Program


fot. C. Lein

Olga Tokarczuk på Internationell författarscen i Stockholm

2 november, kl 19.00
Kulturhuset

Biljetter: 90 kr
Ungdomsrabatt 50% under 18 år
Köp och boka biljetter: http://www.kulturhuset.stockholm.se/default.asp?id=1414

Hon är en kraftfull och personligt medryckande europeisk berättare som späckar sitt verk med poetiskt ljus och slagkraftig humor. Nu återkommer hon till författarscenen i ett möte med Jenny Tunedal (poet och litteraturkritiker).

I hennes femte bok i svensk översättning, ''Styr din plog över de dödas ben'', möter läsaren Janina Duszejko, en gång broingenjör och lärarinna som nu ser om grannarnas vintertomma hus, strövar genom markerna tillsammans med rådjur och vildsvin, översätter Blake — och ställer horoskop. Så påträffas en av de bofasta grannarna död, och plötsligt är det excentrikern Janina som befinner sig i händelsernas centrum. Det som för myndigheterna ter sig oförklarligt bildar under hennes trånande blick ett tydligt mönster. Det enda hon behöver göra är att lära sin omgivning att läsa spåren rätt.

''Styr din plog över de dödas ben” förtjänar en stor läsekrets. Olga Tokarczuk är värd all den kärlek som lilla förlaget Ariel har lag ner på denna vackert mossgröna bok, så känsligt och träffsäkert tolkad till svenska av Jan Henrik Swahn.''
Sydsvenskan

''Styr din plog över de dödas ben'' är en djupt tragisk roman om världens obegriplighet och människans övergivenhet. Men den är också klok, rolig och insiktsfull. I sin skavande påtaglighet är den ett fruktansvärt påtagligt vittnesbörd om hur det är att vara i en värld som inte vill människan väl. Och trots huvudpersonens förvirring och opålitlighet är hennes iakttagelser ofta djupt insiktsfulla och formulerade på en underbart slående prosa.''
Svenska Dagbladet

På svenska har hittills en novellsamling och fyra romaner av Tokarczuk publicerats, samtliga i översättning av Jan Henrik Swahn förutom Gammeltida och andra tider (övers Lennart Ilke).

Spel på många små trummor (2002)
Daghus, natthus (2005)
Gammeltida och andra tider (2006)
Löparna (2009)
Styr din plog över de dödas ben (2010)

''En utmärkt Nobelkandidat med andra ord.''
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Olga Tokarczuk är född 1962 och tillhör sin generations mest framträdande polska prosaister. Hon debuterade 1989 med en diktsamling. Fyra år senare utkom hennes första roman ''Podróż ludzi ksiÄ™gi'' (Bokfolkets resa) vilken blev en stor framgång bland kritiker och läsare i hemlandet. Hon har tilldelats ett flertal nationella och internationella priser och utmärkelser för sitt rika författarskap. 2008 mottog hon Polens främsta litterära pris, NIKE.
 
Innan författarskapet tog vid utbildade sig Olga Tokarczuk  till psykolog och arbetade även en tid som terapeut. Sedan 1998 lever hon i Nowa Ruda, i sydvästra Polen. Tokarczuk är medlem i Zieloni 2004, Polens gröna parti.

Olga Tokarczuk gästade tidigare Internationell författarscen i oktober 2009.

Mer:http://www.kulturhuset.stockholm.se/default.asp?id=3191&domain=http%3A%2F%2Fwww.kulturhuset.stockholm.se%2F&url=default.asp%3Fid%3D39425

Internationell författarscen i samarbete med Polska institutet Stockholm och Ariel Förlag.

« Tillbaka
      
Website Security Test