Program

Nya Polska Filmer på Zita: Sztuczki – Tricks

Regissör: Andrzej Jakimowski, Polen 2007, 95 min, polska/engelsk text.
Skådespelare: Damian Ul, Ewelina Walendziak, Tomasz Sapryk m.fl.

15 oktober, kl.18.30
Biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37

Tricks som vann kategorin bästa europeiska film på Venedigfestivalen och hade Sverigepremiär på Göteborgs filmfestival visas på Zita i Stockholm. Tricks är en ny film av Andrzej Jakimowski, den internationellt kände regissören bakom den rosade Squint your eyes.  

Tricks:

6-årige Stefek utmanar ödet. Överlistar och mutar det, så som hans storasyster lärt honom. I den sommarlugna, slitna och soliga provinsstaden WaÅ‚brzych går de till järnvägsstationen och trollar. Stefek vill att hans far ska komma tillbaka, en far som han endast känner utifrån ett gammalt fotografi och som han tror sig finna i en främling. Barnen vet att ödet blidkas av gåvor men i en avgörande stund har de inget att offra. Då bestämmer sig Stefek för att höja insatserna…
Tricks är en berättelse livets nyckfullhet som provocerar fram intressanta möten men mest handlar filmen om människor som försöker förstå sitt liv och förmå detta liv att vara meningsfullt och lyckligt. Vackert foto av Adam Bajerski och inkännande musik av Tomasz Gassowski förlänar historien en helgjutenhet. Tricks bitterljuva stämning och naturliga spel har gjort att den jämförts med Mitt liv som hund.

Recensionsklipp:
Dominika Kaszuba, film.onet: ”Regissören har med väldigt enkla medel skapat en fantastisk värld full av magiska händelser. (…) Den känslige åskådaren som söker efter en vacker, enkel och rörande film kommer gå medtagen men lyckliggjord från biosalongen, precis som den lille pojken filmen handlar om. ”Tricks” är en riktig pärla!”
Jacek Liput, Kinoskop: ”Andrzej Jakimowski har gjort en bra film eftersom han lyckas att under de första tjugo minuterna både förtrolla mig och provocera mig…”

Priser:
Tricks har utsetts till bästa europeiska film på filmfestivalen i Venedig, vunnit juryns specialpris på festivalerna i Manneheim-Heidelberg och i San Paulo, samt kammat hem det stora filmpriset på filmfestivalen i Gdynia.

Mer info:
www.zita.se

Biljetter:
www.zita.se,
tel. 08-23 20 20

I samarbete med Polska Filminstitutet (PISF)

 

« Tillbaka
      
Website Security Test