Program

SEMINARIUM – IRENA SENDLER – EN LEVANDE HISTORIA

(Samtalet tolkas till svenska av Stefan Ingvarsson, översättare av polsk litteratur)

torsdag 17 januari kl 18.30
ABF-Huset, Sveavägen 41, Katasalen

Fri entré (begränsat antal platser)

"Som ett av över 2000 judiska barn från gettot i Warszawa räddades jag av Irena Sendler. Det var hon som såg till att jag, en 4-årig pojke utan föräldrar, togs om hand på den ariska sidan efter flykten genom underjordiska avloppstrummor. Det var hon som hittade gömställen åt mig, först i privata hem i Warszawa, sedan på olika barnhem ledda av katolska nunnor. (…)"
Piotr Zettinger

 


Foto: Mariusz Kubik

I Warszawas getto smugglade socialarbetaren Irena Sendler ut 2 500 judiska barn under andra världskriget. Hennes insatser räddade barnen undan Förintelsen. Själv dömdes hon 1943 till döden av nazisterna, men räddades av den polska motståndsrörelsen. Efter kriget lyckades hon återförena överlevande föräldrar med deras barn och har också sedan dess hållit kontakten med många av dem hon riskerade livet för. I Polen fick hennes mod och människokärlek ett sent officiellt erkännande, men idag, vid 97 års ålder, har hon tagit emot ett flertal priser och hedersbetygelser, bland annat från staten Israel. Senast i år var hon för andra gången aktuell som kandidat till Nobels fredspris.

Medverkande:

Piotr Zettinger, som räddades undan döden som 4-åring
Anna Mieszkowska, författare till Irena Sendlers biografi
Janina Zgrzembska, dotter till Irena Sendler
Samtalsledare: Joanna Rose, journalist

Samtalet tolkas till svenska av Stefan Ingvarsson, översättate av polsk litteratur.

 

Polens Ambassad i Stockholm i samarbete med Forum för levande historia, Vänföreningen för museet för de polska judarnas historia, ABF Stockholm samt Svensk-Polska Föreningen i Stockholm

« Tillbaka
      
Website Security Test