Program

Sinfonia Varsovia med Krzysztof Penderecki som dirigent på Östersjöfestivalen

måndag 25 - tisdag 26 augusti kl 19.30
Berwaldhallen, Dag Hammarskjölds väg 3

Berwaldhallen i samarbete med Polska institutet och Warszawa Stad

måndag 25 - tisdag 26 augusti kl 19.30
Berwaldhallen, Dag Hammarskjölds väg 3

För första gången deltar Polen i Östersjöfestivalen, Penderecki & Sinfonia Varsovia ger två konserter


Biljetter:
Berwaldhallen 08-784 18 00, ticnet.se 077-170 70 70


Penderecki & Sinfonia Varsovia

Måndag 25 augusti kl 19.30 - 21.05

Sinfonia Varsovia
Krzysztof Penderecki, dirigent
Jakub Haufa, violin

Krzysztof Penderecki: Agnus Dei (version för orkester, arr Boris Pergamenschikow)
Krzysztof Penderecki: Violakonsert "Metamorfoser" i en sats (version för violoncell, arr Boris Pergamenschikow)
Dmitrij Sjostakovitj (1906-1975): Symfoni nr 6 h-moll op 54


Tisdag 26 augusti kl 19.30 - 21.20

Sinfonia Varsovia spelar Dvorak, Penderecki och Szymanowski

Sinfonia Varsovia
Krzysztof Penderecki, dirigent
Agata Szymczewska, violin
- vinnare av Internationella Wieniawski-tävlingen 2006


Krzysztof Penderecki: Sinfonietta per archi
Karol Szymanowski (1882-1937): Violinkonsert nr 1
Antonin Dvorak (1841-1904): Symfoni nr 8 G-dur op 88

Konserterna direktsänds i SR P2 och EBU

 


Krzysztof Penderecki (f 1933) är Polens mest framstående nu levande kompositör. Han har skrivit symfonier, konserter, sonater, operor och dessutom har hans musik använts i filmer som Exorcisten, The Shining och Wild at Heart. Penderecki är berömd för sin dramatiskt expressiva musik och för sitt experimentella trakterande av musikinstrument.

Många av Pendereckis kompositioner behandlar religiösa motiv, andra är skrivna som hyllningar till krigsoffer. Till de mest kända hör "Sorgesång över Hiroshimas offer", "Sankt Lukaspassionen" och "Polskt requiem". Penderecki tog klar ställning för fackföreningsrörelsen Solidaritet och mot den kommunistiska diktaturen; en av hans kompositioner är tillägnad de strejkande arbetare som dödades i oroligheterna 1970.

Penderecki började som avantgardist under studietiden vid musikhögskolan i Kraków och fick sitt genombrott 1959 när han vann samtliga tre priser i en polsk kompositionstävling. Senare utvecklade han ett eget tonspråk byggt på klanger och klangfärger, med en växling mellan traditionella harmoniska treklanger och atonal clusterteknik. Från och med 1980-talet blandas de avantgardistiska teknikerna med tonspråk från romantiken och medeltida musik. Penderecki har belönats med det prestigefyllda spanska Prinsen av Asturiens pris och utnämnts till hedersdoktor vid universiteten i Seoul och Münster. "Hans musik kommer att fortsätta att tala till musikälskarnas hjärtan och öron i årtionden framöver", säger stjärnviolinisten Isaac Stern om Krzysztof Penderecki.

Violakonserten (1983) blev snabbt ett av Pendereckis mest spelade verk. Musiken är sorgtyng och talar om lidande, individens lidande. Den varma, mörka stråktonen ger röst åt den ensamma människans klagan. Konserten finns i en version för klarinett och en för violoncell, arrangerad av cellisten Boris Pergamenschikow 1994.

En av Pendereckis nära vänner var kardinal Stefan Wyszynski. Natten efter beskedet om Wyszynskis död 1981 komponerade Penderecki Agnus Dei, som med sin suggestiva uppbyggnad blivit ett mycket populärt fristående a cappellastycke. Stycket infogades senare som en del i Ett polskt rekviem.

Sinfonietta per archi (1990-91) är en orkesterversion av en stråktrio, skriven till och uruppförd av Sinfonia Varsovia 1992 i Warszawa, och spelad igen samma sommar på världsutställningen i Sevilla.


Sinfonia Varsovia har haft stora internationella framgångar och samarbetat med många världskända solister och dirigenter. De har turnerat i Europa, Nord- och Sydamerika och gjort omkring 200 skivinspelningar. Sinfonia Varsovias storhetstid började 1984, när den legendariske violinisten och dirigenten Yehudi Menuhin inledde sitt samarbete med orkestern. Han utnämndes till förste gästdirigent, och den tidigare Polska kammarorkestern fick sin nuvarande sammansättning och bytte namn till Sinfonia Varsovia. Krzysztof Penderecki har i många år varit musikalisk och konstnärlig ledare för orkestern, men nyligen efterträddes han av den franske dirigenten Marc Minkowski. Orkesterns repertoar sträcker sig från barockmusik fram till nutida verk.
www.sinfoniavarsovia.org


Dmitrij Sjostakovitj gick en ständig balansgång mellan att uttrycka det han ville i sin musik och att vara accepterad av den sovjetiska maktapparaten. Operan Lady Macbeth från Mtsensk bannlystes och ledde till att Sjostakovitj gjorde avbön med Symfoni nr 5, ”en sovjetisk konstnärs svar på berättigad kritik”. Efter succén med 5:an deklarerade Sjostakovitj att han tänkte skriva ett hyllningsverk till Lenin - med soli, kör och orkester, och text av Majakovskij.

Symfoni nr 6 blev klar krigsutbrottsåret 1939. Den har ingen kör, inga solister, en ganska lång och tungsint första sats, följd av två korta, snabba satser. Vad hade hänt? Var talet om Leninhyllningen bara spel för gallerierna? Ingen vet, men vi har Sjostakovitjs egna ord: "Det är en speciell form av självförsvar, man påstår att man planerar en komposition av ena eller andra slaget, nånting med en kraftfull och slående titel - det är så man undgår att bli stenad."


Karol Szymanowski är Polens viktigaste tonsättare under början av 1900-talet. Han växte upp i en välbärgad familj och fick rikligt med musikaliska intryck hemifrån. Tidigt blev han uppmärksammad för sina kompositioner men stötte med tiden även på motstånd. Han drack och rökte för mycket, var tidvis deprimerad, kände sig genom sin homosexualitet ofta utanför och udda, och gjorde sig omöjlig på många arbetsplatser.
Violinkonsert nr 1 komponerade Szymanowski 1916, när han levde relativt isolerat i Polen och Ryssland, medan kriget härjade runtomkring. Det blev en intensiv skaparperiod. Violinkonserten är en impressionistisk tondikt som bygger på dikten Majnatt av Tadeusz Micinski, som delade Szymanowskis intresse för ockultism och mysticism. "Åsnor med kronor slår sig ner i gräset – eldflugor kysser vildrosen – medan döden flämtar över tjärnen och spelar en liderlig sång".


Antonín Dvorák var den fattige slaktarsonen med talang, som fick utbildning och blev något av en symbol för tjeckisk/böhmisk musik. Efter att etablerat sig som skicklig traditionalist i Brahms fotspår, kom Dvorak till ett vägskäl. Han kände att han ville komponera musik som talade till hans egna landsmän, berättade om deras liv utifrån deras egna folksagor och folkmusikskatter.
Symfoni nr 8 (1890) är som ett kalejdoskop av intryck, från den idylliska landsbygden till mer dramatiska passager.
Året därpå reste Dvorak till USA för att tjänstgöra som rektor vid en musikskola och undervisa i komposition. I USA såg fortfarande många den ”gamla världen” som rättesnöre för god konst, musik och kultur. För Dvorák var det i stället självklart att i första hand inspirera amerikanerna till ett "gräv-där-du-står"-arbete motsvarande det han själv gjort. Han uppmanade dem därför att bygga sin musik på indianmelodier och negro spirituals.


2008 års Östersjöfestival: Konsertprogram

Årets Östersjöfestival äger rum mellan den 21-30 augusti. Det blir Exklusiva gästspel - Kära återseenden - och Magisk musik!

Se respektive konsert i programmet nedan för bokning och beställning av biljetter. Eller så går du direkt till boka biljetter till samtliga konserter!

Du kan även boka biljetter på telefon 08-784 18 00.

Samtliga konserter under Östersjöfestivalen direktsänds i SR P2 Live Klassiskt/Nutida


Köper du biljetter för 1200:- får du 50 % rabatt på konserterna 22, 26, 29 augusti (konserten den 29 augusti kl 21.00). Obs! Erbjudandet gäller per person. Du kan alltså inte köpa exempelvis tre biljetter till konserten den 21/8 och sedan få rabatten.Torsdag 21 augusti

19.30-21.30, Berwaldhallen
Väst-Östliga Divanorkestern
Daniel Barenboim dirigent

Haydn: Sinfonia concertante
Schönberg: Orkestervariationer op 31
Brahms: Symfoni nr 4

Konserten direktsänds på storbildsskärm utanför Judiska Teatern på Djurgården.
Fri entré!
Läs mer om livesändning vid Judiska Teatern

Konserten sänds även live på webb-TV i SR P2.


Biljetter: 150-695 kr

Konserten innehåller paus


* I samarbete med Fundación Barenboim-Said

Website West-Eastern Divan OrchestraFredag 22 augusti

19.30-20.45, Berwaldhallen
Baltic Sea Festival Choir
Radiokören
Gustaf Sjökvist dirigent
Karolina Blixt mezzosopran
Henrik Måwe piano
Musik av bland annat Brahms,
J Sandström, Tormis


Biljetter: 100-395 kr


Konserten innehåller ej pausLördag 23 augusti

18.00-19.40, Berwaldhallen
Finska Radions Symfoniorkester
Helsingfors Filharmoniska Kör
Esa-Pekka Salonen dirigent
Kristiina Hellin regi
Petri Ruikka teknisk gestaltning
Luka: Robert Künzli tenor
Skuratov, Kedril, En vakt: Jussi Myllys tenor
Sjisjkov, Den lille fången: Gabriel Suovanen baryton
Aljeja, En röst: Tuomas Katajala tenor
Gorjantjikov: Esa Ruuttunen bas
Kommendant, Tjekunov, Präst, Smed, Vakt: Mika Kares bas
Sjapkin, Den långe fången, Tjerevin: Dan Karlström tenor
Den gamle fången, Den druckne fången, Den unge fången: Petri Bäckström tenor
Skökan: Anna Danik sopran

Leoš Janácek: Döda huset


Biljetter: 100-395 kr

Konserten innehåller pausSöndag 24 augusti

18.00-19.10, Berwaldhallen
Sveriges Radios Symfoniorkester
Radiokören
Esa-Pekka Salonen dirigent
Malena Ernman mezzosopran

HOLOCENE - oratorium, videokonst och evolutionen (uruppförande)
Jonas Bohlin: Musik
Majgull Axelsson: Text
Lars Siltberg: Film


Biljetter: 190-525 kr


Konserten innehåller ej paus


Mandag 25 augusti

19.30-21.05, Berwaldhallen
Sinfonia Varsovia
Krzysztof Penderecki dirigent
Jakub Haufa violin

K.Penderecki: Agnus Dei
K.Penderecki: Violakonsert ”Metamorfoser”
D.Sjostakovitj: Symfoni nr 6


Biljetter: 100-395 kr

Konserten innehåller paus

* I samverkan med Warszawa stad samt Polska InstitutetTisdag 26 augusti

19.30-21.20, Berwaldhallen
Sinfonia Varsovia
Krzysztof Penderecki dirigent
Agata Szymczewska violin

K.Penderecki: Sinfonietta per archi
K.Szymanowski: Violinkonsert nr 1
A.Dvorak: Symfoni nr 8


Biljetter: 100-395 kr


Konserten innehåller paus

* I samverkan med Warszawa stad samt Polska InstitutetOnsdag 27 augusti

19.00, Medborgarhuset Trappan, Vällingby

Tjajkovskij-ensemblen

Kammarkonsert med bl a ryska folkvisor och Rachmaninov


Biljetter: 50 krOnsdag 27 augusti

19.30-21.30, Berwaldhallen
Sveriges Radios Symfoniorkester
Daniel Harding dirigent

Schumann: Uvertyr till Genoveva
Klas Torstensson: Polarhavet (uruppförande)
Schumann: Symfoni nr 3

Biljetter: 120-525 kr

Konserten innehåller pausTorsdag 28 augusti

20.00, Sofia kyrka

Tjajkovskij-ensemblen

Kammarkonsert med bl a ryska folkvisor och Rachmaninov.


Biljetter: 50 krTorsdag 28 augusti

19.30-21.40, Berwaldhallen
Lettlands Nationella Symfoniorkester
Olari Elts dirigent
Mischa Maisky cello

P Vasks: Cantabile per archi
Tjajkovskij: Symfoni nr 4
Dvorák: Cellokonsert

Biljetter: 100-395 kr

Konserten innehåller paus


Fredag 29 augusti

19.00, Årsta Folkets Hus, Mälaren
Tjajkovskij-ensemblen

Kammarkonsert med bl a ryska folkvisor och Rachmaninov.


Biljetter: 50 krFredag 29 augusti

19.30- 21.20, Berwaldhallen
Mariinskijteaterns solister, kör och orkester
Valery Gergiev dirigent

Elektra - Larisa Gogolevskaja sopran
Klytaimnestra - Jelena Vitman mezzosopran
Chrysotemis - Jelena Nebera sopran
Aigisthos - Vasilij Gorsjkov tenor
Orestes - Eduard Tsanga baryton
Orestes följeslagare - Pavel Sjumelvitj bas
Den förtrogna - Ludmila Kanunnikova sopran
Släpbärerskan - Ludmila Kasianenko sopran
Ung tjänare - Andrej Popov tenor
Gammal tjänare - Andrej Spechov bas
Vakterskan - Irina Loskutova sopran
Tjänarinnor -
Olga Legkova
Kristina Kapustinskaja
Maria Uvarova
Tatiana Kravtsova
Lia Sjevtsova

Richard Strauss: Elektra


Biljetter 150-695 kr

Konserten innehåller paus


Fredag 29 augusti

21.00-22.15, Oscarskyrkan
Radiokören
Grete Pedersen dirigent
Berit Opheim sopran

Musik av bland annat MacMillan, Grieg och J Sandström


Biljetter: 100-200 kr


Konserten innehåller ej paus

Konserten spelas in och sänds den 30 augusti kl 15.00 i SR P2 Live Klassiskt/NutidaLördag 30 augusti

18.00-20.00, Berwaldhallen
Mariinskijteaterns orkester
Valery Gergiev dirigent

Sjtjedrín: Skälmvisor
Tjajkovskij: ur Nötknäpparen
Rimskij-Korsakoff: Schéhérazade


Biljetter: 120-525 kr
Boka biljetter!

Konserten innehåller paus

Boka biljetter

 

 

« Tillbaka
      
Website Security Test