Program

PLAC ZBAWICIELA – MÅNGFALDIGT PRISBELÖNT POLSKT FAMILJEDRAMA

Regi: Krzysztof Krauze, Joanna Kos-Krauze
Skådespelare: Jowita Budnik, Arkadiusz Janiczek, Ewa Wencel, Dawid Gudejko, Natan Gudejko
Produktion: Polen 2006

  Plac Zbawiciela (Frälsartorget) av Joanna Kos-Krauze och Krzysztof Krauze är en av de viktigaste polska filmerna på senare år – ett drama om en ung familj som drabbas av oförutsedda ekonomiska problem och går mot sin undergång.Kritikerna är överförtjusta och filmen fick åtta priser på Polens största filmfestival i Gdynia, bland annat för bästa film och bästa kvinnliga huvudroll.

  Som många andra polska familjer bor de hemma hos svärmor. Fönstren i lägenheten vetter mot den soliga Plac Zbawiciela (Frälsartorget) i centrala Warszawa. De längtar efter en ny, egen lägenhet, kontraktet är underskrivet och de väntar bara på att huset ska bli färdigt. Men byggfirman går i konkurs och deras drömmar krossas. Beata, Bartek och deras två söner blir kvar hos svärmor i den lilla lägenheten. De enorma skulderna efter konkursen sliter sönder familjebanden. Ömsesidig förnedring, ömsesidiga anklagelser – och det slutar med en familjetragedi.

  Plac Zbawiciela är en historia om skuld och hur den sonas. En gripande bild av mänskliga begär och drömmar, berättelsen om människan, hennes ensamhet mitt bland sina närmaste, hennes behov av närhet

  Stegvis förvandlas ett så kallat bildat hem till ett helvete där man säger till barnen att de inte borde finnas. Vem bär skulden? Den skurkaktiga byggfirman som krossade deras dröm om egen lägenhet? Livet hos svärmor med ouppackade kartonger vid Plac Zbawiciela? Tadeusz Sobolewski, Gazeta Wyborcza


  Detta är en polsk Mike Leigh!

Lukasz Maciejewski, Gazeta Wyborcza


Man ser denna film med stigande förtjusning. Det är förstås en påhittad historia (även om den delvis bygger på fakta) med några typiska intrigknep, men man har också en oemotståndlig känsla av att göra ett tillfälligt besök i huvudpersonernas liv som därefter fortsätter utanför filmens ramar. Ett smärtsamt autentiskt liv – lite som våra egna.
Pawel T Felis

« Tillbaka
      
Website Security Test