Program

POETEN DARIUSZ SUSKA OCH KOREOGRAFERN/DANSAREN ANNA PIOTROWSKA PÅ STOCKHOLMS POESIFESTIVAL 2007

Fredagen 30 november, kl 15.00-23.00
Elverket/Dramaten, Linnégatan 69 

Med Stockholms Poesifestival vill tidskriften 00TAL bjuda in till ett landskap av upplevelser och transformationer, dit alla är välkomna för att låta sig hänföras och förvandlas av poesins magi och visioner. För att festivalen ska bli en totalupplevelse och fest för alla sinnen blandar arrangörer poesin med dans, musik, teater och andra konstformer. Orden – dess bilder och rytmer – är alltid det centrala.

Hösten 1997 var det urpremiär för Stockholms Poesifestival på nyöppnade Elverket och nu är årets kulturella kalas tillbaka på Elverket igen efter många år på Dramatens Lilla scen och Stora scen. Stockholms Poesifestival presenterar nyskapande poesi från olika delar av världen. Under festivalen möts lyrik, dans, musik, prosa, och teater i tre fullspäckade föreställningar. I ögonblicket när konstarterna drabbar samman uppstår något nytt. Över femtio författare, artister, dansare och musiker har bjudits in och framför texter, dansstycken och samarbeten som inte visats tidigare.

En av Polens mest framstående poeter, Dariusz Suska, läser nyskrivna dikter och ett lika unikt framträdande I Stockholm gör också en av Polens främsta dansare och koreografer, Anna Piotrowska, med ensemble. Hon använder den moderna dansen som ett sätt att frigöra fantasin och leka med det absurda.

Anna Piotrowska
Anna Piotrowska är en av Polens främsta dansare och koreografer, lika känd för sin expressiva dans som för sina spännande koreografier. Hon föddes 1974 i Czluchów och är en viktig drivkraft i det polska kulturlivet: hon organiserar sedan 2001 den årliga dansfestivalen PolemiQi och är grundaren till både Dansteatern Dystans (1995) och Stiftelsen för dansutveckling (2003). Hon blev tilldelad British Council Awards 2004 och har under de senaste åren lett ett flertal projekt och workshops.

För Anna Piotrowska är det ett äventyr att skapa rörelse och leka med det absurda. Hon ser den moderna dansen både som en väg till självkännedom och ett sätt för människan att utveckla sensibilitet och fantasi, och hennes verk präglas av denna lek med det fysiska rummet. Hon kommer att framföra två dansföreställningar: soloföreställningen n_not moved, och verket Mission tillsammans med dansaren Patrycja Donska
(Foto: Gabor Dusa; Anna Piotrowska: "mission"/ misja_ka)

Dariusz Suska
Dariusz Suska föddes 1968 i den polska staden Zlotoryja. Han är utbildad fysiker och praktiserande poet, har arbetat på dagstidningen Gazeta Wyborcza och numera vid polsk TV. Han har publicerat tre diktsamlingar varav två har nominerats till det prestigefyllda litterära priset NIKE. Hans verk brukar inskrivas i en tradition efter Baudelaire, hans poesi återkommer till observationer om livets lika möjliga som omöjliga natur och vävs samman i frågor om döden, skulden och livet. Några av hans dikter finns översatta till svenska i antologin 17 polska poeter (2003).

Biljettsläpp: tisdagen den 23 oktober, Dramatens biljettkassa 08-667 06 80, http://www.dramaten.se/

 

« Tillbaka
      
Website Security Test