Program


Anna Zaradny och Anna Nowak på Stockholm Fringe Fest 2011

Stockholm Fringe Fest (Stoff) ordnas nu för andra året i rad. Festivalens ambition är att vara en kreativ plattform för ny innovativ konst och kultur från hela världen. Stoff välkomnar de gamla, de unga och alla mitt emellan, dem som vill upptäcka, kritisera, samverka, ifrågasätta, njuta och bli överraskade, och dem som helt enkelt vill uppleva en spännande atmosfär fylld av möjligheter. Med andra ord – festivalen är till för alla!

Årets festival fokuserar på teater och installationskonst och har fler föreställningar, fler scener och fler samarbetspartner.än förra året. I framtiden satsar Stoff på att bredda sig och bli en fringefestival för alla genrer och konstnärliga uttryck.

Bland årets deltagare finns ljud- och bildkonstnären Anna Zaradny och dansaren och performancekonstnären Anna Nowak.


ANNA ZARADNY

24 augusti, kl 20.35-21.15, KulturhusTaket
26 augusti, kl 17.45-18.25, KulturhusTaket

En solokonsert med nutida elektronisk musik.

Anna Zaradnys musik har en minimalistisk och abstrakt form med stor dynamik och intensitet i utvecklingen. Konserten innehåller både komponerade och improviserade element. Den koncentrerar sig på att utforska det sköna i det elektroniska ljudet och experimenterar med ljudfenomenens fysiska sida.

ANNA ZARADNY är ljud- och bildkonstnär, kompositör, musiker och konstkurator. Hon lever och verkar i Warszawa. Som kompositör och musiker verkar Anna Zaradny i flera olika genrer: från akustisk improviserad musik med ett nutida minimalistiskt språk över gruppimprovisationer och realtidskompositioner till de komplexa strukturerna i experimentella elektroniska musikkompositioner. Utmärkande för hennes musik är sökandet efter nya, utökade tekniker för saxofonen och dess ljudmässiga egenskaper. Bland hennes skivor finns soloinspelningar och samarbetsprojekt med bl a Burkhard Stangl, Tony Buck, Robert Piotrowicz och Cor Fuhler. Hon har också skapat musik till teaterföreställningar och bjudits in till många internationella festivaler, t ex  What Is Music? Festival i Sydney och Melbourne, All Ears-festivalen i Oslo och Unsound-festivalen i Kraków. Tillsammans med Robert Piotrowicz driver hon den egna festivalen och skivmärket Musica Genera.
I sin bildkonst arbetar Anna Zaradny med former som installationer, objekt, foto och video.

Hennes multimediainstallationer speglar en fascination för abstrakt fotografi, ljus och rum. Ett av hennes första projekt, ”hTial” visades i Wien 2005. Här kombinerar hon foton av ljus som brutits i en lins med mikroarkitektur och ljud skapade speciellt för tillfället. Kombinatonen av ljus, minimalistisk arkitektur, skulptur och ljud återkommer även i senare verk, t ex “A spear with small elements” (2010), “Trigonometry7” (2009),  “Harmony of happiness never reached” (2008) eller Backwards ku sÅ‚oÅ„cu (2008). Anna Zaradny skapar även helt visuella verk i foto- eller videoteknik. Här utnyttjar hon ofta apparaternas teknologiska brister och felfunktioner som i ”PASS|ED” (2009/2010). Hennes verk framhäver den dubbelhet och poesi som uppstår i relationen mellan det fysiska mediet och verkets inneboende idéer. Förutom ett flertal utställningar i Polen har Anna Zaradnys verk visats  i Schweiz, Frankrike, Österrike och Tyskland, på senare år till exempel på Silberkuppe och Kunst-Werke i Berlin.

Läs mer på:
www.annazaradny.net
www.myspace.com/annazaradny
www.musicagenera.net


ANNA NOWAK

24-27 augusti, vid olika tidpunkter, Foajé 3, 3 tr

Anna Nowak berättar om sitt projekt:


”Nej tack, jag dansar inte”

Jag är dansare inom nutida dans. Dans är mitt uttrycksmedel och min naturliga miljö, både i konstnärliga och vardagliga sammanhang.

I mitt nuvarande projekt har jag intervjuat vänner och släktingar och många av deras vänner och bekanta och frågat om de gillade att dansa i olika sociala situatoner, t ex på fester, diskotek eller konsert. Det slog mig att så många människor uppenbarligen inte tyckte om det, några sade att de inte kunde dansa och att det kändes pinsamt att göra det när andra såg på.

Då bestämde jag mig för att bjuda in dem som sade att de inte gillade att dansa till en danssal där de skulle dansa inför en kamera till en populär låt under några minuter. De får dansa hur de vill, det handlar inte om att göra dansen så estetisk och vacker som möjligt, jag är mer intresserad av att reproducera den naturliga, spontana dansglädjen (som de här människorna säger sig sakna) i en artificiell situation.

Det viktigaste i mitt projekt är för det första att utsätta människor för en aktivitet som de oftast undviker eftersom den innebär att de använder sina egna kroppar och för det andra att jag fick så många avvisande svar när jag bad folk delta i inspelningarna. När jag har fått ihop tillräckligt många inspelningar kommer jag att betrakta projektet som avslutat.

Läs mer på:
http://dontdanceproject.tumblr.com/


Arr.: Polska institutet i samarbete med Stockholm Fringe Fest.

 

Evenemangen ingår i det kulturella programmet under det polska ordförandeskapet i EU

« Tillbaka
      
Website Security Test