Program/Events
MAJ 2017
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
1
3
7
8
10
11
15
22
29
30
31
Nyhetsbrev

Prenumerera eller behandla användaruppgifter
Namn
E-postadress

Vår policy för e-postadresser

Följ oss
Aktuellt

Polska gäster på Scenkonstbiennalen i Norrköping

23-28 maj
Östgötateatern m fl scener
Norrköping

På Scenkonstbiennalen samlas Teater- och danssverige vartannat år, ser utvalda föreställningar från de gångna två åren och håller diskussioner och seminarier. Årets Scenkonstbiennal har tre polska gäster.

Vi rekommenderar:

Stort beröm till Hanna Kralls Hjärterkung

Hanna Krall
Hjärterkung
Översättning: Julian Birbrajer
Ersatz förlag

Hanna Kralls nyöversatta bok Hjärterkung är ett litterärt reportage, eller kanske en dokumentärroman, om Izolda Regensberg som mot alla odds överlevde andra världskriget. Hennes man fördes till koncentrationsläger, själv hamnade hon i Warszawas getto. Men hon lyckades fly och kunde överleva genom att färga håret blont och vara noga med att inte uppföra sig på ett "judiskt" sätt.  Därefter kom Izolda att ägna hela sin tid åt att skicka hjälp till Szajek och försöka få ut honom ur lägret. Hon lade ut alla sina pengar, hon smugglade och mutade sig fram, allt för att rädda sin älskade Hjärterkung. Hanna Krall har intervjuat henne och berättar historien.

Vi rekommenderar:

Balticarium – om Östersjöns djurliv för barn


Balticarium är ett polskt projekt som vill nå ut till barn och vuxna i alla Östersjöländer med fakta om Östersjöns djur. Om vi lär känna alla spännande varelser över och under vattenytan är ju chansen större att vi även anstränger oss för att rädda den hotade Östersjön. Balticariums hemsida finns just nu på polska, svenska, engelska och ryska, och snart kommer även övriga Östersjöspråk. Den som vill veta mer om t ex den taggiga storspiggen, den kamouflagefärgade skrubbskäddan eller den eleganta strandskatan bör snarast titta in på www.balticarium.com/sv.

Vi rekommenderar:

Adam Zagajewski, Ewa Lipska, Linn Hansén och många andra på Miloszfestivalen i Kraków

8-11 juni
Kraków, olika platser i staden


Till Krakóws stora årliga poesifestival, Miłoszfestivalen, kommer en bunt polska och utländska stjärnor på poesins himmel. På programmet står poesiuppläsningar, poesikritik, debatter och författarsamtal, dessutom konserter, teater och film. Under festivalen hålls även prisgala för Szymborskapriset som utdelas till årets bästa diktsamling på polska, i original eller översättning.

 

Vi rekommenderar

 

Wratislavia Cantans 7-17 september

Körmusikfestivalen Wratislavia Cantans i Wrocław har funnits sedan 1966. Årets festival, den 52:a i ordningen, har temat ”recitar cantando”. I år blir det mycket tidig musik, bl a är det jubileumsår för både Monteverdi ocb Telemann. Ett nytt inslag är opera i konsertant form. Konserterna äger rum i Wrocławs nybyggda konserthus eller i någon av stadens vackra gamla kyrkor.

Mer om festivalen

"Förstörelsen syntes så oemotståndlig" - ett utdrag ur Quo Vadis av Henryk Sienkiewicz

En video av fotografen och filmaren Andrzej Markiewicz med skådespelaren Michal Axel Piotrowski som läser utdrag ur den svenska översättningen av Quo Vadis, den mest kända romanen av Henryk Sienkiewicz.

Quo Vadis publicerades 1896. Quo vadis är latin och betyder Vart går du?. Romanen handlar om förföljelserna av de kristna under kejsaren Nero, som regerade under åren 37 – 68 efter Kristus.  I Sverige gavs den ut på Bonnier året 1898 som Från Neros dagar, i översättning av Vera von Kraemer.

      
Website Security Test