Program/Events
SEPTEMBER 2017
Nyhetsbrev

Prenumerera eller behandla användaruppgifter
Namn
E-postadress

Vår policy för e-postadresser

Följ oss
Aktuellt


Polska författare på Bok- och Bibliotekmässan samt på alternativa mässan

Café Europa
Bok- och Bibliotekmässan
Mässans gata 10
Göteborg

Polska institutet är åter närvarande på Café Europa i EUNIC:s monter på Bokmässan. EUNIC är ett samarbetsorgan för EU-ländernas kulturinstitut och ambassader. På grund av årets bojkott av mässan arrangerar EUNIC inga händelser i själva montern. Som en del av protesten bidrar vi bara med seminarier.

Piotr Socha är en prisbelönt illustratör från Polen. Han illustrerar bilderböcker, tidningar, magasin och tv-program. Han är Sverigeaktuell med Stora boken om bin (Alfabeta förlag) som blivit en succé och hittills kommit ut i ett femtontal länder.

Małgorzata Szejnert är en polsk författare och journalist.  I sin senaste bok Usypać góry. Historie z Polesia (Bygga berg. Berättelser från Polesien) skildrar hon Polesien, ett område med en rik historia i gränslandet mellan Polen, Ukraina och Vitryssland. Ett kapitel ur boken publicerades i Ord&Bild nr 2-3 2017 i översättning av Tomas Håkanson.

Vi rekommenderar:

Föreläsning om medeltida texter i Polen och Sverige

Medeltida makroberättelser i Polen och Sverige

Professor Witold Maciejewski
SWPS University, Warszawa
28/9 2017 kl. 12–13.30 Frescati, E-huset, E497

Europeiska Språkdagen och Språkcaféet på Europahuset

26 september 2017  kl. 09.00-15.00
Europahuset, plan 2, Regeringsgatan 65,
Stockholm

Språkcafé
I Stockholm firar vi som vanligt den europeiska språkdagen med ett språkcafé på Europahuset. Där erbjuds minispråkkurser i bl.a. polska, spanska, estniska, esperanto, tjeckiska, franska, tyska och teckenspråk.

Språktävling - vinn en språkresa!

Why So Silent #33 Stockholm w/ Varg Live, Błażej Malinowski Live

3 oktober kl. 19:00 – 23:00
Barbro
Hornstulls strand 13
Stockholm

Biljetter

Why so silent är en serie stumfilmsföreställningar med levande musik som har funnits i Polen i fyra år. Precis som gamla tiders stumfilmspianister gör nutida elektroniska musiker musikillustrationer till intressanta, originella filmer. Curator och projektledare är musikern, radiojournalisten och DJ-en Błażej Malinowski, som samarbetar med skivbolag som The Gods Planet, Technosoul, Silent Season, Phorma och Kontrafaktum.

Kacper Kowalskis utställning på Landskrona Foto Festival 2017


2 september – 21 oktober
Pumphuset
Nedre gatan 97
Landskrona

Kacper Kowalskis nya serie vinterbilder tagna från luften under skärmflygning visas under Landskrona Fotofestival. Kowalski vann förra året festivalens Portfolio Review.

Fredag 8 september 13.30 på Landskrona teater deltar Kacper Kowalski i en paneldiskussion (på engelska) med temat ”Vilken roll spelar konsten i dagens diskurs kring klimatförändringar?”


Chopin Impressions: nya tolkningar av Chopin med polska och svenska jazzmusiker 

14 oktober kl 19.00
TeaterStudio Lederman, Gästrikegatan 13
Stockholm


Biljetter köpes via teater.lederman(@)tele2.se eller 08-30 30 94.
Biljettpris 200:- (studerande/pensionär 100:-)


Medverkande:
Leszek Kułakowski
– piano, arrangemang
Mikael Godée
– sopransax, flöjt, arrangemang
Ebba Westerberg
– slagverk
Tomasz Sowínsky
– trummor
Piotr Kułakowski –
kontrabas

Vi rekommenderar:

Foto av Elżbieta Lempp

Stort beröm till Hanna Kralls Hjärterkung

Hanna Krall
Hjärterkung
Översättning: Julian Birbrajer
Ersatz förlag

Hanna Kralls nyöversatta bok Hjärterkung är ett litterärt reportage, eller kanske en dokumentärroman, om Izolda Regensberg som mot alla odds överlevde andra världskriget. Hennes man fördes till koncentrationsläger, själv hamnade hon i Warszawas getto. Men hon lyckades fly och kunde överleva genom att färga håret blont och vara noga med att inte uppföra sig på ett "judiskt" sätt.  Därefter kom Izolda att ägna hela sin tid åt att skicka hjälp till Szajek och försöka få ut honom ur lägret. Hon lade ut alla sina pengar, hon smugglade och mutade sig fram, allt för att rädda sin älskade Hjärterkung. Hanna Krall har intervjuat henne och berättar historien.

      
Website Security Test