Program

Fotografen Tomasz Gudzowaty
på Galleri Kontrast i Stockholm - Sports Features

Galleri Kontrast
Hornsgatan 8
Stockholm

Den 26 mars öppnar en utställning med den polske fotografen Tomasz Gudzowaty på Galleri Kontrast i Stockholm. Gudzowaty har fått flera av världens stora fotopriser, däribland World Press Photo, Picture of the Year International och NPPA Best of Photojournalism. På utställningen i Stockholm visas 28 foton ur serien Sports Features.

Tomasz Gudzowatys bilder brukar karakteriseras som naturfoto, dokumentärfoto, reportagefoto och featurefoto (dvs motiv från vanliga människors vardagsliv). I de verk som visas i Stockholm lämnar han sin tidigare reportagestilistik. Bilderna är ett selektivt men representativt urval från de senaste tre åren. Som framgår av titeln har Gudzowaty nästan bara fotograferat sport under dessa år.

Tomasz Gudzowaty (f 1971) har studerat juridik vid Warszawas universitet. Han har berättat i intervjuer att han blev intresserad av foto redan under gymnasietiden. Ändå valde han sedan att studera juridik och arbetade även ett tag som advokat. Men när hans idealistiska bild av arbetet krockade med verkligheten gav han upp den juridiska karriären och började med foto i stället. Form- och stillmässigt står han nära den inriktning som brukar kallas featurefotografi och den klassiska svartvita fotoessän. Han började med naturmotiv, där han fick sina första internationella framgångar, senare övergick han till samhällsreportage och på senare år har sportfoto varit hans största intresse. Särskilt  gäller det perifera sporter: exotiska, ovanliga eller på annat sätt utanför huvudfåran.

Hans foton har publicerats i Max, L’Equipe, Guardian, Newsweek, Forbes, Time och Photo och han har gett ut några fotoböcker. Han samarbetar med Focus Fotoagentur i Hamburg och med Yours Gallery i Warszawa.

Mer om fotografen: www.gudzowaty.com

Arrangörer: Yours Gallery, Galleri Kontrast i samarbete med Polska institutet i Stockholm

« Tillbaka
      
Website Security Test