Program

Polendagarna i Uppsala 7-13 april

Finns det kvinnlig konst? Vad kännetecknar skrivande kvinnor? Finns det särskilda kvinnliga erfarenheter av att leda företag? Vi riktar blicken mot några framstående kvinnliga konstnärer och författare, en av Polens mest hyllade sångerskor, framgångsrika entreprenörer och andra nyskapande kvinnor.

måndag 7 april, kl 18.30
Mika Larsson (journalist och tidigare kulturråd i Warszawa) talar om "Polskor och svenskor... Systrar? Främlingar?"
Plats: Uppsala Konsert & Kongress, Vaksala torg 1, Uppsala, sal C
(språk: svenska)
Fri entré

Arrangör: Polska institutet

måndag 7 april, kl 19.30-21.00
Dansföreställning Teater Dada von Bzdülöw – Katarzyna Chmielewska
"Hudfärg" (40 min.)
"So Beautiful" (20 min.)
Plats: Uppsala Konsert & Kongress, Vaksala torg 1, sal B

Teater Dada von Bzdülöw är en internationellt uppmärksammad polsk ensemble. Deras föreställningar kan ses som teater, men bygger på dansen. Varje uppsättning är ett försök att hitta nya sätt att knyta band med publiken och ett sökande i gränslandet mellan fasta och karneval. "Hudfärg" och "So Beauliful" är två fristående stycken.

Arrangörer: Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Polska institutet

Biljettpris: 190 kr + serviceavgift 15 kr
Biljettkassa Uppsala Konsert & Kongress: 018-727 90 00, www.ukk.se
www.ticnet.se

tisdag 8 april, kl 18.30-20.00
Paneldiskussion "We want the entire life!"
Plats: Uppsala Konsert & Kongress, Vaksala torg 1, Uppsala, sal C
(språk: engelska)
Fri entré

Paneldiskussion med svenska och polska författare och litteraraturkritiker.
Diskussion om kvinnorörelsens början i Sverige och Polen – skillnader i kultur och historia och gemensamma erfarenheter. Vad är det som håller kvinnorna tillbaka idag? Går det att befria sig från skuldkänslor och ta ansvar för sitt eget liv?

Deltagare: Majgull Axelsson (författare), Agneta Pleijel (författare), Margaretha Fahlgren (professor i litteraturvetenskap), Grazyna Plebanek (författare) och Justyna Sobolewska (litteraturkritiker).

Moderatorer: Anna Dziewit och Agnieszka Drotkiewicz, litteraturkritiker, författare och journalister vid kulturtidskriften Lampa, som fått kultstatus i Polen.

Arrangör: Polska institutet

8 – 12 april
Utställning: Women’s military service in the Republic of Poland in 2008.
Plats: Uppsala stadsbibliotek, Svartbäcksgatan 17
Fri entré

Arrangörer: Polska försvarets kvinnoråd, Republiken Polens försvarsattaché, Uppsala stadsbibliotek


onsdag 9 april, kl 18.30-20.00
Poesikväll: ”Jag i första och sista person” - ny antologi med polsk lyrik skriven av kvinnor
Plats: Uppsala Konsert & Kongress, Vaksala torg 1, Uppsala, sal C
Fri entré

En kväll tillägnad polsk poesi skriven av kvinnor. Julia Hartwig är en av Polens främsta levande poeter. Marzanna Bogumila Kielar är ett av de ledande namnen bland dem som debuterat efter systemskiftet och Marta Podgórnik tillhör den yngsta generationen. De kontrasterar tydligt mot varandra i ton och form, men denna kväll förs de samman av antologin Jag i första och sista person – en antologi med polsk lyrik skriven av kvinnor från 1920-talet till i dag. Förutom Wislawa Szymborska är det framförallt de manliga poeterna som har varit kända och översatta till svenska. Denna snedvridna bild har redaktörerna Irena Grönberg och Stefan Ingvarsson velat nyansera genom att lyfta fram 20 starkt lysande kvinnliga författarskap. Antologin är översatt av samma översättargrupp som tidigare bland annat gett ut lyrikboken 17 polska poeter (Anders Bodegård, Irena Grönberg, Lisa Mendoza Åsberg, David Szybek, Tomas Håkanson, Rickard Wennerholm och Stefan Ingvarsson).

Medverkande poeter: Julia Hartwig, Marzanna Bogumila Kielar och Marta Podgórnik
Medverkande översättare: Anders Bodegård, Irena Grönberg och Stefan Ingvarsson

Arrangörer: Polska institutet, Bokförlaget Tranan


tordag 10 april, kl 13.15-15.00
“Women entrepreneurs in Poland: own firm as escape from glass ceiling and discrimination in the labour market.”
Plats: Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet, Seminarierummet Thunbergsvägen 3H
(språk: engelska)
Fri entré

Föreläsning av professor Ewa Lisowska, Warsaw School of Economics, chefredaktör för tidskriften Kobieta i biznes (Kvinnor och företagande)

Arrangörer: Centrum för genusvetenskap UU, Polska institutet


tordag 10 april, kl 15.15-18.00

Forum for Swedish and Polish businesswomen
Forum för svenska och polska affärskvinnor. Utbyte av erfarenheter av att vara kvinna och entreprenör i Polen och Sverige.
Plats: Rikssalen, Uppsala Slott, Ingång D Slottet
(språk: engelska)
Fri entré

Från kl 14.30 Poland – Business Information Desk

Arrangörer:
ALMI Företagspartner AB,
Republiken Polens Ambassad, Avdelningen för Handels- och Investeringsfrämjande
Länsstyrelsen i Uppsala län
Regionförbundet Uppsala län
Klubb för framgångsrika kvinnor "Sabat",
Polish Agency for Enterprise Development

Mer information: www.polcommerce.com


fredag 11 april, kl 14.30

Specialvisning av utställningen Women’s military service in the Republic of Poland in 2008.
Plats: Uppsala stadsbibliotek, Svartbäcksgatan 17
Fri entré


fredag 11 april, kl 15.00

Den kvinnliga turistdestinationen: Polen – underhållning, konst, upplevelser
Föreläsning av Marta Wozniak, Polska Statens Turistbyrå
Plats: Uppsala stadsbibliotek, Svartbäcksgatan 17
Fri entré

På senare år har många skandinaver upptäckt Polen som spännande resmål. Inte minst kvinnor dras till prisvärda spa-anläggningar, konstgallerier och shoppingcentra. På kort avstånd från Sverige väntar upplevelser utöver det vanliga och tack vare billiga flygförbindelser behöver det inte vara påfrestande för plånboken. Hör mer om weekendresor till Warszawa och Krakow, spasemesterar, shoppingmöjligheter och annat.

Arrangörer: Polska Statens Turistbyrå, Uppsala Stadsbibliotek

fredag 11 april, kl 16.15
Female soldier! Women's military service in the Republic of Poland in 2008.
Föreläsning och utställning
Plats: Uppsala stadsbibliotek, Svartbäcksgatan 17
(språk: engelska)
Fri entré

Polens militärhistoria sedd genom kvinnors insatser. En utställning som berättar om en förändrad syn på kvinnor i den polska försvarsmakten: kvinnors nya uppgifter i Polen och på fredsuppdrag utomlands.

Arrangörer: Polska försvars kvinnoråd, Republiken Polens försvarsattaché, Uppsala stadsbibliotek


söndag 13 april, kl 18.00
Konsert av Anna Maria Jopek "ID"
Plats: Uppsala Konsert & Kongress, Vaksala torg 1, Uppsala, Sal B

Anna Maria Jopek, Polens megastar, uppträder för första gången i Sverige. Hennes musik spänner från klassisk jazz och visor till pop. På sitt senaste och tionde album ID samarbetar hon med framstående musiker från hela världen: från bossa nova-geniet Oscar Castro Neves till Dhafer Youssef.

Arrangörer: Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Polska institutet

Biljettpris: 280 kr + serviceavgift 20 kr
http://www.ticnet.se/
Biljettkassa Uppsala Konsert & Kongress: 018-727 90 00, http://www.ukk.se/

 


"Det är ingen stor generalisering att säga att kvinnans position i Polen alltid har varit speciell och i grund och botten stark. Man kan säga att det finns en särskild polsk variant av kvinnoemancipationen. Särskilt under de många svåra perioderna i den polska historien spelade kvinnorna en viktig roll, inte bara i den traditionella meningen som ”hemmets och husets väktare”. Under de senaste 200 årens krig, nationella uppror och utländska ockupationer gick många män ut i kriget, skickades i exil eller fångläger och tvingades lämna hemmet och familjen. Då fick kvinnorna en ovärderlig roll, både på det andliga och materiella planet, som väktare av den nationella kulturen och identiteten och av familjetraditionen. Det var också kvinnorna som arbetade, försörjde familjen och förvaltade familjens egendom under männens frånvaro. De var ”den polska nationens mödrar” i den romantiske nationalpoeten Mickiewicz mening, fulla av offervilja. Men denna idealiserade bild blev också som en boja, ett effektivt hinder för vidare utveckling.

Senare, under kommunisttiden, fanns en annan variant av kvinnoemancipation, framtvingad av den statliga ideologin i kombination med fattigdomen. Kvinnorna var tvungna att arbeta eftersom det inte gick att försörja familjen på en lön, de hade god tillgång till högre utbildning och vissa sociala förmåner som daghem och barnbidrag. Kvinnor var mycket aktiva i den underjordiska Solidaritetsrörelsen på 80-talet, men när landet återfick sin frihet 1989 drog sig hjältinnorna från de åren tillbaka och glömdes bort. Agnieszka Graff skriver i sin bok Swiat bez kobiet (En värld utan kvinnor) att kvinnan blev ett offer på systemförändringens altare. I Polen pågår en ständig debatt om kvinnans plats i samhället och familjen, i många kretsar är fortfarande idealet en kvinna som går tre steg bakom mannen och ser hemmets skötsel som sitt kall. Samhällsutvecklingen idag går dock i helt motsatt riktning. Polska kvinnor gör karriär, utvecklar sig i yrket, startar egna företag, studerar (på polska universitet finns idag fler kvinnliga än manliga studenter) och förblir självständiga singlar under allt längre tid i livet. Polska kvinnor väljer vad de vill ha både ur traditionen och moderniteten: ambition och personlig utveckling, men också omsorg om hemmet och familjen."
Magdalena Ujma, curator för utställningen Polsk kvinnodagbok


Samarbetspartners:
Polska institutet, Uppsala Konsert & Kongress, Kulturnämnden i Uppsala kommun, Polska Ambassaden, Adam Mickiewicz Institute Polska Statens Turistbyrå, Polsk försvarattaché, Polska försfarets kvinnoråd, Polska Ambassadens Avdelning för främjande av handel och investeringar, Länsstyrelsen i Uppsala län, Uppsala kommun, Regionförbundet Uppsala län, ALMI företagspartner, Sparbanksstiftelsen Uppland, Svensk-Polska föreningen Uppsala, Polens Honorärkonsul i Uppsala, Museum Gustavianum, Uppsala Universitet, Centrum för genusvetenskap, Klubb för framgångsrika kvinnor "Sabat", Universal Express, Stena Line, Showlighters, Workman.

« Tillbaka
      
Website Security Test