Program/Events
JUNI 2020
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Följ oss
Museet för de polska judarnas historia POLIN i Warszawa


Museet för de polska judarnas historia POLIN i Warszawa är ett mycket rekommenderat resmål och programpunkt under vistelse i Warszawa

Museet för de polska judarnas historia POLIN (Muzeum Historii Å»ydów Polskich) i Warszawa öppnade sin permanenta utställning den 28 oktober 2014. Museet öppnade i mindre skala i april 2013 och nu är den permanenta utställningen klar. POLIN är en av Polens stora kultursatsningar på senare år, ett helt nytt museum med en arkitektoniskt djärv museibyggnad och en interaktiv utställning i åtta avsnitt som skildrar tusen år av judiskt liv i Polen. Polin är ordet för Polen på hebreiska och jiddisch. Make a virtual visit to the Museum


Museet har byggts på en symbolisk historisk plats, i stadsdelen Muranów som före kriget var en huvudsakligen judisk stadsdel och som under den tyska ockupationen gjordes om till getto. Intill museet ligger det stora gettomonumentet där den tyske förbundskanslern Willy Brandt en gång föll på knä i en viktig historisk gest. Museet sluter cirkeln kring platsens historia: monumentet visar hur de polska judarna dog, museet visar hur de levde - ett museum över livet.

Den permanenta utställningen berättar om de polska judarnas historia från medeltiden till idag, om deras kultur och historiska arv. I åtta rum presenteras judarnas närvaro på polsk mark, från de första judarna på medeltiden fram till idag när det judiska livet sakta håller på att återuppstå i Polen. Utställningen börjar med en konstinstallation med utgångspunkt i en legend om judarnas ankomst till Polen.

Den permanenta utställningen är en resa genom de polska judarnas tusenåriga historia. Här berättas om hur Polen under flera århundraden utmärktes av religiös tolerans och tog emot våg efter våg av judar på flykt från förföljelser i Västeuropa. Här berättas vidare om samhällsförändringarna på 1800-talet, med rörelser för ökad assimilering men också förnyelse av judendomen. Judarna var en viktig del av samhället när Polen återfick sin självständighet 1918 - cirka 10 procent av befolkningen var judar, och i många städer var den judiska andelen 30-40 procent. Andra världskriget och den nazityska ockupationen blev en brutal slutpunkt för de polska och östeuropeiska judarnas unika  kultur. Efter Förintelsen återstod knappt 300 000 judar i Polen, men många emigrerade efter hand, och efter kommunistpartiets antisemitiska kampanj 1967-68 blev bara några tusen kvar. Idag återföds dock långsamt det judiska livet i Polen.

Utställningen berättar sin historia genom historiska föremål, bilder, interaktiva installationer, rekonstruktioner och modeller, videoprojektioner, ljud och texter. För att få en känsla för vardagslivet i varje tidsepok får vi höra röster från många olika människor: judiska köpmän, lärda män och konstnärer, rabbiner, husmödrar, politiker, historiska krönikörer och revolutionärer.

MUSEET POLIN I WARSZAWA fick Finlandia Prize for Architecture 2014Förutom den permanenta utställningen, museets hjärta, är kulturevenemang och pedagogisk verksamhet viktiga inslag. Kulturprogrammet är brett: konstverk, installationer, konserter med klassisk musik, klezmer, jazz eller rock, teaterföreställningar, filmvisningar, debatter med deltagande av vetenskapsmän och andra framstående personligheter, möten med polska Rättfärdiga bland folken och med överlevare från Förintelsen. Dessutom kursverksamhet för både barn och vuxna. Museet är också aktivt på internet med portaler om judisk lokalhistoria, polska Rättfärdiga bland folken och polsk-judiskt arkivmaterial. Den interaktiva plattformen www.storiesofpolin.com, är öppen för bidrag från alla med intresse för de polska judarnas historia och kultur.

Den spännande museibyggnaden är ritad av den finska arkitektbyrån Lahdelma & Mahlamäki. På framsidan av det glasade rätblocket öppnar sig en spricka där huvudingången ligger. Den leder in i en märklig vestibul vars veckade, asymmetriska väggar skär hela byggnaden mitt itu - en  symbol för det stora hål i judarnas historia som skapades av Förintelsen och förföljelserna efter kriget. Museets roll är att återskapa det historiska minnet och bygga en förbindelse mellan det förflutna och nutid, precis som bryggan över vestibulen förbinder husets båda halvor.

Utställningen består av åtta avdelningar i varsitt rum som på en yta av över 4000 m² berättar om de polska judarnas kultur och historia. Rummen är i tur och ordning:

Skogen (legenden om början av den judiska närvaron i Polen)
De första mötena (medeltid)
Paradisus Iudaeorum (ca 1500-1650)
Staden (1600- och 1700-talen)
Den moderna tidens utmaningar (1800-talet)
På en judisk gata
Förintelsen
Efterkrigstiden

Här berättas om samarbete, konkurrens och konflikter, om autonomi, integration och assimilation. Utställningen undviker inte det tunga och svåra, men det finns också många ljusa inslag i bilden. Ambitionen är att ge en trogen och balanserad bild av historien för att främja dialog och förståelse mellan kulturerna.

Utställningens innehåll är utformat av en grupp av internationella experter under ledning av professor Barbara Kirshenblatt-Gimblett från New York University. Chefshistoriker är professor Antony Polonsky från Brandeis universitet. Museets vetenskapliga råd består av professorerna  WÅ‚adysÅ‚aw Bartoszewski, Israel Gutman, Henryk Samsonowicz, Bożena Szaynok, Janusz Tazbir och Feliks Tych, samt Marian Turski. För den visuella utformningen och scenografin står Event Communications från London och Nizio Design International från Warszawa i samarbete med 180heartbeats + Jung v. Matt och Bad Design.

Mer:

Museets hemsida
Museet på Facebook
Pressmeddelande i sin helhet - på polska
Pressrelease in English
Besök museet virtuellt

Media om POLIN:

Slate Anne Applebaum We are here
Dagens Nyheter Maciej Zaremba Den långa vägen hem till Polin
Svenska Dagbladet http://www.svd.se/kultur/vardagsliv-med-exilens-vemod-i-nyoppnat-judiskt-museum_4270873.svd
Sveriges Radio, Kulturnytt Museernas mångfald
Aftonbladet Museet som inte lämnar nån oberörd
Jewish World Review Anne Applebaum Don't dare call it a Holocaust memorial: A 43, 000 sq ft museum costing tens of millions of dollars officially opens in Warsaw.
Huffington Post New Warsaw Museum sheds light on 1,000 Year Story of Jews in Poland
New York Times Warsaw Museum of The History of Polish Jews
NewsArtnet https://news.artnet.com/in-brief/museum-celebrates-1000-years-of-polands-jewish-history-151335

Finlandia Prize for Architecture 2014
culture.pl
http://culture.pl/en/video/the-legend-of-the-arrival-of-the-jews-in-poland
http://www.forbes.com/pictures/ghki45j/polin-museum-of-the-history-of-polish-jews/
http://www.newrepublic.com/article/120017/warsaws-museum-history-polish-jews-opens

Raise the Roof - about the reconstruction of a 17th century wooden synagogue
https://www.kickstarter.com/projects/handshouse/filming-the-replication-of-a-17th-century-wooden-s/posts

Raise the Roof on Atlanta Jewish Film Festival

Read more about The Rebuilding of an Eighteenth Century Polish Wooden Synagogue. Artists Rick and Laura Brown inspire an international team to reconstruct one of the magnificent wooden synagogues of Poland, the last of which were destroyed by Nazis during World War II. As over 300 students and artisans work with period hand tools to build the complex log structure and paint the brilliantly colored ceiling, they discover a little-known period of history when Jews and Poles worked side-by-side to create a stunning, mysterious, and profoundly meaningful building.
http://www.polishsynagogue.com/


Kontakt och mer info:
Halina Goldfarb (projektledare)
halina.goldfarb(@)instytutpolski.org, tel. 08-50 57 50 53
eller
Marta Dybula, PR-ansvarig på Polska institutet
marta.dybula(@)instytutpolski.org, tel. 08-50 57 50 73

Foton: 1 fot.W.KryÅ„ski_POLIN_Museum of the History of Polish Jews, Polin, Museet för de polska judarnas historia. Fler högupplösta bilder

« Tillbaka
      
Website Security Test