Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/9/f/polskainstitutet.se/httpd.www/admin/cms/lib/page.class.php on line 448 Hjärterkung - Polska institutet i Stockholm
Program

Vi rekommenderar:

Foto av Elżbieta Lempp

Stort beröm till Hanna Kralls Hjärterkung

Hanna Krall
Hjärterkung
Översättning: Julian Birbrajer
Ersatz förlag

Hanna Kralls nyöversatta bok Hjärterkung är ett litterärt reportage, eller kanske en dokumentärroman, om Izolda Regensberg som mot alla odds överlevde andra världskriget. Hennes man fördes till koncentrationsläger, själv hamnade hon i Warszawas getto. Men hon lyckades fly och kunde överleva genom att färga håret blont och vara noga med att inte uppföra sig på ett "judiskt" sätt.  Därefter kom Izolda att ägna hela sin tid åt att skicka hjälp till Szajek och försöka få ut honom ur lägret. Hon lade ut alla sina pengar, hon smugglade och mutade sig fram, allt för att rädda sin älskade Hjärterkung. Hanna Krall har intervjuat henne och berättar historien.

Kritikerna är entusiastiska. Anna Hallberg skriver i DN:
Formmässigt utgör boken ett lapptäcke av korta scener, läsaren hinner hämta andan emellan. Det behövs. Fotografier interfolierar texten, som en tyst påminnelse om att denna rafflande, och i många stycken mycket spännande historia, inte är eller vill vara någon Hollywood-produkt. Paradoxalt nog bärs Regensbergs nattsvarta vittnesmål fram av en lätthet, som också ger plats för kärlek, små ansatser till humor, en absurd men livsnödvändig ömhet i vardagen.
Läs recensionen

Och Henrik Sahl Johansson i Svenska dagbladet:
Varje verk om Förintelsen lägger en nyans till den större bilden. Det gäller förvisso även andra genrer, men ställd inför människans största mörker framträder den tydligaste kontrasten. Hos Izolda Regensberg handlar det om den allenarådande kärleken, som inte lämnar plats för vare sig hat eller sentimentalitet. Det är ett livsöde att glädjas och förundras över. Liksom man gläds över att Hanna Kralls författarskap nu fått en ny väg till det svenska språket genom förlaget Ersatz försorg.
Läs recensionen

Medan Stefan Ingvarssons artikel i Expressen har rubriken Hanna Kralls prosa är i världsklass.
Läs recensionen

Hanna Krall (född 1937) räknas till de främsta polska reportageförfattarna, i klass med genrens mästare Ryszard KapuÅ›ciÅ„ski. Många av hennes texter handlar, liksom Hjärterkung, om judiska människoöden under andra världskriget. Det är glädjande att hon nu åter ges ut på svenska efter en lång paus. Tidigare finns följande böcker översatta:

Så det är du som är Daniel
(2002)
Där ingen flod längre finns (2000)
Existensbevis (1997) – dessa tre översatta av Julian Birbrajer
Att dansa på främmande bröllop (1996) – översättning av Julian Birbrajer och Anders Bodegård
Lokförare C:s föredömliga liv (1993)
Hinna före herren Gud (1982) – dessa två översatta av Lennart Ilke

 

« Tillbaka
      
Website Security Test