Program


KINOTEKA STOCKHOLM 13 - 16 OKTOBER 2011

www.kinoteka.se

NYA POLSKA FILMER

SKAKANDE
STARKA
SANNA

BIOGRAFEN STURE

Den 13 oktober kl 18.00 inviger Polska institutet i Stockholm tredje upplagan av den polska filmfestivalen KINOTEKA STOCKHOLM. Kinoteka är en svensk version av en liknande festival med samma namn som pågått i tio år i London och andra brittiska städer.

Kinoteka Stockholm presenterar de nyaste och bästa polska filmerna. Vi satsar på starka, intelligenta och kontroversiella filmer. Årets upplaga har en lite annan modell än tidigare. Eftersom en viktig princip är att visa polska filmer i samarbete med existerande svenska festivaler är årets Kinoteka indelad i två delar. Första delen arrangeras på Bio Sture i Stockholm 13-16 oktober. I andra delen, Kinoteka On Tour, visas polska filmer på andra festivaler, bland annat Stockholms filmfestival, under oktober och november.

Kinoteka Stockholm invigs 13 oktober med Antoni Krauzes omtalade film Svart torsdag, som fick Juryns specialpris på Polens viktigaste filmfestival i Gdynia. Filmen berättar om ett av de mörkaste kapitlen i det kommunistiska Polens historia, då polis och militär brutalt krossade arbetardemonstrationer i städerna vid Östersjökusten i december 1970. Arton personer dödades och hundratals skadades, alla obeväpnade civila. Svart torsdag är en engagerande film som är mycket aktuell än idag när andra folk slåss för sin frihet. Det land där dessa fruktansvärda händelser inträffade är idag demokratiskt och just nu ordförandeland i EU – ett uppmuntrande tecken på att kampen för demokrati är meningsfull och till sist leder till seger.

Årets festival öppnas av Svenska dagbladetjournalisten Claes Arvidsson och efter filmen face2face med regissören.

Till årets Kinoteka har vi valt ut de intressantaste nya filmerna från Polen. Starka, modiga, ibland chockerande filmer: invigningsfilmen Svart torsdag, Jerzy Skolimowskis världssuccé Essential Killing (som fått många priser, bland annat för Bästa film och Bästa manliga huvudroll på Venedigfestivalen), den kompromisslösa Italiani av den internationellt mycket högt skattade Łukasz Barczyk, den polsk-svenska samproduktionenen Mirakelhandlaren och så den visuellt starka filmen Kvarnen och korset som berättar om tolv figurer från Pieter Bruegels tavla Vägen till Golgata. Ett skakande inslag i festivalen blir historien om ett mord begått av två unga pojkar – Moder Teresa av katterna.

Under festivalens andra del, Kinoteka On Tour, visas bland annat Jan Komasas film Självmördarnas sal, som fick priset för Bästa debut på festivalen Nowe Horyzonty i Wroclaw och Guldlejonen på filmfestivalen i Gdynia. Andra filmer är I morgon blir det bättre av Dorota KÄ™dzierzawska och Tonta och hennes barn av Marcel ŁoziÅ„ski.

Kinotekas samarbetspartner är Polska filminstitutet, Bio Sture, Polska institutet i London, Polska statens turistbyrån, Polska nationella filmoteket, Stockholms filmfestival, Uppsala internationella kortfilmfestival, Fantastic Film Festival Lund,  ABF och portalen Polonia Info.

PROGRAM:

13 oktober 18.00
Bio Sture
Festivalinvigning
Svart torsdag, regi Antoni Krauze
Efter filmen samtal med regissören

http://kinoteka.se/nya_polska_filmer/svart_torsdag

14 oktober 18.30
Bio Sture
Italiani, regi Łukasz Barczyk

http://kinoteka.se/nya_polska_filmer/italiani

15 oktober 15.00

Bio Sture
Essential Killing, regi Jerzy Skolimowski

http://kinoteka.se/nya_polska_filmer/essential_killing

15 oktober 18.30

Bio Sture
Moder Teresa av katterna, regi Paweł Sala

http://kinoteka.se/nya_polska_filmer/moder_teresa_av_katterna

16 oktober 15.00
Bio Sture
Kvarnen och korset, regi Lech Majewski

http://kinoteka.se/nya_polska_filmer/kvarnen_och_korset

16 oktober 18.30

Bio Sture
Mirakelhandlaren, regi Bolesław Pawica, Jarosław Szoda

http://kinoteka.se/nya_polska_filmer/mirakelhandlaren


(Arrangörerna reserverar sig för ändringar i programmet.)

« Tillbaka
      
Website Security Test