EVENTS

Młoda Polska. Sekelskifteskonst från Polen.

27 oktober 2018–17 mars 2019
Göteborgs konstmuseum, Etagerna
Göteborg

Vernissage lördag 27 oktober kl. 13-17, invigning kl. 14

Symbolistiska landskap, psykologiskt inträngande porträtt och mytologiska iscen-sättningar berättar om ett folk utan land men med en rik kultur och komplex historia. I höst visar Göteborgs konstmuseum – för första gången i Sverige – en utställning med flera nationalklenoder från den polska konstens guldålder kring sekelskiftet 1900.

Młoda Polska (Det unga Polen) är namnet på den konstnärliga strömning som markerar den polska modernismens födelse. I den svenska konsten har riktningen sin närmaste motsvarighet i 1880-talets opponenter men Młoda Polska hade sina särskilda historiska förutsättningar. I symbolistiska uttryck gestaltades frihetslängtan och nationell identitet mot bakgrund av att Polen 1795 delats mellan Ryssland, Preussen och Österrike för att förenas som en nation först 1918.

Filmvisning: DAAS av Adrian Panek

25 februari 2019 kl 18.00
Bajit
Nybrogatan 19, Stockholm

Fri entré! Förhandsregistrering krävs via länken nedan (fram till 21 februari):
www.cognitoforms.com/Paideia1/DAAS

DAAS är ett lysande historiskt drama om den falske messiasfiguren Jakob Frank på 1700-talet. Frank hävdar att han har helande och profetiska krafter och lovar odödlighet till den som ansluter sig till hans lära. En advokat från Wien granskar Frank och ser honom som ett hot mot det österrikiska imperiet, och en tidigare lärjunge söker rättvisa.

      
Website Security Test