Program

POLSKA SPELMÄN OCH DANSARE PÅ DANSFEBER I STOCKHOLM: "DANSHUSFESTIVAL SVERIGE – POLEN – BRASILIEN – UNGERN"

9-11 november 2007
Stallet, Stallgatan 7

Varför heter den mest kända svenska folkdansen polska?
Låter polsk folkmusik som polska?
Hör efter själv!
Kom till festivalen Dansfeber Sverige – Polen – Ungern – Brasilien, med anledning av danshusrörelsens
30-årsjubileum i Sverige. Stallet i samarbete med Polska institutet, Riksföreningen for Folkmusik och Dans, Svenska Unescorådet, Polska Danshuset, Stiftelsen Framtidens Kultur, Svenska sektionen av CIOFF och Kulturens Bildningsverksamhet.

På programmet bl a:

fredag 9 november
Wedrowiec – polsk folkmusik
Jonny Soling – polskor från Dalarna
Mhano Silva band – brasiliansk forródans

lördag 10 november
Lautari – prisbelönt folkmusikgrupp från Polen
Magnus Gustafsson & Anders Svensson - småländska riksspelmän
Jan och Stefan Gacas band / Podroznicy kolektyw skrzypcowy (Resande fiolkollektivet), Polen
Barozda - ungersk transsylvansk folkmusik
Outhouse Allstars - folkmusik-coverband, spelar bara Groupas 80-tals låtar

Dessutom:
-kurser i polsk folkdans och folksång
-seminarier om folkmusikens plats i dagens Europa och om den svenska folkdansen polskas europeiska rötter
-folkmusikforskaren Andrzej Bienkowskis unika dokumentärfilmer med gamla polska spelmän 
-musiker och dansare från Dom Tanca (Danshuset) i Warszawa

Fullständigt program finns på www.stallet.st/program.asp 
och  http://www.rfod.se/aktuellt/dokument/danshus-program_LR.pdf

Information och biljetter:
Kassan på Nybrokajen 11 är öppen vardagar 12-17. Telefon 08-407 17 00.
Stallets kassa är öppen en timme före konsert/dans på Stallet, Stallgatan 7.
Entré: 160kr/120kr stud & medl (en kväll)
Festivalbiljett 280kr /200kr stud & medl inkl. allt
Workshops: 40kr (60kr två workhops)
Seminarier fri entré.

POLSKA DELTAGARE PÅ ”DANSHUSFESTIVAL SVERIGE – POLEN – BRASILIEN – UNGERN”
9-11 NOVEMBER 2007

Festivalens polska deltagare är musikgrupperna Wedrowiec, Lautari och Podrozniczy kolektyw skrzypcowy (Resande fiolkollektivet), spelmännen Jan och Stefan Gaca, musiker och dansare från Dom Tanca (Danshuset) i Warszawa  samt musikforskaren Andrzej Bienkowski. Polska deltagare kommer även att leda kurser i sång och polsk folkdans. På programmet står också paneldiskussioner om postmodern folkkultur – lokal nationalism och om danshusrörelsens framtid i Europa. Ett seminarium handlar om den svenska folkdansen polska och dess rötter i Polen och Centraleuropa.

Wedrowiec spelar traditionell folkmusik från centrala Polen för nutidsmänniskor. De utgår från folklivsforskaren Oskar Kolbergs musikuppteckningar från 1800-talet eller från gamla arkivinspelningar. I takt med landets snabba modernisering håller byarnas ursprungliga folkkultur på att försvinna, men gruppen har kontakter med äldre spelmän och folksångerskor. Av dem har Wedrowiec lärt sig gamla fiolspelstekniker och den speciella falsettsångstilen ”bialy glos” (vit röst), som sångerskan Agata Harz kommer att lära ut på en av festivalens kurser.

Wedrowiec spelar musik som följde byns invånare från vaggan till graven, med särskild koncentration på den rikt utvecklade och känslofyllda bröllopsmusiken. Gruppen vill återknyta till sambandet med folkkulturen genom en konsertform som blandar musik med dans och teater. 2004 fick Wedrowiec första pris på Polska radions folkmusikfestival Nowa tradycja (Ny tradition).

Medlemmar:
Agata Harz – sång, båtar, verktyg
Emilia Okolotowicz – sång, baraban, trumma, båtar, verktyg
Remigiusz Mazur-Hanaj – vevlira, fiol, leksaker, ljudodling
Piotr Herda – fiol, altfiol, leksaker

Lautari gör musikaliska utflykter långt utanför Polens gränser. De smälter samman folkmusik från centrala, östra och södra Europa och från Kaukasus och blandar den med en lagom portion jazz. Orientaliska glidningar, bysantinska tongångar, Balkanrytmer och slavisk livlighet möts i vågade arrangemang på fiol, piano, klarinett och flöjt, kryddade med mycket improvisation. Gruppnamnet kommer från de virtuosa romska mästersångarna lautari. På konserten spelar Lautari musik från sin senaste CD Azaran, med både egna kompositioner och nutida bearbetningar av äldre teman. Azaran utsågs till Årets polska folkmusikskiva 2006.

Medlemmar:
Maciej Filipczuk – fiol
Zbigniew Lowzyl – piano
Michal Zak – klarinett, flöjter, skalmeja
Gästmusiker:
Robert Siwak – slagverk

Jan och Stefan Gaca
Jan Gaca (f 1933) är en fiolspelman som bott hela sitt liv i Przystalowice Male, en by med starka folkmusikaliska traditioner belägen i centrala Polen, i regionen söder om Warszawa. Han spelar traditionella danser som mazurka, oberek och polka i virtuos och livlig stil, med många varianter och improvisationer, där tvåtakt och tretakt ofta blandas. Låtarna har han lärt sig från sin mor (folksångerska) och bror (spelman), och han uppträder tillsammans med kusinen Stefan på trumma.

Podrozniczy kolektyw skrzypcowy (Resande fiolkollektivet) grundades 1998 av unga människor som ville lära känna polsk traditionell folkmusik från grunden. De reste runt i olika delar av landet på jakt efter gamla byspelmän och fann så småningom Jan Gaca, som blev deras viktigaste läromästare. Gruppen har tagit initiativ till lokala dans- och spelmansträffar för att lära sig nya spelstilar och få inblickar i musikens sociala funktion. Målet är att hitta former där den traditionella musiken kan fungera i nutida sammanhang.

Andrzej Bienkowski är folkmusikforskare, målare, fotograf och etnograf, samt professor på Konsthögskolan i Warszawa. Under 20 års vandringar bland byarna i centrala Polen har han samlat på sig tusentals ljud- och bildupptagningar och foton. Mycket av det han sett skildrar han i boken Ostatni wiejscy muzykanci – ludzie, obyczaje – muzyka (De sista byspelmännen – människor, traditioner – musik). En recensent skrev om boken: ”Vissa av fotona ... är så intensiva att man nästan känner lukten av den värld de hämtats ur. (...) Det var länge sedan jag såg bilder som var så rörande, så hemlighetsfulla, så sanna och så högtidliga.”

På Danshusfestivalen visar Andrzej Bienkowski två filmer: De sista byspelmännen och Muzyka zydowska w pamieci wiejskich muzykantow (Judisk musik som byspelmännen minns den).

KAPELA DOMU TANCA (Danshusbandet) spelar upp till dans på lördagkvällen. Det består av medlemmarna i Wedrowiec som tillsammans med dragspelaren Katarzyna Szurman spelar både traditionella danser (oberek och polka) och modernare (vals och tango)."

Medlemmar:
Katarzyna Szurman – polsk dragspel, fjol, sång
Remigiusz Mazur-Hanaj - fjol
Piotr Herda - fjol
Agata Harz - sång
Emilia Herda - slagverk, sång

Föreningen Dom Tanca (Danshuset) i Warszawa är samarbetspartner för den polska delen av festivalen. Danshuset bildades som en reaktion mot den utslätade bild av polsk folkkultur som rådde under kommunismen och vill i stället söka inspiration i autentiska folktraditioner. Föreningen organiserar kurser i folkmusik och folkdans och ordnar konserter och danskvällar. 

 

« Tillbaka
      
Website Security Test