Program/Events
JUNI 2020
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Följ oss
ProgramKosmos Project deltar i Greenhouse 2014 med utställningen ”Collective Unconscious”

4 – 8 februari 2014

Stockholm Furniture & Light Fair - Greenhouse
Stockholm Design Week
Stockholmsmässan

Det kollektivt omedvetna är designstudion Kosmos Projects nyaste kollektion som presenteras på årets Stockholm Furniture Fair på Älvsjömässan. Utställningen visas 4-8 februari i Greenhouse, möbelmässans avdelning för fristående designer och designskolor

Kollektionen berättar med den nutida designens språk om de slaviska folkens urgamla ritualer. Traditionella polska hantverkstekniker och naturmaterial blandas här med modern industriteknologi.

KOSMOS PROJECT är en designbyrå grundad av Ewa Bochen och Maciej Jelski. Formgivarnas inspiration kommer från upplevelsen av det ömsesidiga beroendet mellan civilisationen och den vilda naturen.

För att kunna förena dessa två världar har Bochen och Jelski fördjupar sig i Polens förkristna kultur och traditioner. Som filosofisk term betyder kosmos ett harmoniskt system, motsatsen till kaos, och därav kommer byråns namn. Deras projekt grundas på övertygelsen att vår närmaste omgivning har stort inflytande på vårt beteende och på relationerna med de människor som omger oss. Hur vi utformar föremålen omkring oss har därmed stor betydelse för våra liv. Formgivarna i Kosmos project anser att den nutida designen borde intressera sig mer för människans andlighet som ett medel att motverka det moderna livets dehumanisering.

Kosmos Project har haft utställningar på DMY Berlin, Salone Satellite i Milano, Tend London, Łódź designfestival och Ventura Lambrate i Milano.

Projektet Det kollektivt omedvetna började med att vi fördjupade oss i urgamla polska ceremonier och traditioner, och även med ett sökande på gränsen mellan mytologi, antropologi och psykologi, säger Ewa Bochen och Maciej Jelski. Vi analyserade gamla slaviska riter för att kunna överföra den rituella atmosfären med dess starka energi till nutida bruksföremål.

Vi koncentrerade oss på två gamla hedniska högtider, midsommar och förfädersfesten. Midsommarfirandet var en ritual för livet, kroppsligheten och fruktsamheten. Förfädersfesten (som idag motsvaras av allhelgonahelgen) var en ritual som handlade om döden, vördnad för det förflutna och förfäderna, och påminde om att livet är ändligt

Det kollektivt omedvetna är en del av människans psyke som formats genom flera generationers erfarenheter. Det är ett nedärvt instinktivt och arketypiskt omedvetet som uttrycks i myter, konst, religiösa ceremonier, traditioner, drömmar, men också i gränsöverskridande erfarenheter – mystiska och paranormala upplevelser. Nutidens kaos och osäkerhet får oss att fundera över hur vi lever och inse att dagens människa endast fungerar i den materiella världen. Under civilisationens utveckling har människans andliga sidor tappats bort. Vår utställning vill rikta uppmärksamhet mot denna del av livet. Det blir allt tydligare att vi behöver en ny definition av andligheten för att kunna återge den sin plats i den moderna civiliserade världen.

Bild: Kosmos Project

Arr: Kosmos Project, Adam Mickiewicz-institutet och Polska institutet i Stockholm. 

Mer:

www.kosmosproject.com

www.stockholmfurniturelightfair.se/aktuellt/kopia%20av%20greenhouse-2014

www.stockholmdesignweek.com

http://culture.pl/en/article/the-green-the-mystic-the-contemporary-collective-unconscious

http://culture.pl/pl/wydarzenie/nieswiadomosc-zbiorowa-na-stockholm-design-week

« Tillbaka
      
Website Security Test