Program/Events
JUNI 2020
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Följ oss
Program

 

Ingen utom döden - en monolog om Katarina Jagellonica


5 april - 11 maj & 5 juli - 10 augusti
Stockholms slott, Livsrustkammaren
Slottsbacken 3


5 april -11 maj
; lör - sön kl. 15.00 (visas ej 3 maj). Även 26 april kl. 18.30. 5 juli -10 augusti: lör - sön kl. 15.00.
Performances in English: July 5th – August 10th: Sat - Sun 16.30

Biljetter: Livsrustkammarens kassa, Stockholms slott, Tel 08-402 30 30, www.livrustkammaren.se
Pris: Vuxna 160: -, med rabattkort 110: -, barn t o m 18 år 90: -, grupper, 10-50 pers: vuxna 140: -/person.
OBS! I biljetten ingår entré till utställningen MAKTSPEL – ett kostymdrama 2014.

Året är 1577 och vi möter drottning Katarina Jagellonica på Stockholms slott. Hennes make Johan III har just gett order om att döda halvbrodern Erik. Hennes känslor pendlar mellan lättnad och skuld. Under lång tid har hon varit en bricka i maktspelet. Monologen följer Katarina som omyndig kvinna, gemål, mor och drottning – en livsresa fylld av lycka och sorg. Genom hennes ögon får vi en inblick i Vasadynastin, de grymma intrigerna, tidsandan och en drottnings livsvillkor.

Eva Mattsson, konstvetare och kulturproducent, har följt Katarina Jagellonica, Gustav Vasas svärdotter från hemlandet Polen till Sverige. I Ingen utom Döden blandas drottningens berättelser med bild och ljud till en resa i tid och rum. Fakta möter fantasi. Katarinas dräkt i föreställningen är en reproduktion av ett original från 1550-talet med 2 100 handbroderade pärlor.
Monologen framförs av Eva själv som Katarina. Genom produktionen vill hon lyfta fram Katarina Jagellonicas roll i svensk historia, belysa maktens retorik och hur den står i förhållande till människans känsliga väsen.
Läs mer om föreställningen

Produktion och medverkande: Eva Mattson
Arrangörer: Bring to Life och Livrustkammaren
I samarbete med: Republiken Polens ambassad och Polska institutet i Stockholm

Här kan du läsa mer om Katarina Jagellonicas liv:
Katarina Jagellonica (Katarzyna Jagiellonka) föddes 1 november 1526 i Kraków. Hon var prinsessa av Polen, dotter till den polske kungen Sigismund I (Zygmunt Stary) och Bona Sforza av Milano. Katarina tillhörde dynastin Jagello som härstammande från den litauiske storfursten Jagello.

Hon intar en märklig plats i den polska kungalängden: hon var i tur och ordning dotter, syster, svägerska och mor till de fyra kungar, som regerade över Polen mellan 1506 och 1632 (frånsett de fyra åren 1572-1576, då Polen styrdes av Henrik av Valois). Milanohovet var under modern Bona Sforzas barndom ett av Italiens främsta renässanshov. Därmed växte Katarina upp, tillsammans med sina syskon, i en italiensk-polsk renässansmiljö. Katarina fick en god utbildning; förutom polska talade hon latin, italienska och sannolikt även tyska. Hon delade de estetiska intressen som var vanliga vid det polska hovet.
Johan, hertigen av Finland (senare Johan III av Sverige), gifte sig med Katarina i Vilnius 1562. Vigseln förrättades enligt katolsk ritual och Katarina tillförsäkrades fri katolsk religionsutövning. Erik XIV, Sveriges kung och Johans halvbror, var emot giftermålet. Johans förbindelser med Polen ledde till att Erik anklagade honom för högförräderi. Följaktligen fängslades Johan och spärrades in på Gripsholms slott 1563.
Katarina tvekade inte att följa med sin man i fängelse. Johans fängelsevistelse blev genom hennes närvaro drägligare såväl psykiskt som i yttre avseende eftersom Erik var tvungen att ta hänsyn till Katarinas person av politiska skäl. Under tiden i fångenskap födde hon barnen Isabella (dog redan 1566) och Sigismund. Sigismund var polsk kung 1587-1632 och svensk kung 1592-1599.

Efter fyra år släpptes familjen ut och 1568 utropades Johan till Sveriges kung efter att Erik XIV avsatts i ett uppror. Våren 1569 kröntes Katarina till Sveriges drottning. Både i Rom och i Polen började man nu intressera sig för Katarinas andliga välfärd och hon uppmanades att arbeta på sin makes övergång till katolicismen. Johan bestämde sig för att bli trogen sin faders religion, men ansträngde sig trots det för att upprätthålla goda relationer med påvedömet. Katarina lyckades också se till att sonen Sigismund uppfostrades i den katolska tron.

Katarina hade en ganska stor påverkan på Johan, speciellt i fråga om hans utrikespolitiska orientering och konsthistoriska renässansinriktning. Deras äktenskap kom att påverka de svensk-polska relationerna i mer än hundra år framöver. Under sonen Sigismund III var de båda länderna för en tid i personalunion, men även efter unionens upplösning fortsatte Sigismund III:s söner Vladislav IV och Johan II Kasimir i tur och ordning att titulera sig kungar av Sverige och Polen, vilket togs som förevändning för en lång serie av krig.
Efter en långvarig sjukdom avled Katarina 16 september 1583 på Stockholms slott. Hon begravdes i Uppsala domkyrka. Hennes död markerade slutet på försöken att återinföra den katolska tron i Sverige. 1579 lät Johan uppföra ett slott på Lovön som fick namnet Drottningholm efter hans gemål drottningen. Det är ett minne efter Katarina som finns kvar än idag.

Källor:
Birgitta Lager-Kromnow, Svenskt Biografiskt Lexikon,
www.historiesajten.se
(Lars O. Lagerqvist, Sveriges regenter, Ulf Sundberg, Kungliga släktband)
www.historiska-personer.nu (Lars Ericson, Johan III, Ingvar Andersson, Erik XIV),
www.sv.wikipedia.org,
www.kungahuset.se

Läs mer om Katarina Jagellonica
Foto:  David Torell, Van Pelt foto. Grafisk form:  Mattias Frisk Visuell Kommunikation Frisk
« Tillbaka
      
Website Security Test