Program/Events
JUNI 2020
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Följ oss
Program

Ida vann en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film

Ida (2013) regi: Paweł Pawlikowski

Efter att ha förlorat sina föräldrar under andra världskriget, växer den unga flickan Anna upp i ett kloster på landsbygden i det tidiga 1960-talets Polen. Hon förbereder sig för ett liv som nunna. Abbedissan insisterar på att Anna tar kontakt med sin enda levande släkting innan hon avlägger sina löften, och Anna lär känna Wanda, en frigjord intellektuell som arbetar som domare och i hemlighet försöker utplåna smärtsamma minnen med hjälp av sprit och sex. Mångfaldigt prisbelönat, oerhört välspelat drama med utsökt foto.

Ida vann snabbt erkännande och har sedan sin tillkomst vunnit en mängd prestigefulla filmpriser i Europa, bland annat BAFTA-priset för bästa utländska film och European Film Awards för bästa film, och nu senast en Oscar i kategorin årets bästa icke-engelskspråkiga film, en historisk händelse för polsk film eftersom det är första gången en nominerad film vinner priset.

När Pawlikowski tog emot priset under Oscarsgalan sa han: ”Vi gjorde en film om behovet av tystnad, om att vilja dra sig tillbaka från världen, om kontemplation – och här är vi nu, i centrum för hela världens uppmärksamhet. Det är fantastiskt, livet är fullt av överraskningar.”


Foto: Robyn Beck/AFP/EASTNEWS

I Sverige fick Ida inviga den polska filmfestivalen Kinoteka den 16 oktober 2014 på Bio Sture i Stockholm och har visats på biografer i hela Sverige sedan dess. Folkets Bio är filmens svenska distributör.

Ur några recensioner:

Svindlande vacker resa i ett lands minne SvD
En stor film om en ung kvinnas val i efterkrigstidens Polen Kulturbloggen
En mycket sevärd film Signum

Ida - Oscar bästa utländska film  Yle Svenska Nyheter
Ida Cinemaholics
En Oscar till Ida  Nyfiken Grå

Folkets Bio är filmens svenska distributör.  Visningstiderna på biografen Zita

Foto: Robyn Beck/AFP/EASTNEWS

 

« Tillbaka
      
Website Security Test