EVENTS

Młoda Polska. Sekelskifteskonst från Polen.

27 oktober 2018–17 mars 2019
Göteborgs konstmuseum, Etagerna
Göteborg

Vernissage lördag 27 oktober kl. 13-17, invigning kl. 14

Symbolistiska landskap, psykologiskt inträngande porträtt och mytologiska iscen-sättningar berättar om ett folk utan land men med en rik kultur och komplex historia. I höst visar Göteborgs konstmuseum – för första gången i Sverige – en utställning med flera nationalklenoder från den polska konstens guldålder kring sekelskiftet 1900.

Młoda Polska (Det unga Polen) är namnet på den konstnärliga strömning som markerar den polska modernismens födelse. I den svenska konsten har riktningen sin närmaste motsvarighet i 1880-talets opponenter men Młoda Polska hade sina särskilda historiska förutsättningar. I symbolistiska uttryck gestaltades frihetslängtan och nationell identitet mot bakgrund av att Polen 1795 delats mellan Ryssland, Preussen och Österrike för att förenas som en nation först 1918.

Krakóws krubbor på Hallwylska museet i Stockholm

10 november 2018 – 27 januari 2019
Hallwylska museet
Stockholm


Julkrubborna från Kraków tillhör en unik hantverkstradition med anor från medeltiden. Ingenstans i världen kan man finna liknande krubbor. De symboliserar en värld av höga tornspiror, lökformade kupoler, guldglittrande tinnar, genombrutna fönster, trappor och smala kolonner, purpur och turkos. Allt i en sagolik stilblandning, skaparglädje och fantastisk arkitektur. På Hallwylska museet visas ett trettiotal krubbor som lånats in från Historiska museet i Kraków i en julutställning för hela familjen.

En föreläsning med författaren och journalisten Ewa Bigestans om polska julkrubbor: Szopka - Krakóws skimrande kulturella världsarv

26 januari 2019 kl 15.00-17.00
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Julgransplundring på Knutsdagen var i söndags och de flesta julsaker har tagits bort. Så småningom försvinner julen för det här året, också från Hallwylska museet där utställningen om Krakows krubbor kommer att stängas i slutet av januari. Fast julkrubbor kommer fortfarande att synas på många platser i världen. Den 2 februari, fyrtio dagar efter juldagen, firas man Kyndelsmässodagen. I Rom och på andra håll i Europa har man även julkrubbor uppsatta i kyrkorna året runt.

Polska filmer och samproduktioner på 42 Göteborg Film Festival

25 januari - 4 februari  2019
Göteborg


Den 25 januari - 4 februari är det återigen dags för Nordens största och bästa filmfestival - 42 Göteborg Film Festival!

Det kommer att bli elva fantastiska dagar fyllda med film, kända gäster, fester och events. 400 filmer från hela världen får sin Sverigepremiär under festivalen, som alltid med en stor bredd på både genres och länder. Allt från Oscars-favoriterna till indiepärlor. Skräck, drama, sci-fi och road movies. Det kommer också att finnas polska filmer och samproduktioner.

Anders armé - Hoppets väg. Utställning på Polska institutet i Stockholm

25 januari – 20 februari 2019
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Välkommen till vernissage fredagen den 25 januari kl 17.00–20.00.

Utställningen kan ses från 28 januari till 20 mars 2019, måndag - fredag, kl 11.00-16.00.

Fri entré!

Anders armé är det vanliga namnet på Polens armé i öster 1941-42, efter dess befälhavare general Władysław Anders. Armén började formas i Sovjetunionen i augusti 1941 men evakuerades i mars 1942 genom Iran till Palestina. Där placerades den under brittiskt kommando och tillhandahöll huvuddelen av enheterna och trupperna i II polska armékåren i Italien.

Utställningen handlar om hur general Władysław Anders polska armé uppstod. Den börjar med att berätta om de polacker som hamnade under sovjetisk ockupation efter Molotov-Ribbentrop-pakten och det tyska och sovjetiska angreppet mot Polen 1939. Tack vare Anders armé kunde många civila, däribland tusentals barn, påbörja ett nytt liv i den fria världen. Och soldaterna kunde slåss för ett fritt Polen.

Hänt på Polska institutet: 

Ewa Bigestans föreläsning Szopka – Krakóws skimrande kulturella världsarv

Den händelserika helgen på Polska institutet i Stockholm fortsatte på lördagseftermiddagen 26 januari när den svenska författaren och journalisten Ewa Bigestans föreläste om Krakóws julkrubbetraditioner: Szopka – Krakóws skimrande kulturella världsarv.

Ewa Bigestans, som skrivit den rikt illustrerade boken Julkrubbans historia, berättade den fascinerande historien om hur julkrubbor blev tradition i Sverige, Polen och övriga Europa.

      
Website Security Test