Program

President Andrzej Duda och Förintelseöverlevare hyllar polsk diplomat som räddade minst 800 judar

Den polske konsuln Konstanty Rokicki och hans medarbetare i den s k Ładośgruppen bidrog 1942-43 till att över 800 judar från Nederländerna, Polen, Tyskland, Österrike, Frankrike, Slovakien och andra europeiska länder räddades från Förintelsen. Minst 20 av de räddade lever än idag. På kyrkogården i Luzern avtäcktes 9 oktober en ny gravsten för konsul Rokicki. I ceremonin deltog Polens president Andrzej Duda och en grupp på ett trettiotal personer bestående av Förintelseöverlevare, deras familjer samt ättlingar till dem som arbetade med räddningen.

Polens f d konsul i Bern Konstanty Rokicki avled i glömska 1958. Under andra världskriget förfalskade han personligen ett drygt tusental paraguayanska pass. Passen hjälpte till att rädda över 800 personer från döden i den nazityska ”slutgiltiga lösningen av judefrågan”. Det gick till så att man mot mutor köpte in tomma pass där man sedan skrev in namn som skickades till Bern av judiska organisationer med kontakter med gettonas motståndsrörelser.

Rokicki verkade med kännedom och medgivande från sina överordnade: Polens ambassadör i Schweiz Aleksander Ładoś och biträdande ambassadören Stefan Ryniewicz. De gav diplomatiskt beskydd åt aktionen och övertalade myndigheterna i det neutrala Schweiz att inte störa den olagliga verksamheten. Andra medarbetare var Juliusz Kuehl, en knappt trettioårig doktor i ekonomi av judisk härstamning och ansvarig för kontakt med judiska organisationer, samt dr Abraham Silberschein från Judiska världskongressen och rabbi Chaim Eiss från den religiösa organisationen Agudat Israel, vilka båda organiserade insmugglingen av passen till gettona. Tillsammans utgjorde de den s k Ładośgruppen eller Berngruppen.

Passens ägare kunde gälla som utlänningar och därmed slippa transporteras till förintelseläger. I stället skickades de till interneringsläger. På så sätt kunde många överleva kriget, särskilt som den polska exilregeringen i London fick Paraguay och några andra latinamerikanska länder att tillfälligt erkänna Rokickis pass.

Historien om konsul Rokicki och hans medarbetare var länge ganska okänd. På senare år har dock publicerats en del rapporter om saken, bl a för att den schweiziska polisen har släppt tidigare hemligstämplade dokument. Där framgår att schweiziska myndigheter misstänkte att de paraguayanska passen var den polske konsulns verk. Den saken bekräftades av en notis skriven av Rokickis hand, som hittades av polska ambassaden i Bern i slutet av 2017. Notisens handstil liknar handstilen på de bevarade passen.

En första granskning av den s k Ładoślistan, med namn på alla som fick falska latinamerikanska pass, visar att bland de namn man hittills lyckats identifiera finns medborgare i Nederländerna, Polen, Tyskland, Österrike, Frankrike, Slovakien och några fler länder. Minst tjugo av dem lever än idag. Granskningen har genomförts av polska diplomater och Pileckiinstitutet med stöd av tre polska statliga institutioner: Judiska historiska institutet, Institutet för nationens minne (IPN) och Statliga museet Auschwitz-Birkenau.

På listan över passmottagare finns bl a den holländske överrabbinen, en väninna till Anne Frank och några blivande professorer vid israeliska universitet. Även ledarna för upproret i gettot i Będzin hade paraguayanska pass, liksom ledarna för den judiska motståndsrörelsen i Slovakien och flera senare memoarförfattare. Minst en av de räddade stupade senare i det israeliska självständighetskriget. Ett av passen är utställt på dr Leon Rothfeld med familj. En av familjemedlemmarna var den blivande polske diplomaten, forskaren och politikern Adam Rotfeld, som bl a varit Polens utrikesminister.

Ceremonin på kyrkogården i Luzern hölls 9 oktober kl 14. Polens president Andrzej Duda lade ner en krans på den nya gravstenen. Därefter frambars hyllningar av räddade judar, deras familjer och ättlingar till dem som genomförde aktionen, liksom av företrädare för Polens utrikesministerium, diplomatkåren, schweiziska judar och polacker boende i Schweiz.

« Tillbaka
      
Website Security Test