Program

Navinki-Weld möten med performance

tisdag 9 - söndag 14 september 2008
Weld, Norrtullsgatan 7, Stockholm

Navinki-Weld möten med performance äger rum 9-14 september 2008 i Stockholm. Deltagarna kommer från Sverige, Vitryssland, Polen, Tyskland, Spanien och Hong Kong. Weld är värd för hela evenemanget och performanceföreställningarna äger rum på Welds scen och utomhus på den aktiverade övre delen av Norrtullsgatan. På programmet står performance, workshops och föredrag. Målet är att en bredare publik ska få uppleva internationell performancekonst i en lokal kontext, att aktivera närområdet och nya platser, och att utforska performancekonstens nuvarande läge, ämnen och dynamik. Konstnärer kommer att samtala med utländska gäster.

tisdag 9 - söndag 14 september 2008
Weld, Norrtullsgatan 7, Stockholm

Tionde internationella performancefestivalen Navinki 2008


Deltagarna:
Janusz Baldyga - Poland LÄS MER
Gustav Broms - Sweden  LÄS MER
Wladyslaw Kazmierczak & Ewa Rybska - Poland LÄS MER
Siu Lan Ko - HongKong   LÄS MER
Marit Lindberg - Sweden  LÄS MER
Dmitriy & Tatiana Mayboroda - Belarus LÄS MER
Boris Nieslony - Germay  LÄS MER
Katarina Nitsch - Sweden LÄS MER
Victor Petrov - Belarus    LÄS MER
Valentin Torrens - Spain LÄS MER
Erik Wikström - Sweden  

Arrangörer: Denis Romanovski (International Performance Art Festival Navinki 2008), Anna Koch (Weld)
I samarbete med Svenska institutet, Polska institutet, Instituto Cervantes och Kungl. Konsthögskolan, Weld, International Performance Art Festival Navinki 2008.


Navinki – Weld möten med performance i Stockholm, program dag för dag:


Tisdag 9 september


17:00 Öppen föreläsning av Boris Nieslony vid Mejan (Konsthögskolan), Skeppsholmen, hus 28.

Torsdag 11 september

19.00 Weld Talk, öppning och performances.

Fredag 12 september

11.00-14.00 Konstnärssamtal

16.00-22.00 Performances på Weld och omnejd

Lördag 13 september


11.00-14.00 Konstnärssamtal

16.00-22.00 Performances på Weld och omnejd

Söndag 14 september

11.00-12.00 Weld Walk - avslutning


Performance i Polen - historia, av Lukasz Guzek


Denis Romanovski om Navinki:

Den internationella performancefestivalen Navinki äger rum varje år i Vitrysslands huvudstad Minsk sedan 1999. Tack vare denna regelbundet återkommande konsthändelse samlas internationellt verksamma konstnärer en gång om året i Minsk, trots de allmänt dåliga villkoren för nutida konst i landet. En konsthändelses vikt kan mätas genom dess storlek eller genom namnen på de deltagande konstnärerna - men hos oss är det publiken som ger festivalen dess vikt. Vi vill gärna tro att det är därför så många konstnärer gärna kommer till Navinkifestivalen, och det är orsaken till att vi fortsätter arrangera den. I performancekonsten möts konstnären och publiken ansikte mot ansikte, det är ett möte mellan människa och människa, även om det är många i publiken, där ärlighet och intresse för den andra människan är nyckel till framgång. Inga hemligheter här.

"Navinki" är ett vitryskt ord som betyder "nyheter", "nya händelser" och så vidare. Det handlar om att uppleva nya möten, nya meningar, en ny vändning, något nytt i dig själv. Detta är det allra viktigaste med festivalen, den har aldrig haft något annat särskilt tema eller ämne.

I år firar vi att festivalen hålls för tionde gången 29 augusti - 1 september. Vad är nytt med själva festivalen, förutom att det blir möten med nya konstnärer och performanceverk? Den tydligaste nyheten är de senaste årens framgångsrika samarbete med med konstskolan SMFA i Boston, och så projektet "Navinki -Weld möten med performance" på Weld i Stockholm 11-14 september. I Minsk kommer det att ordnas performanceworkshops för publiken, och sedan fortsätter festivalen med en andra halva i Stockholm. På så sätt integreras Navinkifestivalen i Minsk med Navinki - Weld möten med performance i Stockholm. Samtidigt med festivalkatalogen planeras en mer allmänt hållen publikation som ska innehålla konstnärers och forskares artiklar om performance i Vitryssland, Polen och Sverige och dessutom en sammanfattning av Navinkifestivalens första 10 år.


Sedan 1999 organiseras festivalen i Minsk av Victor Petrov och Denis Romanovski.

« Tillbaka
      
Website Security Test