Program


Identity Bending
 
Katarzyna Kozyra på Uppsala konstmuseum

27 januari - 1 april 2018
Katarzyna Kozyra
Identity Bending
Uppsala konstmuseum
Vernissage 
 27 januari kl 12.00–16.00
Konstnären Krzysztof Jegliński invigningstalar kl 14

Följ evenemanget på
Facebook

Under 25 års tid har den polska video- och performancekonstnären Katarzyna Kozyra omskapat och återuppfunnit sig själv. Genom könsöverskridande aktioner undersöker konstnären samspelet mellan kroppsliga erfarenheter, det kön vi tillskrivs och hur vi manifesterar vår identitet.

Katarzyna Kozyra (f 1963) tog examen på Konstakademin i Warszawa 1993. Hon tillhör en inflytelserik generation polska konstnärer som brukar gå under benämningen ”Critical Art”, . Tidigt utvecklade hon en krävande arbetsmetod, med wallraffande inslag, i projekt som varar över flera år. Katarzyna Kozyras videoklassiker som Men's Bathhouse ger tillbakablickar på genusdebattens och medielandskapets utveckling under tre decennier, men visar även hur tidig konstnären var att använda sig av ett transfeministiskt perspektiv.

Metodiskt har Kozyra en förmåga att i videoinstallationerna locka in betraktarna och göra dem delaktiga i inte sällan etiskt utmanande situationer. Projekten är också ett sätt för konstnären att konfrontera och bearbeta sina inre rädslor. I Men's Bathhouse, som vann ett hedersomnämnande på Venedigbiennalen 1999, har Kozyra filmat i männens del på Budapests anrika badhus Gellért . På ett liknande vis opererar fotoserien Olympia (1996), vilken kom till när Katarzyna Kozyra under en längre tid behandlades med cellgifter mot Hodgkins sjukdom. Konstnären ville undersöka sin egen identitet som ung kvinna i en sjuk kropp och ifrågasätta normer kring skönhet.

Utställningen presenterar också valda delat av projektet In Art Dreams Come True (2003-2008), där Kozyra lät sig inspireras av sceniska konventioner i opera och balett tillsammans med den berlinske dragartisten Gloria Viagra och operasångaren och pedagogen Maestro (Grzegorz Pitulej). Il Castrato spelades in på barockteatern Teatro di Villa Mazzacorati. Konstnären anspelar här på forna tiders kastratsångare. Kozyra lånar sinnlighet och sceniska element från barockoperan för att undersöka femininitet utifrån ett transperspektiv. Liksom huvudpersonen Orlando i författaren Virginia Wolfs klassiker växlar könsidentitet, tid och plats.Verket var en del av gayfestivalen Gender Bender i Bologna. Musikvideon Cheerleader är en parodi på musikvideogenren men är också en kommentar till tävlingsinstinkter inom konstvärlden, där videons dansande kör eller domare alla är chefer på inflytelserika institutioner i Polen.

Under 2012-2017 har Kozyra återvänt till Israel för att tillsammans med ett filmteam spåra och intervjua människor som identifierar sig med och har idéer om Messias. De har varierande religiös och etnisk bakgrund, lever nära turistströmmarna eller kanske som eremiter i öknen. Gemensamt är att de gör egna tolkningar av trossystem och i sitt sökande inte kompromissar med samhällets normer. Kroppen som en plats för transformation visas här från ett annat perspektiv – i samspelet mellan att vara en social varelse och samtidigt följa sitt inre kall. Videoverket visas för första gången som ett arkiv på museet, men är även föremål för en screening i Uppsala domkyrka 6/3 där också Cecilia Wassén, professor i teologi, och Lena Roos, professor i religionshistoria, medverkar i ett efterföljande samtal. Programmet arrangeras i samarbete med Uppsala domkyrka.


Videoverket Faces visas på Uppsala stadsteater

Parallellt med utställningen Identity Bending visas videoinstallationen Faces från 2006 på Uppsala stadsteater i ett skyltfönster mot Kungsgatan och i foajén. I en hyperrealistisk och lätt förvriden gestaltning får vi kliva in i den kreativa processen och scenlivets våndor och energi. En kamera har placerats nära ansiktet på dansare för att avläsa mimik, koncentration och anspänning. Bland de medverkande finns Magda Ciechowicz, Carla Fracci, Charles Jude, Karunakaran, Niels Robitzky ”Storm”, och Nelisiwe Xaba, från olika nationalscener i Europa. Filmen visas 25 januari – 25 februari dagligen från 16.00 till stängning. I samarbete med Uppsala stadsteater.

Pressvisning på Uppsala stadsteater torsdag 25/1 14.00.

Mer info: http://www.mynewsdesk.com/se/uppsala-stadsteater 

Katarzyna Kozyra kommer även att medverka i Revolve Performance Art Days 19 maj, där ett nytt verk framförs, specifikt för Uppsala.

Curator: Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent Uppsala konstmuseum
Med stöd från Polska institutet Stockholm.

BILD © Katarzyna Kozyna. Il Castrato, ur serien "In Art Dreams Come True", 2006, stillbild. Courtesy of Katarzyna Kozyra Foundation. Foto: Marcin Oliva Soto
Affisch/foto: Anna Walewska

« Tillbaka
      
Website Security Test