Program


Marie Skłodowska/Mme Curie

16 september 2011- 29 april 2012

NOBELMUSEET

Marie Sklodowska-Curie är en ikon i vetenskapshistorien. Som ensam kvinna i en manlig värld är hennes livshistoria nästan lika banbrytande som hennes upptäckter. 1903 fick Sklodowskia-Curie Nobelpriset i fysik och blev då den första kvinnan att tilldelas ett Nobelpris. 1911 fick hon ensam Nobelpriset i kemi, och blev därmed den första personen någonsin att förlänas utmärkelsen en andra gång. Den 17 september öppnar Nobelmuseets egenproducerade utställning Marie Sklodowska / Mme Curie - som tar nya grepp på den välkända historien.

Nobelmuseets utställning handlar om ett liv i vetenskapens tjänst. Med scenografisk formgivning och oväntade perspektiv vill vi på ett lekfullt och tankeväckande sätt låta vår publik möta Marie Curies passion för sitt vetenskapliga arbete. Vi vill inte bara göra ytterligare en biografisk utställning i raden, utan närmar oss fenomenet Curie utifrån en rad skilda perspektiv. Med utställningstiteln åsyftar vi både personen och personan Curie, vad skiljer dem åt, vad förenar dem? Inte minst vill vi synliggöra det motstånd Curie mötte som kvinna i en manligt dominerad värld och hur hon lyckades överbrygga det, säger Anna Stenkula, intendent vid Nobelmuseet.

Utställningen blir 300 kvm stor och är indelad i fem huvuddelar: i Nobelprisen får man veta vad Nobelprisen betydde för Sklodowska-Curie och vad hon själv betydde för Nobelpriset; i Vetenskapskvinna angrips Sklodowska-Curies liv och gärning ur ett genusperspektiv, som kvinna bland män, som på samma gång ikon, inspiratör och anomali; i Laboratoriet möter publiken Sklodowska-Curies många gånger oglamourösa forskarvardag i den miljö där upptäckterna ägde rum; i Radioaktivitet belyses samtidens förtjusning för radium, men också de förödande konsekvenserna av strålningen; i Atomerna tas upptäckternas stora betydelser för vetenskapen upp.

Utställningen är ett samarbete mellan Polska institutet och Nobelmuseet.

 

Evenemanget ingår i det kulturella programmet under det polska ordförandeskapet i EU


« Tillbaka
      
Website Security Test