Program

På resa med Ryszard Kapuscinski

En minneskväll för den polske journalisten och författaren, under ledning av Anders Bodegård, nära vän och översättare av flera av hans böcker. Ryszard Kapuscinski avled i Warszawa den 23 januari 2007. 

Medverkande:

Kjell Albin Abrahamsson, Sveriges Radios östeuropakorrespondent
Anders Bodegård, översättare
Jan Eklund, litteraturkritiker, Dagens Nyheter
Ingrid Elam, kulturjournalist och docent vid Malmö högskola
Magnus Haglund, journalist och författare
Anna Jungstrand, doktorand i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet
Bodil Malmsten, författare
Jan Mosander, journalist, Sveriges Radio
Maria Söderberg, fotograf
Ingrid Thörnqvist, biträdande utrikeschef, Sveriges Television
Maciej Zaremba, journalist och författare

Uppläsare:
Johan Holmberg

Kostnad: 50 kr
Biljetter bokas genom Stadsteaterns biljettkassa, telefon: 08-506 202 00 eller via webben »

I samarbete med Kulturhuset: Internationell författarscen och Albert Bonniers Förlag

Kort om Ryszard Kapuscinski

Ryszard Kapuscinski var den store reportern som skrev om världen och gjorde reportaget till litteratur. Han föddes i Pinsk 1932, studerade i Warszawa. 23 år gammal skickades han av tidningen "Ungdomens standar" till Indien (utan att kunna engelska) på sitt första utrikesuppdrag.

Under många år var han Polens ende korrespondent i Afrika. Han reste i Kina och Sovjetunionen och vistades länge i Latinamerika. Från 1962 hann han ge ut tjugofem böcker, sju av dem finns på svenska.

Ryszard Kapuscinski gästade Internationell Författarscen i mars 2006, i samband med publiceringen av "På resa med Herodotos".

Ryszard Kapuscinski blev 74 år gammal.


Böcker av Ryszard Kapuscinski utgivna på svenska


"Kejsaren", 1985
Översättning via engelska av Britt Arenander
Om Haile Selassies sista dagar.

"Shahernas shah", 1986
Översättning via engelska av Britt Arenander
Kapuscinskis sida av historien om den siste Shahen av Iran.

"En dag till att leva", 1987
Översättning via engelska av Britt Arenander
En berättelse om kolonialism och dess tragiska konsekvenser i ett sönderslitet Angola under 1975.

"Imperiet", 1993
Översättning av Anders Bodegård
Kapuscinskis uppgörelse med Sovjet, men också en kärleksförklaring till de platser och människor som förut var en del av det enorma riket.

"Fotbollskriget", 1998
Översättning av Anders Bodegård
Två landskamper i fotboll utlöste 1969 ett krig mellan El Salvador och Honduras. Kriget varade i etthundra timmar, krävde sextusen liv och gjorde omkring femtiotusen människor hemlösa. Kapuscinski var där.

"Ebenholts", 2000
Översättning av Anders Bodegård
40 år som korrespondent i Afrika har här utmynnat i en serie essäer.

"På resa med Herodotos" 2006
Översättning av Anders Bodegård
Om de första resorna, och en närläsning av Herodotos historia.

Kapuscinski, Ryszard, 1932–2007, polsk journalist och författare. K:s journalistik präglas av stor närvarokänsla; hans reportageböcker från olika länder är skickligt sammanflätade texter med skildringar av skeenden som kompletteras med personliga reflektioner. Som utrikeskorrespondent vistades K. på 1950-talet i Asien och Sovjetunionen och senare i Latinamerika och Afrika. Under den s.k. Solidaritetstiden på 1980-talet i Polen skrev han med inlevelse och kurage om strejkerna i Gdansk i reportage som blivit närmast klassiska. K:s grundperspektiv är inte enbart underordnat en massmedial nyhetsaspekt utan är framför allt ett mänskligt vardagsperspektiv i skuggan av krig, terrorism och korrupta statsledningar.

Präglad av andra världskrigets grymma erfarenheter har K. särskilt ägnat sig åt att skildra oroshärdar runtom i världen. Med den för hans författarskap unika närvarokänslan hör han till vår tids mest framstående utrikes- och resereportrar. Fotografi från 2006.

I Wojna futbolowa (1978; "Fotbollskriget") beskriver K. kriget 1969 mellan El Salvador och Honduras som utlöstes av två landskamper i fotboll och krävde 6 000 människoliv. I Heban (2000; "Ebenholts") går K. tillbaka till sin tid i Afrika 40 år tidigare, där självständighetsvågen just hade börjat, och summerar sina intryck från tredje världen. Här liksom i många av K:s reportageböcker utspelas handlingen både i det förflutna och i nutid. Till hans mest uppmärksammade böcker hör Cesarz (1978; "Kejsaren"), om Haile Sellassies sista tid vid makten, Szachinszach (1982; "Shahernas shah"), om Iran före revolutionen, samt Imperium (1993; "Imperiet"), en essäsamling om Sovjetunionens sönderfall. I Podroze z Herodotem (2004; "På resa med Herodotos") blickar K. tillbaka på sina resor sedan 1950-talet, främst till Asien och Afrika. Med Herodotos och hans historia som förebild skildrar K. fascinerande politiska och historiska händelser som han själv bevittnat genom åren och spänner blicken över 4 500 år för att reflektera kring hur sättet att förmedla historiska företeelser påverkar människors förståelse av varandra och av världen.

Malgorzata Anna Packalén

2007-05-02 Källa Nationalencyklopedin
http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=978000

« Tillbaka
      
Website Security Test