpture of the Terrain” som öppnades i lördags på Kulturcentrum Ronneby konsthall.

Det är lågmält och storslaget på samma gång. Det är en poetisk och politisk aktion i vår samtid där tids- och miljöperspektiv är i blickfånget. Dominika Skutniks arbete ställer frågor om natur, förflyttning, gränser och identitet.

Sculpture of the Terrain - utställning av Dominika Skutnik

14 september – 3 november 2019
Vernissage: lördag, 14 september kl. 13.00
Kulturcentrum Ronneby konsthall
Kallingevägen 3, Ronneby

Så tala stenarne, då alla andra ting tiga, skrev botanikern Carl von Linné på 1700-talet. Stenarna i utställningen Sculpture of the Terrain /Rzeźba Terenu berättar om miljontals år av stillhet och samtidigt om kraftfulla rörelser och förflyttningar, om avstånd, gränser och geologiskt långsamma skeenden under en för människan nästintill obegriplig tidsrymd.

Polska filmklassiker på Capitol – Innocent Sorcerers av Andrzej Wajda

18 september 2019 kl 18.00
Capitol Bio
Sankt Eriksgatan 82, Stockholm

Hösten 2019 visas fem polska filmklassiker på bio Capitol i Stockholm. Filmserien är ett samarbete mellan Capitol och Polska institutet.

Den 18 september visas andra filmen i serien – Andrzej Wajdas legendariska film INNOCENT SORCERERS/NIEWINNI CZARODZIEJE med musik av Krzysztof Komeda.

Fotoreportage: Łukasz Golińskis konsert på Kungliga Operan

16 september 2019 framträdde sångaren Łukasz Goliński till pianoackompanjemang av Oleksandr Yankevych på Kungliga operan i Stockholm inför en entusiastisk publik.

Konserten arrangerades av Kungliga operan, Polska institutet i Stockholm och nationaloperan Teatr Wielki i Warszawa med ekonomiskt stöd från polska kulturministeriet som en del av 200-årsjubileet av Stanisław Moniuszkos födelse.

GOLIŃSKI hyllar MONIUSZKO - konsert på Kungliga Operan i Stockholm

16 september 2019 kl 19.00
Guldfoajén, Kungliga Operan
Gustav Adolfs torg 2, Stockholm


Den polske basbarytonen Łukasz Goliński, som i våras imponerade i titelrollen i Kung Roger, återkommer till Kungliga Operan med en konsert, tillsammans med pianisten Oleksandr Yankevych. Vi uppmärksammar 200-årsjubiléet av Stanisław Moniuszko, centralgestalt för den polska nationaloperan. Under konserten i Guldfoajén presenteras ett program bestående av sånger av Stanisław Moniuszko, Karol Szymanowski och Tadeusz Baird.

Polska filmfestivalen KINOTEKA STOCKHOLM 2019

12-15 september 2019
Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm
Hagabion, Linnégatan 21, Göteborg


Välkomna till jubileumsupplagan av polska filmfestivalen KINOTEKA STOCKHOLM som i år för tionde gången arrangeras av Polska institutet i Stockholm. Varje år presenterar vi ett urval nya polska långfilmer, intressanta dokumentärer och några klassiska polska filmpärlor.

SAMTAL: Kärlek över konfessionerna i religionskrigens värld

15 september 2019 kl 16.00
Katedralkaféet
Domkyrkoplan 7, Uppsala

Fri entré!


2019 är det 450 är sedan Katarina Jagellonica och Johan III kröntes i Uppsala domkyrka; i ett samtal mellan Eva Mattsson, författare till boken Furstinnan, professor Sven Erik Brodd, Uppsala universitet och professor Magnus Nyman, Newmaninstitutet, får vi möta kungaparet där en var protestant och en katolik och deras drömmar om att närma de kristna konfessionerna till varandra; moderator: Lars Åstrand.

Kulturnatten – Kraków, Katarina Jagellonica och Chopin

14 september 2019 kl 16.00
Katedralkaféet
Domkyrkoplan 7, Uppsala

Fri entré!

Eva Mattsson berättar om Katarina Jagellonica och hennes kröning till Sveriges drottning för 450 år sedan, och visar den klänning hon bär när hon gestaltar drottningen. Peter Eklund kåserar, Lennart Ilke läser polska dikter i översättning och Radovan Hudecek framför verk av Fryderyk Chopin.

Kamp och lidande. Polska medborgare under andra världskriget - utställning till 80-årsminnet av andra världskrigets utbrott

30 augusti - 4 september 2019
Vernissage: fredag 30 augusti kl 17.00-19.00
Galleri Ekvall+Törnblom
Hornsgatan 36, Stockholm

Fri entré!

2019 är det 80 år sedan andra världskrigets utbrott. Följderna av denna katastrof kan vi känna av än idag.

Historiskt och symboliskt sett är september 1939 ett unikt datum för alla polacker. I gryningen den 1 september gick Nazityskland till attack mot Polen, vilket blev början till andra världskriget. Kriget omfattade snart hela Europa, eskalerade efter hand till hela världen och ledde till den största katastrofen i mänsklighetens historia. Detta det mest fruktansvärda av alla krig pågick nästan 6 år och orsakade över tio miljoner oskyldiga människors död.

80-årsdagen av andra världskrigets utbrott

För 80 år sedan började andra världskriget i och med Tysklands anfall mot Polen. På morgonen den 1 september 1939 korsade Tyska rikets trupper gränsen mot Polen. Polens militär gjorde väpnat motstånd och väntade på sina allierades reaktion. Den 3 september förklarade Franrike och Storbritannien krig mot Tyskland men gick inte till militär aktion. Polens tragiska öde beseglades 17 september 1939 när Sovjetunionen invaderade landet från öster. Tysklands och Sovjetunionens invasion var följden av Molotov-Ribbentrop-pakten mellan de två totalitära staterna. Paktens hemliga tilläggsprotokoll delade upp Centraleuropa i olika s k intressesfärer.

Polska inslag på Carl International Film Festival

23-28 augusti 2019
Carl International Film Festival
Karlskrona

Fem polska filmer och samproduktioner visas under årets upplaga av Carl International Film Festival.

Den 3:e upplagan av Carl International Film Festival i Karlskrona har ett fokus på nya filmer från Östersjöregionen som presenteras i huvudprogrammet med en lång spelfilm eller dokumentärfilm. Festivalen syftar till att främja öppenhet och frihet med ett särskilt fokus på filmer från Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Sverige och Norge. Årets huvudtema är Hållbarhet. Över 40 programpunkter och 13 långfilmspremiärer presenteras mellan 23–28 augusti.

Polska filmklassiker på Capitol - Veronikas dubbelliv av Krzysztof Kieślowski

22 augusti 2019 kl 18.00
Capitol Bio
Sankt Eriksgatan 82, Stockholm


Hösten 2019 visas fem polska filmklassiker på bio Capitol i Stockholm. Filmserien är ett samarbete mellan Capitol och Polska institutet.

Den första filmen är Veronikas dubbelliv (Podwójne życie Weroniki) av Krzysztof Kieślowski som visas den 22 augusti på bio Capitol med svensk text.

Strejken på Gdańskvarvet i augusti 1980 var ett stort steg på vägen till fackföreningen ”Solidaritet” och ett fritt Polen. Anna Walentynowicz var gnistan som utlöste strejken. I år, 14 augusti skulle hon ha fyllt 90. Se filmen om hennes liv!

Adam Bałdych och Elena Mîndru - två unga jazzgiganter på Stockholms Kulturfestival

13 augusti 2019 kl 19.00-20.00
Stockholms Kulturfestival
Skeppsbron, Stockholm


Fri entré!


Adam Bałdych, en violinvirtuos och Elena Mîndru, ett sångstjärnskott drabbar samman på årets Stockholms Kulturfestival, en årligen återkommande kulturfest som äger rum i Stockholms innerstad.

Adam Bałdych, den polska fiolvirtuosen vann ECHO Jazz Competition redan för sitt debutalbum. Det har skrivits om Bałdych att han ger sin violin en röst och emotionell kraft som allt för sällan har hörts de senaste årtiondena. Trots att han kallades ett musikaliskt underbarn blev han avstängd från musikskolan på grund av sitt ständiga improviserande. Han studerade då jazz på den världsledande jazz-högskolan Berklee i USA istället och har sedan dess hörts på jazzscener världen över.

Polen 15 år i Europeiska unionen - en utställning med anledning av femtonårsjubileet av Polens EU-medlemskap

11 juli – 29 augusti 2019
Vernissage: torsdag 11 juli kl 17.00-18.00
Polska institutet Stockholm
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Utställningen ”Polen 15 år i Europeiska unionen”  ger en bild av Polens historia under de senaste 30 årens sociopolitiska förändringar. Den berättar om den polska vägen till EU-medlemskap, om effekterna av de 15 åren i EU och om integrationsprocessen som var en motor för att bygga ett modernt land.

75-årsdagen av Warszawaupproret

Torsdagen den 1 augusti 2019 kommer vi att högtidlighålla 75-årsdagen av Warszawaupprorets utbrott. Sirener ljuder i Warszawa varje årsdag kl. 17.00. Staden stannar upp för att hedra de stupade och de som överlevt Warszawaupproret.

Varje år högtidlighåller man på olika platser i Polen  minnet av Warszawaupproret men huvudstaden minns inledningen på ett speciellt sätt; kl 17.00 markeras „Timmen W”. Då ljuder alla sirener och en minuts tystnad markeras med kontinuerlig signal. Kollektivtrafiken, bilarna och stadens invånare stannar upp för att hedra upprorsmän och mördade Warszawabor.

Kasia Wolińska på Norbergfestivalen 2019

25 – 27 juli 2019
Norbergfestivalen
Norberg

Kasia Wolińska är en polsk dansare, koreograf och konstteoretiker som medverkar med en soloperformance på årets Norbergfestival 2019, 25-27 juli i Norberg.

Wolińska är utbildad bl a vid musikhögskolan i Łódź och Inter-University Centre for Dance i Berlin. Hon har uppträtt bl a på HAU i Berlin, Judson Church i New York, Teatr Studio i Warszawa och Het Veem i Amsterdam. I samarbete med Frida Sandström utvecklar hon en ny dansplattform: The Future Body At Work.

Ett möte med Jan Mizerski, deltagare i Warszawaupproret

Inför 75-årsdagen av Warszawaupprorets* utbrott hölls den 24 juli i Polska Ambassadens lokaler ett möte med Jan Mizerski, deltagare i Warszawaupproret, arkitekt och översättare av polsk litteratur till svenska.

JAN MIZERSKI, polsk-svensk arkitekt, föddes 1928 i Warszawa. Som 16-åring deltog han i Warszawaupproret som kurir i sabotageenheten. 1951 avlade han arkitektexamen vid Tekniska Högskolan i Warszawa. Vid sidan av tjänsten som forskarassistent vid högskolan samarbetade han med Zygmunt Stępiński och prof. Bohdan Pniewski på deras resp. arkitektkontor i Warszawa. 1958 flyttade han till Sverige där han fortsatte sin bana som arkitekt, blev medlem i SAR samma år...

Katarina Jagellonica 450 år

10 juli 2019 kl 16.00
Katedralkaféet
Domkyrkoplan 7, Uppsala

Den 10 juli 1569 kröntes Johan Vasa och Katarina Jagellonica (Katarzyna Jagiellonka), prinsessa av  Polsk-litauiska samväldet, till kung och drottning av Sverige i Uppsala domkyrka. Under den högtidliga ceremonin mottog den blivande drottningen regalier avsedda bara för henne. Polska institutet i Stockholm vill uppmärksamma händelsen på 450-årsdagen och bjuder därför in alla historieintresserade till Eva Mattssons föreläsning den 10 juli 2019 kl. 16.00 på Katedralkaféet i Uppsala. Varmt välkommen!

2019 – Stanisław Moniuszkos år

År 2019 är det 200 år sedan Stanisław Moniuszko föddes – en framstående kompositör, dirigent, organist, pedagog och förstedirigent vid Teatr Wielki i Warszawa, skaparen av den polska nationella operan.

Stanisław Moniuszko musikaliska produktion imponerar med sin mångsidighet, melodiska rikedom och djupa förankring i den nationella musiktraditionen. Den består av operor, sånger, kantater, kyrkomusik, symfonier, kammarmusik och solostycken, och dessutom operetter, baletter och teatermusik. Hans operamusik och sånger är basen för den polska vokala repertoaren och befinner sig ofta i centrum av de främsta polska sångarnas intresse.

Kosmologiska ideoarketyper inspirerade av nordiska bildstenar och runstenar - utställning och föreläsning av Janusz Rafał Głowacki

4 juni 2019 - 5 juli 2019
Vernissage och föreläsning: tisdag 4 juni kl 17.00-19.00
Polska institutet Stockholm
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Välkommen på vernissage för Janusz Rafał Głowackis utställning som tar oss med på en kosmisk resa full av nordisk magi och hemligheter. På vernissagen håller konstnären en halvtimmeslång föreläsning där han berättar mer om sin fascination för den nordiska symboliken. Lämna verkligheten för ett ögonblick denna försommartisdagskväll!

Fokus Polsk film i Göteborg

22 maj, 29 maj, 5 juni 2019 kl 18.15
Hagabion
Linnégatan 21, Göteborg

Fokus Polsk film på Hagabion i Göteborg! Missa inte tre nya polska filmpärlor! I slutet av maj drar Hagabions miniserie Fokus: Polsk film igång - tre onsdagar i rad:

22/5 kl 18.15 - EN DAG TILL ATT LEVA /Jeszcze dzień życia av Damian Nenow och Raúl de la Fuente

29/5 kl 18.15 - KVINNAN SOM GLÖMDE SITT FÖRFLUTNA / Fuga av Agnieszka Smoczyńska

5/6 kl 18.15 - ANSIKTE / Twarz av Małgorzata Szumowska

Symposium: Svensk-polska förbindelser under tidigmodern tid och polskt kulturarv i svenska samlingar

4 juni 2019 kl 9.30-17.00
Stockolms universitet, Aula Magna, Spelbomskan
Frescativägen 6, Stockholm

Fri entré!

Den tidigmoderna epoken utgör ett viktigt forskningsområde inom polonistiken vid SU. Under sin tid som professor vid Slaviska institutionen initierade Ewa Teodorowicz-Hellman flera projekt kring Polonica och polska krigsbyten i svenska arkiv. Dessa projekt hade som syfte att kartlägga, beskriva och katalogisera de polska och de till Polen knutna bestånden från 1600-talet på Riksarkivet, Skoklosters slott och i Strängnäs stiftsbibliotek samt att ge ut unika polska texter. Projekten pågick i samarbete med flera forskare från Polen och resulterade i en bokserie om Polonica i Sverige.

Yachting - en utställning om 1800-talets snabba segelfartyg

17-31 maj 2019 kl 11.00-15.00
Vernissage: torsdag 16 maj kl 17.00-18.00
Polska institutet i Stockholm
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Joseph Conrad Korzeniowski var ingen jaktseglare utan yrkessjöman (…) Kappsegling ansåg han vara ett tidsfördriv och en sysselsättning för människor som inte måste arbeta för brödfödan. Ett tidsfördriv som tillfredsställde ”i nästan lika hög grad fåfängan hos vissa rika invånare på dessa [brittiska] öar som deras medfödda kärlek till havet”. - Władysław Głowacki.

1800-talets kappseglingar var sport och nöje för de högsta klasserna: kungar, hertigar, aristokrater, finansmän. När regattasäsongen började ökade den febriga rivaliteten mellan olika jaktägare, och den spred sig även till andra samhällsklasser. Alla stödde och hejade på olika jakter och deras besättningar. Det förekom också sjöresor med hjälpsegelsförsedda ångbåtar för nöjet att resa till havs och kunna se sig om i världen.

Frihetspåven – en utställning om påven Johannes Paulus II:s internationella verksamhet

15-31 maj 2019 kl 7.00-21.00
Vernissage tisdag 14 maj kl 19.00-20.00
Sankta Eugenia katolska församling
Kungsträdgårdsgatan 12, Stockholm

Fri entré!

Under sina pilgrimsresor över världen påminde den polske påven ständigt om att varje politiskt system måste försvara den enskilda människan och respektera medborgarna som individer. Johannes Paulus II talade om detta såväl till den fria världens ledare som till regeringar som låg i skarp konflikt med sina egna folk. Han påminde också om att grunden för alla mänskliga relationer bör vara en attityd av tjänande och oegennyttig kärlek, särskilt vad gäller de svaga och förfördelade. Ett starkt andligt band förenade Johannes Paulus II med moder Teresa, som tog hand om människor som var uteslutna ur samhällsgemenskapen, de spetälska som dog på gatorna i Indiens städer. Påven upprepade ofta moder Teresas ord att den som vill förändra världen måste börja med att förändra sig själv.
                                                                               (ur texten till utställningen Frihetspåven)

Utställningen Frihetspåven berättar om den polske påvens inspirerande inverkan på den process under 1980-talet där många europeiska folk återfick sin frihet och visar på fenomenet med den polske påven som tog ledningen över kyrkan och därmed påverkade hela världens öden. Besökarna får lära känna Johannes Paulus som person mot bakgrund av de viktiga historiska händelserna

Visning av filmen Beksińscy. Album Wideofoniczny (Familjen Beksiński. Ett audiovisuellt album)

28 maj 2019 kl 18.00-20.00
Slaviska språk
Universitetsvägen 10 E, plan 4, Sal: E439 (K-rummet)
Frescati, Stockholm

Fri entré!

I samarbete med Slaviska avdelningen vid Stockholms universitet visar vi 28 maj kl 18 dokumentärfilmen Familjen Beksiński. Ett audiovisuellt album i regi av Marcin Borchardt.

Filmens berättelse börjar i Sanok, en liten stad i sydöstra Polen där den framstående målaren Zdzisław Beksiński föddes. Filmen koncentrerar sig på den komplicerade relationen mellan Zdzisław Beksiński och sonen Tomasz, en känd musikjournalist, som ofta led av depressioner och gjorde flera självmordsförsök. Detta dokumentära familjedrama är exakt rekonstruerat från ljudinspelningar, filmer och foton ur familjen Beksińskis arkiv...

Filmvisning: The Pianist av Roman Polański

25 maj 2019 kl 11.00
ABF Stockholm
Sveavägen 41, Stockholm

Välkomna till filmvisning av Roman Polańskis film The Pianist den 25 maj kl 11.00 på ABF Stockholm.

Filmen är ett fransk-tysk-brittisk-polskt drama från 2002, baserat på Władysław Szpilmans självbiografiska bok Pianisten från 1946.

En föreläsning av kuratorn Katarzyna Marko om polsk-svenska inspirationer i yachtingen.

22 maj 2019 kl 17.00-19.00
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Om du är intresserad av segling eller av de polsk-svenska relationerna är du väkommen till en föreläsning om yachting av Katrazyna Marko, en kurator från Fotografiska museet i Kraków den 22 maj på Polska institutet.

”Den uppgift vi har tilldelats kommer att göra den polske soldaten berömd över hela världen”. 75-årsdagen av slaget vid Monte Cassio

Slaget vid Monte Cassino var ett av de viktigaste och hårdaste slagen i andra världskriget och blev avgörande för dess utgång. Den fjärde delen av slaget slutade med seger för 2:a polska armékåren mot de tyska förband som kontrollerade benedektinerklostret på berget Monte Cassino i Italien. Tack vare den polska segern bröts den tyska försvarslinjen och vägen öppnades för de allierades befrielse av Rom.

Berget Monte Cassino och benedektinerklostret på dess topp hade avgörande betydelse för den tyska försvarslinjen, den s k Gustavlinjen. Under de första månaderna av 1944 kunde de tyska styrkor som kontrollerade det befästa klostret utan svårighet slå tillbaka upprepade attacker från amerikanska, brittiska, franska, kanadensiska, sydafrikanska, nyzeeländska och indiska förband.

Polen på Skansen 2019

18-19 maj 2019 kl 10.00–18.00
Skansen
Djurgårdsslätten 49-51, Stockholm

Välkomna till Polen på Skansen – en helg med polsk kultur, traditioner, historia och konst! I år har vi flera anledningar att fira. Det är 100-årsdagen av upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Polen och Sverige. 2019 är det även 200 år sedan skaparen av den polska nationella operan Stanisław Moniuszko föddes, och det är 450 år sedan som den polska prinsessan Katarina Jagellonica kröntes till drottning av Sverige. Kom och fira med oss!

Reloaded! European Values

7-17 maj 2019 kl 9.00-17.00
Europahuset
Regeringsgatan 65, Stockholm
Fri entré!

I samband med det stundande EU-valet vill EUNIC – European Union Institutes for Culture i samarbete med EU-kommissionen i Sverige uppmärksamma den europeiska humanismens traditioner och värderingar genom evenemangsserien Reloaded! European Values. Utställningen Europa – Humanisternas arv pågår den 7-17 maj i Europahuset.

Utställningen introducerar flera enastående och inflytelserika, om än inte så välkända, humanister, vilka har valts ut av Europa Humanistica under ledning av Wiens universitet och Österrikiska Vetenskapsakademien.

Skattkammare - en fotoutställning av Andrzej Markiewicz

10-15 maj 2019 kl 11.00-15.00
Vernissage: fredag 10 maj kl 17.00-18.00
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Andrzej Markiewicz är en polsk fotograf bosatt i Stockholm sedan 1981. De första åtta åren var han statslös flykting. Han blev svensk medborgare år 1989 - samtidigt som polska medborgare krossade den kommunistiska diktaturen i efterkrigstidens första (nästan) demokratiska parlamentsval. Hemspråkslärare på åttiotalet, senare skaffade han egen fotostudio och blev fotograf på Mångkulturellt Centrum och åt glansiga magasin. Om det finns en röd tråd är det intresse för andra människor som han använder också i sitt eget skapande.

Peter Johnsson Katyń - ett brott mot folkrätten

11 maj 2019 kl 11.00
ABF Stockholm
Sveavägen 41, Stockholm
Fri entré!


Den 5 mars 1940 beslöt det sovjetiska kommunistpartiets politbyrå att 15 000 polska officerare som sedan andra världskrigets början hölls fångna i tre olika läger skulle avrättas tillsammans med ytterligare 11 000 polska fångar. Avrättningarna, som inleddes i april, skedde genom nackskott. Det symboliska namnet för dessa mord har blivit ”Katyn” det skogsområde utanför Smolensk där en tredjedel av officerarna avrättades. Senare under kriget hävdade Stalin att morden begåtts av Tyskland, som invaderade Smolensk-området. Stalins lögn om morden i Katyn blev till en av de mest omhuldade och seglivade lögnerna i det kommunistiska Sovjetunionen. Det dröjde fram till 1990 innan Ryssland erkände att avrättningarna skett på Stalins order. Då överlämnades dokumenten till den polska regeringen.

Högre seminarium i polska - 450-årsdagen av Lublinfördraget

7 maj 2019 kl 17.30-20.00
Stockholm universitet, Frescati F 479
Stockholm

Från Lublinunionen (1569) till Europeiska unionen 450-årsdagen av Lublinfördraget

Lublinfördraget 1569 var ett av de mest betydande rättsliga dokumenten i Centraleuropas historia. Fördragets grundidéer formade det politiska tänkandet i denna del av Europa inte bara i den tidigmoderna perioden utan mycket senare, fram till våra dagar. Unionen mellan kungariket Polen och storfurstendömet Litauen (känt även som Jagiellonska unionen) började som personalunion 1384 och existerade i 409 år. År 1569 omvandlades personalunionen till realunion genom Lublinfördraget. Sättet att använda sig av begreppet stat i fördraget känns alldeles modernt, särskilt de radikala formuleringarna om en gemensam republik med dess (politiska) nation  bestående av två olika stater och separata (etniska) nationer är värda att titta närmare på idag.

Polens EU-medlemskap 15 år

1 maj 2004 inträffade den största utvidgningen i Europeiska unionens historia när Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Litauen, Lettland, Estland, Slovenien, Cypern och Malta blev EU-medlemmar.

Första steget togs 16 december 1991 när Polen undertecknade ett Europaavtal om association mellan Polen och Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater. Ett symboliskt ögonblick var 8 april 1994 i Aten när Polens regering formellt lämnade in sin ansökan om medlemskap i Europeiska unionen. Fyra år senare påbörjades de egentliga medlemskapsförhandlingarna. I folkomröstningen 7-8 juni 2003 röstade 77,45 % av de polska väljarna för EU-medlemskapet.

Den polska diasporans och utlandspolackernas dag

Den polska diasporans och utlandspolackernas dag firas den 2 maj och instiftades av det polska parlamentet 2002. Syftet var att erkänna ”den polska diasporans och utlandspolackernas månghundraåriga insatser och bidrag till Polens återupprättade självständighet, deras trofasthet och nära band till polskheten, liksom deras hjälp till hemlandet i dess svåraste stunder.”

Polens regering erkänner den den polska diasporans viktiga roll och anser samarbete med utlandspolska kretsar som en prioritet. I sitt utrikespolitiska tal i den polska sejmen i mars framhöll utrikesminister Jacek Czaputowicz att ”vi önskar att våra landsmän blir en viktig bundsförvant till regeringen i främjandet av polska intressen, polsk kultur och nationellt minne, liksom vår bild av den polska historien.”

Polska flaggans dag

Den 2 maj infaller Polska flaggans dag. Denna dag minns polackerna de rödvita nationella färgernas långa historia och låter stolt flaggorna fladdra utomhus.

De polska nationella färgerna hör till de få i världen som har heraldiskt ursprung, från kungariket Polens och storfurstendömet Litauens riksvapen – eftersom länderna i flera hundra år var förenade i en union. I flaggsymboliken kommer det vita från den vita örn som är Polens rikssymbol och från Vytis, en galopperande vit häst med vit ryttare som är Litauens rikssymbol. Båda dessa symboler är placerade på röda vapensköldar. Polens flagga är vit upptill och röd nedtill, eftersom symbolens färg i polsk heraldik är viktigare än bakgrundsfärgen.

3 maj-konstitutionen 228 år

De personer som anses ha skrivit 3 maj-konstitutionens text är Polens kung Stanisław II August, den litauiske stormarskalken Ignacy Potocki samt prästen och filosofen Hugo Kołłątaj.

Den konstitution som antogs 3 maj 1791 var inspirerad av det europeiska upplysningstänkandet och av den amerikanska konstitutionen från 1787. Grundlagsfäderna menade att de styrande måste verka för hela nationens bästa, inte bara för ett fåtals intressen. Lagtexten bestod av 11 artiklar. Den första beskriver den romerska katolicismen som dominerande religion och erkänner samtidigt andra religionsutövares rätt till sin tro och religiösa traditioner. Artikel 5 skiljer mellan den lagstiftande, verkställande och dömande makten. Ett parlament (sejm) med två kamrar skulle stifta lagarna, den verkställande makten skulle ligga hos kungen och Lagens väktare (riksrådet), den dömande makten skulle innehas av oavhängiga domstolar.

Internationell affischtävling “BALTIC POSTER CONTEST 2019. Reduce, Reuse, Rethink!”

Polens utrikesministerium utlyser en internationell tävling om utformning av en affisch till det tionde årliga Forum för Europeiska unionens strategi för Östersjöregionen, som äger rum i Gdańsk 12-13 juni 2019.

Tävlingen är öppen för deltagare i åldern 18-35 år från de länder som deltar i EU:s Östersjöstrategi (Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen, Sverige, Tyskland) samt Norge.

Tävlingsbidragen bör på något sätt ta upp de ämnen som behandlas på det tionde Forum för EU:s Östersjöstrategi i Gdańsk och innehålla orden: ”10th Annual Forum of the EU Strategy for the Baltic Sea Region, Gdańsk, Poland, 12-13 June 2019”. På affischen kan också (valfritt) förekomma mötestemat ”Reduce, Reuse, Rethink”, som är en del av logotypen för forumet.

Apokalyptiska drömmar – utställning med Zdzisław Beksińskis grafik och måleri

27 april – 3 maj 2019
Vernissage lördag 27 april kl 17.00-18.00
Konstart
Hökens gata 11, Stockholm

Fri entré!

Jag skulle vilja måla som om jag fotograferade drömmar.
                                                                      (Zdzisław Beksiński, 1929 – 2005)

Zdzisław Beksiński är en mörk och oroande konstnär, en visionär som visar upp apokalyptiska visioner av den moderna världen.

Beksiński föddes 24 februari 1929 i Sanok. Redan som barn tecknade han ständigt. 1947-1952 studerade han arkitektur i Kraków och började också ägna sig åt konstnärligt fotografi. 1955 återvände han till hemstaden Sanok där han, förutom ett deltidsarbete på en bussfabrik, ägnade sig helt åt konsten. 1959 slutade han med foto

Apokalypsen. Zdzisław Beksiński på årets Kulturnatt Stockholm

27 april 2019 kl 18.00-24.00
Vernissage 27 april kl 17.00-18.00
Konstart
Hökens gata 11, Stockholm

Fri entré!

Det är mörkt nu, jag går längs byrålådan. Ovanför mig hörs flygplanets visslande. Myrorna släpar på en död spindel. De stora feta hala fiskarna rör vid min kropp. Min bror ligger på bassängens betonggolv. Solstrålarna reflekteras mot hans revben och bryts i vattnet.
    
                                                                                                             (ur Zdzisław Beksińskis bok Berättelser)

Kulturnatt Stockholm 2019 arrangerar Polska institutet i samarbete med Historiska museet i Sanok utställningen Apokalyptiska drömmar med datorgrafik och måleri av Zdzisław Beksiński, en stor polsk konstnär som skulle fyllt 90 år den 24 februari 2019. Vernissagen äger rum 27 april kl 17 på galleri Konstart och följs av evenemang inom ramen för Kulturnatt Stockholm.

Polska artister på INTONAL 2019 – Experimentell musikfestival

24-28 april 2019
Inkonst
Bergsgatan 29, Malmö


För femte året i rad kommer Inkonst och IAC öppna upp portarna för en helt unik musik- och konstupplevelse på högsta internationella nivå, en av norra Europas främsta musikfestivaler.

Intonal är en årlig festival för experimentell och elektronisk musik som anordnats i Malmö sedan 2015. Festivalen erbjuder ett internationellt program som täcker ett brett utbud av genrer, subgenrer och unika uttryck. Förutom etablerade artister inom det elektroniska avantgardet och akter som gränsar till ljudkonst, presenteras också ett rejält klubbprogram med DJs som verkar inom en ny innovativ scen för dansmusik. Parallellt med detta hålls även fördjupande konstnärssamtal och utställningar visas på flera platser i staden. Traditionsenligt kommer ett gäng programpunkter att vara öppet för allmänheten med fri entré.

Katarina Jagellonica 450 år

2019 är det 450 år sedan som Katarina Jagellonica kröntes till drottning av Sverige år 1569 i Uppsala domkyrka. Därför kommer kulturvetaren Eva Mattsson att föreläsa om henne landet runt detta år.

Eva Mattsson, författaren till biografin FURSTINNAN, berättar om drottning Katarina Jagellonicas spännande liv, alliansäktenskapet och hur hon influerade Sveriges arkitektur, kultur och religion.

Eva Mattsson är konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott 2012-2014 har lockat stor publik. 2018 debuterade hon som författare med Furstinnan, utgiven på eget förlag Bring to Life.Polsk grammatik i ett kontrastivt perspektiv, 7,5 hp.

Är du lärare eller vill du bara veta mer om det polska språket? Missa inte chansen att anmäla dig till kursen Polsk grammatik i ett kontrastivt perspektiv!

Avdelningen för slaviska språk vid Stockholm University anordnar höstterminen 2019 kursen Polsk grammatik i ett kontrastivt perspektiv, 7,5 hp. Kursen vänder sig till dem som redan arbetar eller har för avsikt att arbeta som modersmålslärare i polska, till föräldrar till polsktalande barn och andra som är intresserade av hur man kan undervisa barn i polska i en tvåspråkig miljö.

Kursen fungerar utmärkt t.ex. som en fortbildningskurs för lärare.

Jazzkonsert med Dominika Depczyk

13 april 2019 kl 19.00
Teaterstudio Lederman
Gästrikegatan 13, Stockholm


Dominika Depczyk är en sångerska med breda musikaliska intressen och en repertoar som rör sig kring genrer som smooth jazz och mainstreamjazz. Med sin spännande sångröst gör hon intressanta tolkningar av sångerna.

Dominika Depczyk har examen i sång från musikgymnasiet i Warszawa. Hon har fått första pris i Tyresö jazz & bluesklubbbs sångtävling och första pris i en poesitävling arrangerad av stiftelsen Młoda Polonia i Warszawa. Hon har skrivit några sångtexter som hon framför på konserten. Hon är bosatt i Stockholm, där hon intensivt och kreativt deltar i det polskspråkiga kulturlivet och även samarbetar med svenska musiker.


Polska institutet rekommenderar:

Föreläsning om Szymanowski och modernismen

10 april 2019 kl 18.00
Kungliga Operan, Guldfoajén
Gustav Adolfs torg 2, Stockholm

Fri entré!


I samarbete med Stockholms universitet bjuder Kungliga Operan in till Öppna föreläsningar i Guldfoajén. Missa inte möjligheten att möta forskare som föreläser om ämnen som ansluter till föreställningen. Föreläsningarna hålls i Guldfoajén och introduceras av Operans dramaturg, Katarina Aronsson.Hänt på Konstfack och i Sickla:

Polen på oberoende konstmässan SUPERMARKET och på Stockholm Internationella Seriefestival

En helg, två stora evenemang och hundratals av fascinerande konstnärsgrupper. En sådan kulturell fest för alla åldrar ägde rum i Stockholm i helgen. Polska institutet Stockholm hade en möjlighet att stödja konstnärer på Supermarket - Stockholm Independent Art Fair och på Stockholms Internationella Seriefestival.

Stort tack till alla organisatörer och till våra polska medverkande: Fundacja Kultury Wizualnej Chmura, Swojskie tropiki, Galeria Centrala, Galeria Tak från SupermarketArtFair och Sławomir Zajączkowski, Krzysztof Wyrzykowski, Hubert Czajkowski, Wojciech Cichoń och Polishcomicart.pl från Stockholms Internationella Seriefestival.

Polska serietecknare även i år på Stockholms internationella seriefestival

6-7 april 2019
Konstfack
LM Ericssons väg 14, Stockholm

Nu drar det ihop sig inför årets seriepartaj! Den tjugoförsta upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival äger rum den 6–7 april. Som bekant pågår renovering på Kulturhuset Stadsteatern, som stått värd för tidigare års seriefestivaler. Den som vill få chansen att bekanta sig med serier från olika håll i världen kan i stället bege sig till Konstfack. Årets festival har temat ”Möten”. Som vanligt kommer gäster från många platser, t ex USA, Kanada, Tyskland och Mallorca. Och så några polska serieskapare, vilket vi på Polska institutet är mycket glada över.

Tack vare samarbete med Polish Comic Art kommer de tre framstående serietecknarna Hubert Czajkowski, Krzysztof Wyrzykowski och Wojciech Cichoń på besök. Festivalbesökarna får också lära känna serieförfattaren Sławomir Zajączkowskis verk. Dessutom blir det utställning av originalteckningar av några av Polens främsta serietecknare, bland annat Grzegorz Rosiński (Thorgal), Bogusław Polch och Jacek Skrzydlewski.

 

Möte med fyra oberoende gallerier under konstmässan Supermarket

6 april 2019 kl 21.00 (baren öppnar kl 20.00)
Studio 44

Tjärhovsgatan 44, Stockholm

Den oberoende konstmässan Supermarket är en internationell konstnärsdriven mässa där konstnärer från olika håll i världen kan visa upp sina innovativa idéer. Bland de polska deltagarna på årets mässa finns Chmura - Stiftelse för visuell kultur, Swojskie tropiki och Galeria Centrala.

Under mässan bjuder Polska institutet i Stockholm tillsammans med Studio 44 in till ett möte med fyra oberoende gallerier från olika håll i Europa: Chmura - Stiftelse för visuell kultur, Swojskie tropiki, Galeria Centrala och Studio 44. Under mötet får vi höra mer om hur oberoende gallerier fungerar i Polen, Storbritannien och Sverige. Vilka likheter och skillnader finns? Vad är svårast? Vad fungerar bra? Vilken publik vill de nå? Vilka gränser måste de överskrida i vardagen som skapare av konstnärsdrivna initiativ?

Polen på oberoende konstmässan SUPERMARKET

4-7 april 2019
Sickla Front
Uddvägen 7, Sickla, Nacka

Den oberoende konstmässan Supermarket
är en internationell konstnärsdriven mässa som visar upp en provkarta på konstnärsdrivna initiativ från hela världen. Mässan började 2006 i liten skala som Minimarket och övergick året efter till Supermarket i ungefär nuvarande format. Målet för mässan är att presentera unika projekt och idéer, öppna för nya nätverk på den svenska och internationella konstscenen och att dela med sig av den passion och vitalitet som finns i den oberoende konstvärlden. Allt detta är möjligt tack vare konstnärer från över 50 olika länder, däribland Polen.

I årets upplaga deltar tre konstnärsgrupper från Polen med stöd från Polska institutet i Stockholm: Chmura - stiftelse för visuell kultur, Swojskie tropiki (konstnärsduon Karolina Włodek och Adam Martyniak) samt Galeria Centrala.

Fokus Polen på filmfestivalen IFEMA i Malmö

3-7 april 2019
Malmö

IFEMA är den äldsta filmfestivalen som presenterar filmer vars skapare är kvinnor. Under årets 13:e IFEMA festival (International Female Film Festival) blir det särskilt fokus på Polen med långfilmer, dokumentärer och kortfilmer.

På programmet:

Polish Shorts

TOWER. A BRIGHT DAY (Wieża. Jasny dzień) av Jagoda Szelc

WILD ROSES (Dzikie róże) av Anna Jadowska

ANSIKTE (Twarz) av Małgorzata Szumowska

Svensk premiär av den polska operan KUNG ROGER på Kungliga Operan i Stockholm

Den polske kompositören Karol Szymanowskis opera Kung Roger (Król Roger) hade premiär på operan i Warszawa 1926. Musiken har jämförts med Richard Strauss, men också prisats för sitt eget poetiska tonspråk fyllt av virtuosa arior, symfoniska klanger och dramatiska körpartier. Ändå är det första gången Kung Roger sätts upp i Sverige. För regin står filmregissören Mariusz Treliński, som går i Kieślowskis och Wajdas fotspår. I hans uppsättning av Kung Roger utspelar sig berättelsen inuti Kung Roger själv, som en konflikt mellan det rationella och det irrationella, mellan ordning och kaos. Kung Roger är en samproduktion med Teatr Wielki, operan i Warszawa.

Operaföreställningen med libretto av Jarosław Iwaszkiewicz spelas: 16/3, 19/3, 23/3, 27/3, 2/4, 10/4, 18/4 och 23/4.

Introduktion till Kung Roger

19 & 27 mars 2019 kl 18.00-18.45
Kungliga Operan, Guldfoajén
Gustav Adolfs torg 2, Stockholm

Fri entrè!

Vem var Karol Szymanowski och hur låter hans musik? Och vad hade han för förhållande till den polska litteraturen och författaren Jaroslaw Iwaszkiewicz som skrev librettot till Kung Roger. Läsning, musik och samtal inför föreställningen av Kung Roger.

Föreläsning om polsk opera – en historisk översikt

16 mars 2019 kl 11.00
ABF Stockholm
Sveavägen 41, Stockholm

Fri entré!
 
En kort översikt över den polska operahistorien. Framför allt tas det upp verk av Stanisław Moniuszko (i år firas 200-årsminnet av hans födelse), Ignacy Jan Paderewski (som firades 2018 i samband med hundraårsminnet av Polens återupprättade självständighet) och Karol Szymanowski (vars opera Kung Roger spelas på Kungliga operan i Stockholm i mars och april 2019). Audiovisuellt material är ett viktigt inslag i föreläsningen.

Föreläsning om tolkningar av Karol Szymanowskis opera Kung Roger

14 mars 2019 kl 12.00
Slaviska språk
Universitetsvägen 10 E, plan 4, Sal: F487
Frescati, Stockholm
 
Fri entré!
 

Szymanowski, Treliński, Warlikowski: Kompositörens biografi i tolkningar av Kung Roger.

Karol Szymanowskis biografi är en viktig kontext i tolkningen av hans populäraste opera, Kung Roger. Föreläsningen koncentrerar sig på frågan hur beskrivningen av kompositörens liv har förändrats på senare år och hur denna förändring kan spåras i de nyaste uppsättningarna av operan. Marcin Bogucki analyserar två exempel: Mariusz Trelińskis första version av Kung Roger (Warszawa, 2000) och Krzysztof Warlikowskis uppsättning (Paris 2009).

Film, mingel och samtal: En dag till att leva

13 mars 2019 kl 19.30
Zita Folkets Bio
Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Välkommen på filmvisning av prisvinnaren En dag till att leva  (Jeszcze Dzień Życia) tillsammans med mingel och samtal om världskände krigsreportern och författaren Ryszard Kapuściński.

Före filmen samtalar experter om Ryszard Kapuścińskis långa karriär. Samtalsdeltagare presenteras på sidan inom kort.

Ryszard Kapuściński (1932 - 2007) var journalist och författare som bevakade krig och revolutioner över hela världen, och blev känd för sina böcker som Imperiet, Fotbollskriget, Kejsaren och En dag till att leva. Det sägs att Kapuscinski upphöjde reportaget till en konstform. Han nämndes ofta som kandidat till Nobelpriset i litteratur.

Agnieszka Smoczyńskas The Lure på Ny europeisk film 2019

12 mars 2019 kl 19.30
Kulturhuset Stockholm
Under Fontänen
Sergelarkaden 12, Stockholm


Fem noggrant utvalda filmer av några av Europas mest lovande nya kvinnliga regissörer  presenteras  under den nya säsongen av Ny europeisk film. Bland de fem filmerna finns den polska regissören Agnieszka Smoczyńskas debutfilm The Lure (Córki Dancingu, 2015), en blandning av horror, romantik och musikfilm om hur två sjöjungfrur stiger upp ur Wisłafloden och visar upp den mörka sidan av nöjeslivet i 1980-talets kommunistiska Warszawa.

Hänt på Kungliga Operan:

Kung Roger - Se premiärsamtal på Kungliga Operan

Välkommen till premiärsamtalet inför operapremiären Kung Roger som har Sverigepremiär den 16 marsKungliga Operan.

Möt teamet bakom operan Kung Roger.  I kvällens samtal medverkar Mariusz Treliński (regi), Elin Rombo (Roxana) och Łukasz Goliński (Kung Roger). Operans dramaturg Katarina Aronsson håller i samtalet och Tomas Håkansson översätter.

Premiärsamtal med Mariusz Treliński

11 mars 2019 kl 18.00
Kungliga Operan, Guldfoajén
Gustav Adolfs torg 2, Stockholm

Fri entré!


Träffa regissören Mariusz Treliński och det konstnärliga teamet bakom Kung Roger och hör om deras tankar och visioner. Premiärsamtalen gästas också av artister.

Inte självklara, inte texttrogna, öppna för tolkningar – sådana är Mariusz Trelińskis operauppsättningar. Treliński är född 1962 och regissör och teaterchef vid Polens nationalopera Teatr Wielki. I hans uppsättningar förenas den klassiska musikens skönhet med nutida tolkningar och modern estetik, han för en ständig dialog med operakonventionerna och bryter mot invanda mönster. Hans uppsättningar har spelats inför kräsen publik i många städer, alltifrån Berlin, Paris och Bryssel över Los Angeles, Washington och Sankt Petersburg till Tel Aviv och Muskat i Oman.

      
Website Security Test