Program/Events
JUNI 2020
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Följ oss
Program

Peter Johnsson "Katyń - ett brott mot folkrätten”

11 maj 2019 kl 11.00
ABF Stockholm
Sveavägen 41, Stockholm
Fri entré!


Den 5 mars 1940 beslöt det sovjetiska kommunistpartiets politbyrå att 15 000 polska officerare som sedan andra världskrigets början hölls fångna i tre olika läger skulle avrättas tillsammans med ytterligare 11 000 polska fångar. Avrättningarna, som inleddes i april, skedde genom nackskott. Det symboliska namnet för dessa mord har blivit ”Katyn” det skogsområde utanför Smolensk där en tredjedel av officerarna avrättades. Senare under kriget hävdade Stalin att morden begåtts av Tyskland, som invaderade Smolensk-området. Stalins lögn om morden i Katyn blev till en av de mest omhuldade och seglivade lögnerna i det kommunistiska Sovjetunionen. Det dröjde fram till 1990 innan Ryssland erkände att avrättningarna skett på Stalins order. Då överlämnades dokumenten till den polska regeringen.


Medverkande:

Peter Johnsson har med Warszawa som fast utgångspunkt rapporterat för nordiska media om utvecklingen i Central- och Östeuropa sedan början av 1980-talet.  Hans bok Polen i historien betecknades som ett mästerverk i Svenska Dagbladet och för sin bok Stalins mord i Katyń erhöll Peter Johnsson det svenska Polonica-priset 2010. Boken är översatt till polska, finska och tyska.

Peter Johnsson är utan tvivel en av Sveriges främsta kännare av Östeuropa. Hans böcker är inte bara gediget källmässigt underbyggda och vilar på den nyaste historiska forskningen men också mycket lättlästa. I Peter Johnssons böcker framträder empati och engagemang för de folks öden som han skriver om. Dessa kvalitéer behövs för att bli en kulturtranslator av stora mått. – Barbara Törnquist-Plewa, professor i Öst- och Centraleuropastudier Lunds universitet.

Mer om boken här. Ny upplaga av boken kommer att finnas till försäljning till specialpris.


I samarbete med ABF och Svensk-Polska Föreningen i Stockholm


Mer om föreläsningen här.

« Tillbaka
      
Website Security Test