Program

Den polska diasporans och utlandspolackernas dag

Den polska diasporans och utlandspolackernas dag firas den 2 maj och instiftades av det polska parlamentet 2002. Syftet var att erkänna ”den polska diasporans och utlandspolackernas månghundraåriga insatser och bidrag till Polens återupprättade självständighet, deras trofasthet och nära band till polskheten, liksom deras hjälp till hemlandet i dess svåraste stunder.”

Polens regering erkänner den den polska diasporans viktiga roll och anser samarbete med utlandspolska kretsar som en prioritet. I sitt utrikespolitiska tal i den polska sejmen i mars framhöll utrikesminister Jacek Czaputowicz att ”vi önskar att våra landsmän blir en viktig bundsförvant till regeringen i främjandet av polska intressen, polsk kultur och nationellt minne, liksom vår bild av den polska historien.”

Vi tror att detta jubileum är viktigt för alla våra landsmän, oavsett var de bor. I dag är våra tankar hos polackerna i utlandet och vi tackar dem för allt de gjort för vårt lands bästa.

Enligt utrikesministeriets uppgifter lever idag omkring 20 miljoner polacker och personer med polsk härstamning utanför landets gränser. En stor grupp är de som blev kvar i öster efter andra världskrigets gränsförändringar. En annan grupp är de nutida emigranterna i västeuropeiska länder. Den största polska diasporan är den amerikanska. År 2012 deklarerade över 9,6 miljoner invånare i USA polsk härstamning.


Polska utrikesministeriets pressavdelnin

« Tillbaka
      
Website Security Test