Program/Events
JUNI 2020
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Följ oss
Museum över polacker som försökte rädda judar undan Förintelsen

Rättfärdiga bland folken. Museet över familjen Ulma i Markowa

”De offrade sina liv för att rädda andras” - den tragiska historien om Wiktoria och Józef Ulma och deras sex barn var inspirationen till att döpa det nya museet i regionen Podkarpacie över polska Rättfärdiga efter dem. Över 6600 polska medborgare har fått titeln Rättfärdiga bland folken från Yad Vashem-institutet i Israel. Det är fler än från något annat land. Polen var det enda naziockuperade land under andra världskriget där den tyska ockupanten hade bestämt att hjälp till judar straffades med döden för hjälparen och hela dennes familj.

Museet i Markowa är det första polska museet ägnat alla de polacker som hjälpte judiska medborgare. Tidigare har det inte funnits någon plats i Polen som i bredare kontext presenterar de hjältar som riskerade sina liv för att hjälpa polska judar undan Förintelsen. Museet ligger i byn Markowa nära Rzeszów där några invånare gömde omkring 30 judar under andra världskriget. Den 24 mars 1944 avrättade tyskarna åtta medlemmar ur familjen Ulma och de åtta personer som då hölls gömda.

Före andra världskriget hade Markowa – en av Polens största byar - knappt 4500 invånare, däribland 30 judiska familjer. Familjen Ulma gav skydd åt de två judiska familjerna Szall och Goldman. Natten till 24 mars 1944 bröt sig den tyska militärpolisen (tillsammans med polsk lokal polis som var underställd tyskarna) in på familjen Ulmas gård. Inför vittnen sköt de ihjäl Józef Ulma och hans hustru Wiktoria, som var gravid i nionde månaden, deras sex barn och de åtta judar som var gömda hos familjen. Familjen Ulmas heroiska attityd har blivit en symbol för alla de polacker som räddade judar under kriget, för ”de många hjältar som utan vapen stod upp mot naziregimen”, säger Dariusz Stola, chef för Museet för de polska judarnas historia Polin i Warszawa.

Besökarna i Markowa kan bland annat lära känna historien om Józef Ulma, en framstående medborgare som var aktiv i lokalsamhället. Han var den förste i byn som började med nya metoder för trädgårdsskötsel, han verkade i den lokala katolska ungdomsföreningen och var bibliotekarie i Landsbygdsungdomsförbundets lokalavdelning. Men hans största intresse var fotografi: han tog tusentals foton av familj och vänner med en egenkonstruerad kamera.

Det fanns många fler som Józef Ulma. Några namn har blivit kända över världen, som Irena Sendler och Jan Karski, men tusentals fler polacker som räddade judar är idag bortglömda. 1995 tilldelades familjen Ulma titeln Rättfärdiga bland folken av det israeliska Yad Vashem-institutet. Över 6600 polacker har tilldelats utmärkelsen, omkring en fjärdedel av de 25 000 belönade.

Hur många människor i Polen räddade judar? Kanske 100 000 enligt Yad Vashems kriterier. De som erbjöd mindre former av hjälp var kanske två eller tre gånger så många. De passivt beskyddande var utan tvekan en majoritet av befolkningen.
Gunnar S Paulsson, svensk-kanadensisk historiker och expert på Förintelsen i Polen

Museet i Markowa invigdes 17 mars 2016 i närvaro av Polens president Andrzej Duda och många utländska gäster.


Läs mer:
Markowa Museum
polska.pl
Polish Embassy SE
Ricky Neumans text i Judisk krönika


« Tillbaka
      
Website Security Test