Program

lördag 15 november 2008 kl 15.00
Turteatern, Kärrtorpsplan 14, Kärrtorps centrum

Genom min mun talar er ungdomlighet
- ett samtal om Witold Gombrowicz

Ett samtal om Witold Gombrowicz som inleds av Anders Bodegård och modereras av Stefan Ingvarsson. Panelen består dessutom av Gombrowicz-entusiaster ur den yngre generationen: Carina Ehrenholm, Fabian Kastner, Martina Lowden, Malte Persson och David Szybek.

Fritt inträde

Efter den framgångsrika premiären av Vigseln som inledde Gombrowicz-festivalen på Turteatern, anordnar Polska institutet i samarbete med Turteatern ett panelsamtal om den ständigt aktuelle polske författaren. Den polska litteraturens stora beundrare och prisbelönte översättare, Anders Bodegård, står för introduktionen. Han har översatt bl a Gombrowicz, Kapuscinski, Milosz och Szymborska till svenska. Stefan Ingvarsson (biträdande förläggare på Bokförlaget Atlas, översättare av bl a Gombrowicz Kosmos och De besatta, skribent och medarbetare på Aftonbladet Kultur) samtalar med fem unga svenska framgångsrika konstnärer och Gombrowicz-entusiaster;

Carina Ehrenholm - konstnärlig ledare och skådespelare, utbildad vid Skara Skolscen, har även tidigare arbetat som producent på Turteatern, varit med och drivit UngaTur och medverkat i bl a Mordet på Marat och Näktergalen i Wittenberg, just nu spelar Wladek i Vigseln och i vår regisserar Barfotaupproret på Turteatern,

Fabian Kastner - författare och litteraturkritiker, debuterade 2006 med Oneirine: Roman i tusen delar, som nominerades 2007 till Borås Tidnings debutantpris, hösten 2007 medverkade han på konstutställningen Mot tiden/Against Time på Bonniers Konsthall, skriver kritik och essäer i Svenska Dagbladet,

Martina Lowden
- författare, debuterade 2006 med romanen Allt som fick Borås tidnings debutantpris 2007 och Katapultpriset för bästa skönlitterära debut, litteraturkritiker på DN och Kulturnytt, var en av radions Sommarpratare i år,

Malte Persson
- författare, litteraturkritiker och översättare, debuterade 2002 med romanen Livet på den här planeten, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris, år 2004 publicerade diktsamlingen Apolloprojektet och 2007 Dikter, verksam som kritiker, främst i Expressen, driver bloggen Errata, har nominerats till Augustpriset i den skönlitterära klassen för romanen Edelcrantz förbindelser, som utkom augusti 2008,

David Szybek
- översättare, har översatt novellsamlingen Bakakaj av Gombrowicz, medverkat i antologier med översättningar av polsk prosa och poesi.

Efter samtalet bjuder vi på polsk mat. Kl 19 kan man titta på den mycket uppmärksammade föreställningen. Biljetter till Vigseln kan bokas via info@turteatern.se eller 08 659 88 00.


 

oktober 2008 - maj 2009
Turteatern, Kärrtorpsplan 14, Kärrtorps centrum

Polsk höst och vår på Turteatern


Polen och Gombrowicz tar över Turteatern under säsongen 2008-2009! Turteatern i samarbete med Polska institutet kommer att genomföra en Gombrowiczfestival, seminarier, samarbeten, gästspel, uppläsningar med mera.

Witold Gombrowicz (1904-1969) har med sina absurda och galna pjäser som "Yvonne, Prinsessan av Burgund" och "Vigseln", med sina särpräglade dagböcker och med epokgörande romaner som "Ferdydurke" och "Kosmos" skrivit in sig i den moderna tiden. Han drogs till allt som faller ur ramen och bryter mot reglerna och han var en författare som ständigt brottades med det litterära formspråket. Hos Gombrowicz finns inga obrutna händelseräckor, tydliga gränser mellan drömmens och verklighetens logik eller trovärdig psykologi. Tvärtom, allt är ett enda stort haveri som ändå lustigt nog är fullt igenkännbart och kusligt verkligt. En ny konstnärlig ledning på Turteatern och initiativlusta på Polska institutet har möjliggjort ett späckat program:


Vigseln av Witold Gombrowicz
Regi: Nils Poletti
lördag 18 oktober - fredag 28 november 2008
kl 19.00

Vigseln är en mastodontpjäs som förbryllar och utmanar, ett vansinnigt skarpt och hänsynslöst drama fyllt av humor och svärta. Gombrowicz har i denna pjäs använt krigets kaos som estetisk referensram och ett futuristiskt slagfält som spelplats.

Efter den framgångsrika premiären i Rita Gombrowiczs närvaro fick föreställningen väldigt mycket uppmärksamhet:

"Det är en maffig ceremoni Nils Poletti förrättar på Turteatern."
Nummer.se

"En själv- och stilsäker ensemble levererar en helgjuten helafton."
Kulturnyheterna, SVT

"Vigseln på Turteatern i Kärrtorp är helt överväldigande bra."
SvD

Genom min mun talar er ungdomlighet
lördag 15 november 2008

kl 15.00
Ett samtal om Witold Gombrowicz som inleds av Anders Bodegård och modereras av Stefan Ingvarsson. Panelen består dessutom av Gombrowicz-entusiaster ur den yngre generationen: Carina Ehrenholm, Fabian Kastner, Martina Lowden, Malte Persson och David Szybek.

Kalla kårar med Witold
efter Witolds Gombrowicz dagbok.
Regi: ensemblen
Premiär fredag 5 december 2008
Turteaterns konstnärliga ledare ska ta sig dagboken. Vuxna och barn bjuds in i teaterns foajé att avnjuta en Gombrowiczansk kabaré, en kopp varm glögg och polska tilltugg i decembermörkret och får möta teaterns husdramatiker på ett annorlunda vis.

Ferdydurke av Witold Gombrowicz
Regi: Erik Holmström, Dramatisering: Emma Broström
Premiär lördag 21 februari 2009
Ferdydurke som kan betraktas som ett groteskt maskspel är Gombrowiczs första roman, dess utgångspunkt är att människor är föränderliga och ständigt återskapas i varandra.

Barfotaupproret av Emma Broström med inspiration från Historia av Witold Gombrowicz
Regi: Carina Ehrenholm, Dramatisering Emma Broström
Premiär onsdag 25 mars 2009
Historia är en ofullbordad pjäs som består av fragment och var en förlaga till Gombrowicz senare drama ”Operett".

Several Witty Observations av Teatr Dada Von Bzdülöw
fredag 24 - lördag 25 april 2009

Det internationellt etablerade och kritikerrosade danskompaniet Teatr Dada von Bzdülöw från Gdañsk gästspelar på Turteatern med sin föreställning som baseras på Gombrowicz texter.


För mer information, biljetter, kontakt: 08 659 89 00, info@turteatern.se, www.turteatern.se

« Tillbaka
      
Website Security Test