Program

Pink Freud, Kyst och polskt mode på Malmöfestivalen 2011

24 augusti, kl 19.00-22.30

Malmö, Hedmanska gården

För 27:e gången anordnas Malmöfestivalen med marknader, konserter, teaterföreställningar, filmvisningar, konstutställningar, tivoli, provsmakning av mat från alla möjliga delar av världen och mycket, mycket annat. Scenerna är utspridda över hela staden. Artisterna uppträder och bjuder på ett brett spektrum av olika musikgenrer med allt från jazz och blues till dansband och opera.

Malmöfestivalen är Sveriges största stadsfestival där det mesta utom maten är gratis!

Det polska musik- och kulturlivet är just nu inne i en blomstrande kreativ fas – och nu får Malmöfestivalen för en kväll en egen polsk scen. Två större band – Kyst och Pink Freud – tar plats på utomhusscenen, och det blir en unik performance av Malmös egen favoritpolack Julia Zajac. I vår minilounge kan du också slå dig ner och kolla in det senaste från Polen inom mode, litteratur och konst.

Missa inte heller konstnärerna Maciej Kurak och Max Skorwider som dyker upp i det offentliga rummet med projektet ”Migration”.


KYST, HEDMANSKA GÅRDEN, KL 19.00-20.30

KYST spelar en egen musik med element av folkmusik, postrock och improviserad musik i bred bemärkelse. Inspirationen kommer från musikrörelsen New Weird America. Musikerna i Kyst gillar dock inte att begränsa sig till en genre, de uppskattar frihet i musiken och satsar framför allt på det känslomässiga uttrycket. Deras musik förenar experimenterande med vackra melodier, den är både svävande och bullrig. Deras andra skiva, Waterworks, kom ut i mars 2011.

Gruppen har gett många konserter i Polen och övriga Europa, och även i USA på den stora musik- och mediakonferensen SXSW. 2011 framträder Kyst på flera europeiska festivaler (Primavera, Incubate, Fusion, OFF).  Gruppens medlemmar är Tobiasz BiliÅ„ski, Adam Byczkowski och Ludwig Plath. Konserten i Malmö blir deras första i Skandinavien.

Läs mer:
http://www.malmofestivalen.se/musik/pop-rock/kyst-%28pol%29/

Lysssna på Kyst:
http://www.youtube.com/watch?v=NIV3xwZ7Q_E
http://www.myspace.com/kystband
http://www.facebook.com/kystband

Arr.:Polska institutet i samarbete med Malmöfestivalen och Republiken Polens Generalkonsulat i Malmö. Med stöd av staden Gdansk och Gdansk-European Capital of Culture 2016 candidate.


CREATIVE DESTRUCTION - MODEPERFORMANCE, HEDMANSKA GÅRDEN, KL 20.30

dfp, eller din favoritpolack, är ett klädkoncept som drivs av kreatören Julia Zajac. Designen karakteriseras av eklektiska, lekfulla plagg i ekologiska och återvunna material.

Jag drömmer om en mer rättvis, välmående och färgsprakande värld och så skapar jag mina konceptuella kollektioner efter den tanken.

dfp har synts i både lokala och nationella media, bland annat medverkade Zajac i Sveriges Radios Musikhjälpen 2010 genom att under 3 dagar skapa en unik unisexnyårsklänning som auktionerades ut i kampen mot handel med barn. I mars 2011 samarbetade dfp med HUMANA Second Hand & tog fram kollektionen RAINBOW WARRIORS, som bland annat porträtterades i Sydvenska Dagbladets söndagsbilaga.

Med CREATIVE DESTRUCTION antas en något mörkare ton. Till Hedmanska Gården kommer hon med en specialgjord performance och nya dfp-kreationer.

"from destruction a new spirit of creation arises"


Mer om dfp:

http://www.dinfavoritpolack.blogspot.com
http://www.facebook.com/pages/DFP/175033269195056?v=info

http://www.sydsvenskan.se/familj/pa-vag/article1322586/Designer-gor-kollektioner-av-utopier.html

Arr.:Hej lampa! i samarbete med Polska institutet och Republiken Polens Generalkonsulat i Malmö.


PINK FREUD,
HEDMANSKA GÅRDEN, KL 21.30-22.30

PINK FREUD är ett jazzband från GdaÅ„sk som bildades 1998 och har ett mycket originellt sound. Gruppen bidrog till generationsväxlingen på den polska jazzscenen och öppnade upp skivmarknaden för ny alternativ musik. Gruppen har omdefinierat jazzmusiken för en ny och krävande publik. I recensionerna av deras senaste album kan man läsa:

”detta är radikal musik (...) jazz av högsta klass”
Piotr Iwicki, Gazeta Wyborcza

”Pink Freud håller på att bli den polska jazzens viktigaste kraft efter att tidigare ha varit dess stora hopp.”
Jacek Skolimowski, Przekrój

Publiken tycks dela musikkritikernas åsikter att döma av de otaliga konserterna i Polen och andra länder: Mexiko, Chile, Argentina, Peru, Marocko, Tyskland, Österrike, Frankrike, Portugal, Italien, Ungern, Slovenien, Slovakien, Tjeckien, Ukraina.

Läs mer:
http://www.malmofestivalen.se/musik/blues-jazz-60-tal/pink-freud-%28pol%29/

Mer om Pink Freud:
http://www.pinkfreud.art.pl/
http://www.facebook.com/pages/Pink-Freud/135050469863299?sk=wall#!/pages/Pink-Freud/135050469863299

Lyssna på Pink Freud:
http://www.youtube.com/watch?v=5NPiOjFVQRc
http://www.youtube.com/watch?v=j5YiIpbE2PE
http://www.myspace.com/pinkfreudmusic

Arr.:Polska institutet i samarbete med Malmöfestivalen och Republiken Polens Generalkonsulat i Malmö. Med stöd av staden Gdansk och Gdansk-European Capital of Culture 2016 candidate.


COCK'NBULLSTORY, HEDMANSKA GÅRDEN

Designerduon Cock’nbullstory kommer från textilstaden Łódź till Malmöfestivalen för att visa sina unika plagg. De låter sagolika koncept ta fysisk form, och resultatet är mycket speciella kläder som man gärna vill bära på gatan eller på festen. Bekvämlighet och användbarhet förenas med stilsäkerhet och lekfull fantasi. Agnieszka DÄ™becka och Karolina Stejuk presenterar sina verk på scen och i vår lounge.

mer info om tider osv kommer snart

Läs mer om designerduon:
http://www.facebook.com/pages/Cocknbullstory-Cnbs/122262677803670

Arr.:Hej lampa! i samarbete med Polska institutet och Republiken Polens Generalkonsulat i Malmö.


Evenemangen ingår i det kulturella programmet under det polska ordförandeskapet i EU


« Tillbaka
      
Website Security Test