Program

KINOTEKA STOCKHOLM 2018

24-28 oktober 2018
Zita Folkets Bio
Birger Jarlsgatan 37, Stockholm


Välkommen till nionde upplagan av polska filmfestivalen KINOTEKA STOCKHOLM som arrangeras av Polska institutet i Stockholm. Varje år presenterar vi några av de bästa aktuella polska filmerna tillsammans med internationellt erkända polska filmklassiker.

Under årets festival vill vi uppmärksamma hundraårsminnet av Polens återupprättade självständighet, ett ögonblick i historien som gav det polska folket chansen att bygga upp en gemensam bättre framtid. Denna nya chans hade krävt ett pris i form av uppror och uppoffringar, den hade växt fram ur drömmar och längtan, var full av förhoppningar och ideal, entusiasm och fruktan, den innebar möjlig framgång och risk för nederlag, men framför allt gav den ett hopp om FRIHET.

FRIHET är det övergripande temat på årets Kinoteka. Frihet som en impuls till handling, till att genomföra drömmar och planer, frihet att berätta om smärtan men också en förmåga till förlåtelse och acceptans. En frihet som ibland kräver ett högt pris i form av utsatthet och isolering, men också innebär en belöning och befrielse. I år presenterar vi ett urval polska filmer (äldre och nyare) som berättar om FRIHETEN i olika sammanhang, i olika mänskliga situationer, i nutid och historiskt, universellt och lokalt. Och denna frihet diskuteras här framför allt av kvinnor, kvinnliga  regissörer, skådespelare och huvudpersoner med modet att skapa, provocera, uttrycka sig och att tala med både individens och hela samhällets röst.

Med tanke på kvinnornas allt större inflytande på den polska filmen är vi stolta att kunna öppna årets festival med den originella filmen MUG av den internationellt uppskattade regissören Małgorzata Szumowska. Filmen belönades med Silverbjörnen på filmfestivalen i Berlin och är en karikatyr av livet på den polska landsbygden med vodka, brutalitet och vidskepelse. Huvudpersonen är en man som efter en tragisk olycka blev den förste i Polen att genomgå en ansiktstransplantation.

Kvinnliga filmskapare har en allt viktigare roll i polsk film, vilket syns på att 6 av 8 filmer på årets Kinoteka är gjorda av kvinnor. Deras filmer får priser på viktiga internationella festivaler. Två av dem har fått pris i Sverige: Anna Jadowska fick Impactpriset på Stockholms filmfestival 2017 för WILD ROSES, och Olga Chajdas NINA tilldelades Big Screen Award på filmfestivalen i Rotterdam samt pris för bästa regi på Carl International Film Festival i Karlskrona. BIRDS ARE SINGING IN KIGALI av Joanna Kos-Krauze och Krzysztof Krauze har fått priser på festivalerna i Karlovy Vary, Chicago och Luxemburg.

Vi visar också BEYOND WORDS, en ny film av en av de mest spännande europeiska regissörerna Urszula Antoniak, liksom den unga Jagoda Szelcs redan legendariska debutfilm TOWER. A BRIGHT DAY.

Två andra intressanta filmer från de senaste åren är PHOTON av den kände polske konstnären Norman Leto och THE MAN WITH THE MAGIC BOX av kultregissören Bodo Kox.

Som ett led i självständighetsfirandet visar vi Rafael Lewandowskis film OUT OF THE LIMELIGHT, den märkliga och färgstarka historien om filosofen och skribenten Zygmunt Lubicz Zaleski, som av politiska skäl tillbringade större delen av sitt liv i Frankrike men ändå gjorde en stor insats för Polens styrka och självständighet genom att främja polsk kultur.

Sławomir Ciok
s dokumentär FOREVER A PILOT OF THE SPITFIRE & 303 SQUADRON berättar om en legendarisk pilot från den polska Division 303 som deltog i slaget om Storbritannien under andra världskriget.

Som ett led i Kinotekas retrospektiv över polska filmklassiker visar vi för första gången i Sverige Andrzej Wajdas filmepos THE ASHES, en filmatisering i två delar av den store 1900-talsförfattaren Stefan Żeromskis roman om Polens självständighetskamp under Napoleonkrigen. Den legendariske skådespelaren Daniel Olbrychski gjorde här en av sina första stora roller vid blott 20 års ålder.

Vi är övertygade om att menyn på årets Kinoteka innehåller något för alla, såväl filmkonnässörer som vanliga åskådare med intresse för europeisk film. Polen hör idag till de verkligt intressanta europeiska filmländerna och får regelbundet priser på viktiga internationella filmfestivaler. Alla filmer visas på samma biograf, den välkända Zita / Folkets bio.


PROGRAM:

24/10 ONSDAG

19:45 MUG / TWARZ av Małgorzata Szumowska - invigning!

25/10 TORSDAG

18:00 BEYOND WORDS / POMIĘDZY SŁOWAMI av Urszula Antoniak
20:30 OUT OF THE LIMELIGHT / Z DALA OD ORKIESTRY av Rafael Lewandowski

26/10 FREDAG

18:30 PHOTON av Norman Leto
20:30 NINA av Olga Chajdas

27/10 LÖRDAG

13:00 THE ASHES / POPIOŁY av Andrzej Wajda
(del 1 börjar kl 13:00, del 2 börjar kl 15:00)
18:30 WILD ROSES / DZIKIE RÓŻE av Anna Jadowska
20:30 TOWER. A BRIGHT DAY / WIEŻA. JASNY DZIEŃ av Jagoda Szelc

28/10 SÖNDAG

15:00 BIRDS ARE SINGING IN KIGALI / PTAKI ŚPIEWAJĄ W KIGALI av Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze
18:30 THE MAN WITH THE MAGIC BOX / CZŁOWIEK Z MAGICZNYM PUDEŁKIEM av Bodo Kox
20:30
FOREVER A PILOT OF THE SPITFIRE & 303 SQUADRON av Sławomir Ciok


Läs mer: www.kinoteka.se

Biljetterna kostar 100 kr per film och finns att köpa i kassan på Zita, Birger Jarlsgatan 37, på telefon 08 – 23 20 20 och på http://zita.se/bokning.


Vi önskar dig en härlig Kinotekafestival!« Tillbaka
      
Website Security Test