EVENTS

Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz)

26 februari 2020 - 30 april 2020
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

På grund av det ökande antalet fall av koronavirus i Sverige är utställningen Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz) tillfälligt stängd tillsvidare. Vi ber om ursäkt för alla eventuella besvär som kan orsakas av detta.

Polska institutet i Stockholm har äran att bjuda in till utställningen Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz) på Polska institutet i Stockholm. Utställningen presenterar för första gången offentligt detta häfte med poesi av kvinnliga koncentrationslägerfångar. Häftet fördes till Sverige 1945 av f d lägerfången Bożena Janina Zdunek (f. Musiewicz). Den är ett exempel på fångarnas tysta kamp för själslig överlevnad i den skräckfyllda och omänskliga tillvaron i förintelse- och koncentrationslägren.

Krystyna Dąbrowska på årets Littfest i Umeå

12-14 mars 2020
Umeå

Krystyna Dąbrowska kommer till Sverige för att medverka på Umeås internationella litteraturfestival Littfest. Hon är en av fyra Versopolispoeter som medverkar i årets festival under poesiläsning den 13 mars och under Versopolis den 14 mars. Hennes besök bekostas som en del av projektet Versopolis.

Krystyna Dąbrowska (född 1979) översätter poesi från engelska (W.C. Williams, W.B. Yeats, Thomas Hardy) och skriver radiospel. Utöver detta är hon också en prisad poet med flera diktsamlingar i bagaget. För en av dessa, Białe krzesła (“Vita stolar”, 2012), tilldelades hon Polens finaste utmärkelse för poesi, Wisława Szymborska-priset. 

Utställning Under Ytan / OKO av Mariana Ekner och Katarzyna Piorek

13 mars - 5 april  2020
Vernissage: 13 mars kl. 17.00 – 20.00
STUDIO 44
Tjärhovsgatan 44B, Stockholm

Fri entré!

Deras dialog har lett dem in i ett undersökande av vad som blivit kvar eller snarare vad som kommer tillbaka, upp till ytan igen i vårt bearbetande. Har de Obrukbara lekredskapen under våra ögon transponerats till readymades, blivit skulpturer. Vem är då konstnären, hen i luvtröja. Är luvorna ett tillräckligt skydd, skyddar de minnet.

      
Website Security Test