Polen har under de senaste åren väckt allt mer intresse bland svenskar. Inte bara som välbesökt turistmål utan också som centrum för modern kultur och plats för utlandsstudier. Därför är det med extra stort nöje som Polska institutet i samarbete med Regionförbundet och Länsstyrelsen i Uppsala presenterades ett välfyllt program med utställningar, filmer, konserter och vetenskapliga föredrag inom ramen för Polendagarna i Uppsala mellan 13 till 22 oktober 2006.

Polendagarna inleds med en unik utställning om Copernicus på Museum Gustavianum den 13 oktober. Utställningen, som invigs av landshövding Anders Björck och Polens ambassadör Micha³ Czy¿, kom bland annat att presentera Copernicus astronomiska instrument som speciellt lånats ut för detta tillfälle av Collegium Maius i Kraków. Instrumenten visas för första gången någonsin tillsammans med Carolina Redivivas samlingar av Copernicus skrifter.

Som ytterligare exempel på vetenskapligt utbyte mellan Polen och Sverige arrangerades en ”Vetenskapspicknick” i Kerstin Ekmansalen pa Stadsbiblioteket. Polska vetenskapsmän kom att hålla föredrag inom sina respektive forskningsområden. Besökarna bjuds bland annat pa en presentation av optoelektronik och den blå lasern, ett område där polsk forskning är ledande. Dessutom gavs föreläsningar om kulturlivet vid Vasakungarnas hov i Sverige och Polen, gemensamma nämnare i Strindbergs och Witkacys författarskap och mycket annat.

Den 18 oktober gavs en galakonsert med verk av Nowowiejski, Mendelssohn och Surzyñski i Uppsala domkyrka av organisten Roman Perucki från Oliwakatedralen i Gdañsk. Det bjöds också på jazz med Andrzej Jagodziñski Trio som framförde jazzbearbetningar av Chopinverk i Foajén på Uppsala Stadsteater den 21 oktober.

På Stadsteatern framfördes läsningar av ”Anaeroberna” av Ingmar Villqist (Jaroslaw Wierszcz) och Janusz Gowackis ”Den siste portvakten”, bägge verken i översättning av Lennart Ilke.

Den internationellt erkända unga polska konstnären Anna Reinert visade sina verk på Bror Hjorths hus.

Film kom att vara ett viktigt tema under Polendagarna. Den berömda filmskolan i Lódz attraherar studenter från hela världen, flera från Sverige. Hur det är att studera på samma skola som mästarna Polañski och Kielowski får vi lära oss under de polska filmdagarna på Slottsbiografen. Då får vi ocksa ta del av dokumentärfilmer, animerade filmer och kortfilmer producerade vid skolan samt givetvis filmer av de berömda avgångseleverna. Inledningsfilmen blir ”Älskade kamel” som presenteras av skådespelerskan Anna Dymna.

Dessutom visade Uppsala konstmuseum verk av Polens mest kända videokonstnärer i urval av curatorn Torun Ekstrand. På Economicum, Uppsalas gator samt Slottsbiografen kom Galeria Szara från Cieszyn att presentera projektet ”På upptäcktsresa i verkligheten” som består av fotografi, performance och videoart.

Detta är bara ett utdrag ur programmet för Polendagarna.

Vad vet du egentligen om Polen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *