Program

I, CULTURE Orchestra med unga musiker från Östeuropa spelar på årets Östersjöfestival

4 september 2011, KL 19.30

Pavel Kotla, dirigent
Peter Jablonski, piano

Prokofjev: Skytisk svit
Szymanowski: Symphonie concertante
Sjostakovitj: Symfoni nr 5

Uppge POLSKA INSTITUTET i Berwalldhallens kassa så får du 15% rabatt på biljettpriset!

Den 4 september 2011 uppträder den internationella I, CULTURE Orchestra i Stockholm. Orkestern består av unga, talangfulla musiker från Polen och från de sex länderna i EU:s program för samarbete med länder strax öster om EU, Östliga partnerskapet: Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland.

Östliga partnerskapet är ett gemensamt svensk-polskt initiativ som har till uppgift att främja närmande och integration mellan EU och dessa sex östeuropeiska länder.

Konstnärlig ledare för orkestern är den framstående Londonbaserade polske dirigenten PaweÅ‚ Kotla som i många år har samarbetat med sådana ensembler som London Symphony Orchestra, European Union Youth Orchestra, Sankt Petersburgs filharmoniska orkester och Polska radions symfoniorkester. Solist är den polsk-svenske pianisten Peter Jablonski som har framträtt med en rad av världens ledande orkestrar (bl a Royal Festival Hall i London, Kennedy Center i Washington, DSO Berlin och Los Angeles Philharmonic) och samarbetat med bland andra Charles Dutoit, Valerij Gergiev, Kurt Sanderling, Riccardo Chailly och Myung-Whun Chung.Efter Stockholm kommer orkestern att uppträda i flera av Europas viktigaste konsertsalar: Royal Festival Hall i London, Teatro Royal i Madrid, Palais des Beaux-Arts i Bryssel och Berliner Philharmonie.

Tack vare detta projekt får de unga musikerna möjlighet att arbeta under framstående lärare från ledande orkestrar, som London Symphony Orchestra, Opera de Lyon, Philharmonia Orchestra i London och City of Birmingham Symphony Orchestra. Stora musiker som Sir Neville Marriner, Peter Jablonski och Arabella Steinbacher ställer upp i samarbetet. Under våren 2011 ordnades auditioner i I CULTURE Orchestras sju deltagarländer för att försäkra sig om att bara de allra främsta av de unga talangerna kommer med.

I, Culture Orchestra är ett projekt som drivs av Adam Mickiewiczinstitutet i Warszawa som en del av det kulturella programmet under det polska ordförandeskapet i EU andra halvåret 2011.  Konserten i Stockholm arrangeras i samarbete med Polska institutet i Stockholm.

Under det polska ordförandeskapet i EU är Östliga partnerskapet och kulturen två prioriterade områden. Kulturprogrammet under ordförandeskapet är mycket rikt och innehåller över 1400 programpunkter både i Polen och andra länder. I, CULTURE ORCHESTRA förenar dessa två prioriteter i ett enda projekt.


Polen ligger i Europas hjärta och har en lång historia som brobyggare mellan öst och väst. Det polska ordförandeskapet vill påminna om att Europas kulturella identitet är en blandning av östliga och västliga inflytelser och att Östeuropa har en rik kulturtradition som inte står den västeuropeiska efter. Förhoppningen är att de spännande musikaliska mötena i I, CULTURE Orchestra ska lämna ett varaktigt intryck på Europas musikaliska karta.

Läs mer om Orkestern:
http://orchestra.iam.pl/en

Ännu mer:
http://www.youtube.com/watch?v=Nd32OSwipHE&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=7WSWjCZ7G5s&feature=player_embedded

Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=Thei0k2asTI&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=Nd32OSwipHE

Hitta I,Culture på fb:
http://www.facebook.com/icultureorchestra

« Tillbaka
      
Website Security Test