EVENTS

Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz)

26 februari 2020 - 30 april 2020
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

På grund av det ökande antalet fall av koronavirus i Sverige är utställningen Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz) tillfälligt stängd tillsvidare. Vi ber om ursäkt för alla eventuella besvär som kan orsakas av detta.

Polska institutet i Stockholm har äran att bjuda in till utställningen Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz) på Polska institutet i Stockholm. Utställningen presenterar för första gången offentligt detta häfte med poesi av kvinnliga koncentrationslägerfångar. Häftet fördes till Sverige 1945 av f d lägerfången Bożena Janina Zdunek (f. Musiewicz). Den är ett exempel på fångarnas tysta kamp för själslig överlevnad i den skräckfyllda och omänskliga tillvaron i förintelse- och koncentrationslägren.

Poesiafton med Krystyna Dąbrowska på Rönnells antikvariat

17 mars 2020 kl 18.00
Rönnells antikvariat
Birger Jarlsgatan 32, Stockholm

Fri entré!

Krystyna Dąbrowska läser dikter och samtalar med sin översättare Irena Grönberg på Rönnells Antikvariat i Stockholm den 17 mars kl 18.00. 

Krystyna Dąbrowska är en av Polens mest uppmärksammade och prisbelönta poeter. Hennes poesi rutar in vida arealer, rör sig över landgränser och har en allmänmänsklig och kosmopolitisk prägel. 2013 tilldelades Krystyna det första Szymborskapriset för diktsamlingen Vita stolar, och i år belönades hon med Warszawas litterära pris för diktsamlingen Ljudspår (2018). 

Högre seminarium i polska med Włodzimierz Bolecki: Gustaw Herling-Grudziński - litteratur och biografi

17 mars 2020 kl 16.00-18.00
Stockholms universitet, Plats: K-rummet, E439
Universitetsvägen 10 E, Stockholm

Fri entré!

Włodzimierz Bolecki är professor i litteraturvetenskap vid Universitetet i Warszawa och vid Polska Vetenskapsakademien samt medredaktör för tidskriften Teksty Drugie. Han har genomfört en serie intervjuer med Gustaw Herling Grudziński som publicerades i volymerna ”Samtal i Dragonea” (Rozmowy w Dragonei 1997), ”Samtal vid århundrandets slut” (Rozmowy na koniec wieku 1998) och ”Samtal i Neapel” (Rozmowy w Neapolu 2000) och arbetar numera med utgåvan av författarens samlade verk.

Utställning Under Ytan / OKO av Mariana Ekner och Katarzyna Piorek

13 mars - 5 april  2020
Vernissage: 13 mars kl. 17.00 – 20.00
STUDIO 44
Tjärhovsgatan 44B, Stockholm

Fri entré!

Deras dialog har lett dem in i ett undersökande av vad som blivit kvar eller snarare vad som kommer tillbaka, upp till ytan igen i vårt bearbetande. Har de Obrukbara lekredskapen under våra ögon transponerats till readymades, blivit skulpturer. Vem är då konstnären, hen i luvtröja. Är luvorna ett tillräckligt skydd, skyddar de minnet.

      
Website Security Test