Program

onsdag 12 november kl.18.30
Biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37

NYA POLSKA FILMER PÅ ZITA

Rezerwat

Regissör: Lukasz Palkowski, Polen 2008, 100 min, polska/engelsk text.
Skådespelare: Marcin Kwasny, Sonia Bohosiewicz och Grzegorz Palkowski m.fl.

Rezerwat som har skördat stora framgångar i Polen är på väg att bli en kultfilm. Det är tillika debutfilmen för den oskolade regissören Lukasz Palkowski. Rezerwat handlar om de skamfilade kvarteren Praga i Warszawa vilka just nu genomgår en stor förändring och gentrifiering. Precis som Knivsöder en gång blev Hippsöder så håller Praga på att bli en trendig stadsdel fylld av konstnärlig utveckling.

Rezerwat:
Fotografen Marcin bryter med sin flickvän och med sitt invanda liv. Han flyttar till Warszawas bohemiska stadsdel Praga och bosätter sig i ett ruckel. Husets ägare vill inte ta ut hyra men beställer fotografier av Marcin. Bilderna ska visa egendomens bedrövliga skick, men det blir mer än ett jobb. Marcin upptäcker en främmande och fascinerade värld i sitt nya grannskap och i människorna han möter. Främst upptas Marcin av den häftiga frisörskan Hanka B, tyvärr har hon en kriminell sambo. En annan bekantskap är en sympatisk och fotointresserad kille som närmar sig Marcin genom att krossa hans rutor och stjäla hans kamera. Händelserna regnar tätt och dråpligt medan de eviga frågorna om lojalitet ger berättelsen stadga. Filmen andas humor och värme och regissören Lukasz Palkowski tar med publiken på en resa i ett Warszawa som fanns före kriget, och som ligger på Wislas högra strand, men som inte existerar i resehandböckerna.

Recensionsklipp:
”Denna debutantfilm [...] kan utan tvekan räknas in bland de mest spännande händelserna under det gångna polska filmåret.”
Jaga Kolawa, Dziennik kultura

”Halvdokumentärt fotografi, fantastiskt skådespeleri liksom berättelsens ton; varm, vänlig, nostalgisk, bidrar till att Rezerwat kan räkna med den breda publikens såväl som finsmakarnas intresse.”
Kinoskop

Priser:
Rezerwat har belönats med en rad polska priser, bl.a. debutantpriset vid filmfestivalen i Gdynia, där även Sonia Bohosiewicz utsågs till bästa kvinnliga skådespelare.


Biljetter www.zita.se, tel. 08-23 20 20

I samarbete med Polska Filminstitutet (PISF)

 

« Tillbaka
      
Website Security Test