Program

Tid att dö handlar om en äldre dam, ägare till ett gammalt trähus som mist sin forna glans. Efter åratal av bekymmer med sina hyresgäster lyckas hon slutligen bli av med den sista. Hon är en företagsam gammal dam som inte gnäller utan tar saken i egna händer.

”Den 80-åriga Aniela, spelad av 90 åriga Danuta Szaflarska, står i centrum genom hela filmen. Kameran följer närgånget hennes ansikte när hon berättar sitt  livs historia för sin hund. Ett otroligt porträtt gestaltat av en skådespelare som slog igenom på 40-talet.”
Freddy Olsson, Göteborg Filmfestivalprogram

”Dorota Kedzierzawska undviker som vanligt den direkta realismen – hennes ”Tid att dö” (titeln är ett citat från en Shakespearesonett) är en uppenbart fiktiv, näst intill konceptuell berättelse om ålderdomen. Ändå är historien förförisk och helt sammanhängande, och tack vare sin minimalism saknar den varje spår av falskhet. Viktigare än intrigen (en gammal dam kämpar för att slippa sälja sitt hus) är huvudpersonens monologer. Fotografen Artur Reinhart (som även deltar i klippningen) demonstrerar sin skicklighet när han till exempel visar bilder från huvudpersonens då- och nutid genom en suddig kikarlins eller i en spegel. På så sätt undviks all sentimentalitet.”
Pawel T Felis, Gazeta Wyborcza

”Tid att dö är framför allt en fantastisk uppvisning av huvudrollsinnehavaren Danuta Szaflarska, som denna höst helt oväntat på nytt blev Polens stora stjärna, 60 år efter debuten.”
Zdzislaw Pietrasik, Polityka

Efter filmvisningen samtalar författaren och journalisten Rita Tornborg
med regissören Dorota Kedzierzawska, fotografen Artur Reinhart och skådespelerskan Danuta Szaflarska

Biljetter: 08 – 23 20 20
www.zita.se

« Tillbaka
      
Website Security Test