Program/Events
NOVEMBER 2017
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
1
2
3
4
5
6
7
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Nyhetsbrev

Prenumerera eller behandla användaruppgifter
Namn
E-postadress

Vår policy för e-postadresser

Följ oss
Aktuellt


Non omnis moriar - Icke helt och hållet ska jag dö
En kväll tillägnad den polsk-judiska poeten Zuzanna Ginczanka

30 november 2017, kl. 18.00
Beckmans Designhögskola, Brahegatan 10, Stockholm
Fri entré

En kväll tillägnad den polsk-judiska poeten ZUZANNA GINCZANKA (1917-1944), en av de mest lovande kvinnliga poeterna i mellankrigs-Polen. Hon arresterades och mördades vid slutet av andra världskriget. Nu är intresset för Zuzanna Ginczanka återuppväckt och hennes poesi ska för första gången presenteras för svensk publik i Irena Grönbergs och Tomas Håkansons översättningar. 

Filmvisning av Solidaritet enligt kvinnorna

4 december 2017 kl 18.00
ABF-huset
Sveavägen 41, Stockholm

Långfilmsdokumentären Solidarność według kobiet (Solidarity according to women) berättar om ett dussintal modiga polska kvinnor vars klokhet, målmedvetenhet och engagemang i den politiska oppositionen under 1980-talet hade stor betydelse för den politiska förändringen i Polen.  

Vi rekommenderar:

Foto av Elżbieta Lempp

Stort beröm till Hanna Kralls Hjärterkung

Hanna Krall
Hjärterkung
Översättning: Julian Birbrajer
Ersatz förlag

Hanna Kralls nyöversatta bok Hjärterkung är ett litterärt reportage, eller kanske en dokumentärroman, om Izolda Regensberg som mot alla odds överlevde andra världskriget. Hennes man fördes till koncentrationsläger, själv hamnade hon i Warszawas getto. Men hon lyckades fly och kunde överleva genom att färga håret blont och vara noga med att inte uppföra sig på ett "judiskt" sätt.  Därefter kom Izolda att ägna hela sin tid åt att skicka hjälp till Szajek och försöka få ut honom ur lägret. Hon lade ut alla sina pengar, hon smugglade och mutade sig fram, allt för att rädda sin älskade Hjärterkung. Hanna Krall har intervjuat henne och berättar historien.

      
Website Security Test