Program

Malgorzata Malwina Niespodziewana på Grafikens Hus

19.03 - 25.04 2011
Stallgången
The Fairytales and one Tragedy

Grafik och objekt

19.03 – 8.05 2011
Biblioteket
Kobro - The history about Katarzyna

GRAFIKENS HUS
Gripsholms Kungsladugård
647 31 Mariefred

Öppettider:
torsdag-söndag, kl. 11.00-16.00
Inträde: Vuxna 85 kr, 0-16 år fri entré
Medlemmar Grafikens Hus Vänner samt alla inbjudna gäster - fri entré

Malwina Niespodziewana är en av den yngre generationens grafiker och konstnärer från Polen som rönt internationell uppmärksamhet för sina grafikinstallationer, objekt och performance. Klassiskt skolad på Konstakademien i Krakow har hon vidareutvecklat och sprängt många av den traditionella grafikens gränser. Hon utforskar vår identitet och människans inre kosmos och rör sig obehindrat över stora forskningsfält, religiösa som vetenskapliga.

I Stockholm vid Grafiktriennalen 2007 på Konstakademien var hon en av tre yngre polska grafiker som inbjudits till specialutställningen “Samtid Polen” med fokus på ung polsk grafik av idag.

Katarzyna Kobro, 1898-1951, en av Polens stora ikoner, kvinna, föregångare inom konstruktivismen med ett tragiskt, alltför kort men konstnärligt intensivt livsöde. Malwina har gjort en utställning i installationsform som en hommage, inspirerad av hennes livsverk.

Grafik, objekt, “pop-ups” på papper.

Malwina Niespodziewanas hemsida: http://www.niespodziewana.com

Läs mer om utställningarna på Grafikens Hus hemsida: http://www.grafikenshus.se/00528/00742/

MER OM KATARZYNA KOBRO:

KATARZYNA KOBRO (1898-1951)

En av de viktigaste polska skulptörerna under mellankrigstiden. Född i Moskva i en tysk-rysk familj. Studerar konst 1917-1920 vid Skolan för måleri, skulptur och arkitektur i Moskva. 1918 blir hon medlem i Konstnärernas fackförening i Moskva, där även bl a Vladimir Tatlin, Alexander Rodtjenko, Kasimir Malevitj och Olga Rozanova är medlemmar.

1920 flyttar hon till Smolensk och gifter sig samma år med den polske konstnären WÅ‚adysÅ‚aw StrzemiÅ„ski. Båda deltar aktivt i konstlivet i Smolensk och skapar i konstruktivistisk anda.

Kring nyåret 1922 lämnar paret Sovjetunionen och tar sig illegalt över gränsen mot Polen. De bor i flera mindre städer innan de till slut bosätter sig i Łódź. Kobro och StrzemiÅ„ski är med och bildar de konstruktivistiska konstnärsgrupperna Blok, Praesens och a.r., de undervisar i konst och ställer ut sina verk. Tillsammans med a.r.-gruppen bygger de upp en stor samling av modern konst som de skänker till museet i Łódź. Paret Kobro – StrzemiÅ„ski skriver också konsthandboken Kompozycja przestrzeni. Obliczenia rytmu czasoprzestrzennego (Rumslig komposition. Beräkningar av tidens och rummets rytm), som ges ut 1931.

1932 går Katarzyna Kobro med i konstnärsgruppen Abstraction-Création. 1936 föds hennes dotter Nika StrzemiÅ„ska. Samma år skriver hon som enda polska konstnär under Manifeste Dimensioniste, en programförklaring som bl a Hans Arp och László Moholy-Nagy står bakom.

I början av andra världskriget beger sig Katarzyna Kobro med familj till den sovjetiskockuperade delen av Polen, senare återvänder hon till Łódź som är under tysk ockupation. Efter kriget splittras äktenskapet mellan Kobro och StrzemiÅ„ski. Hennes sista år blir svåra: hon slåss om rätten till sitt barn, genomgår en domstolsprocess där det ifrågasätts om hon avsagt sig sitt polska medborgarskap, hon har svårt att hitta arbete och lider av cancer.

Katarzyna Kobro avlider 21 februari 1951 på ett hem för obotligt sjuka i Łódź.

De flesta av hennes konstverk finns utställda på konstmuseet i Łódź.

Läs även:

http://www.culture.pl/en/culture/artykuly/os_kobro_katarzyna
http://www.bokus.com/bok/9789171398468/det-andra-konet-i-ost-om-kvinnliga-konstnarer-i-den-central-och-osteurope/

 

« Tillbaka
      
Website Security Test