Program

Agneta Pleijels pjäs Schulz goes Kafka

16 december 2012 – 24 februari 2013

Premiär: 16 december 2012
Stockholms stadsteater

Biljetter: http://www.stadsteatern.stockholm.se/

Av: Agneta Pleijel
Regi: Marika Lagercrantz

En natt i ett litet rum i Warszawa inleder Bruno Schulz ett samtal med sin idol, författaren Franz Kafka. Ute viner snålblåsten liksom i hela Europa för nu är det 1930-tal. De har mycket att tala om och det gör inget alls att Kafka är död och har varit det de senaste tio åren. Mycket kan de dela – upplevelsen av besatthet. För kvinnorna. För skrivandet. Och för det lockande i att förlora allt.

Bruno Schulz är en av Agneta Pleijels favoritförfattare och Schulz goes Kafka är en fantasi men också en allmängiltig berättelse om längtan och beroende. Marika Lagercrantz gjorde stor succé när hon år 2008 satte upp en annan av Pleijels berättelser, Kungens komediant.

Agneta Pleijel är dramatiker, romanförfattare, poet och litteraturkritiker: Hon har i hög grad inspirerats av polsk litteratur. I samlingen av hennes litteraturkritik. ”Litteratur för amatörer” 2012, skriver hon bl a om Czeslaw Milosz, Zbigniew Herbert, Witold Gombrowicz,  Leszek Kolakowski och Bruno Schulz. År 2010 författade hon utställnings- och katalogtexterna till Judiska muséets utställning om Franz Kafka och Bruno Schulz, Gränslandets mästare som producerades i samarbete med bl a Polska institutet i Stockholm. Det lockade henne till en dialog mellan de två stora mellankrigsförfattarna, som resulterade i pjäsen Schulz goes Kafka.

Läs Bruno Schulz Kanelbutikerna och Sanatoriet Timglaset! Nytryck kan beställas här: http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2010/Senhost/schulz_bruno-kanelbutikernasanatoriet__timglaset-haftad/

« Tillbaka
      
Website Security Test