Program

DOROTA KRAKOWSKA - LINOLEUMSNITT
Antropomachia, videoinstallation av Leszek Danilczyk / Dorota Krakowska


9 maj – 1 juni 2008
Dansmuseet, Gustav Adolfs torg

Dockor, antropomorfa varelser, marionetter – det är de motiv Dorota Krakowska använder för att kunna tala om det hon är mest intresserad av: människan och hennes relationer till Den andre.

Vernissage: 9 maj 2008 kl 18
Dansmuseet, Gustav Adolfs torg

Utställningskurator: Johanna Ocias

Dansmuseet i samarbete med Polska institutet och Ocias design

Dockor, antropomorfa varelser, marionetter – det är de motiv Dorota Krakowska använder för att kunna tala om det hon är mest intresserad av: människan och hennes relationer till Den andre. De svartvita linoleumsnitten har en kantig, förenklad form. Hon skapar dem med utgångspunkt från fotografier av kroppar och deras uttryck. ”Kroppsspråket används här för att kommunicera emotionellt och intellektuellt innehåll med rent teatrala medel, genom gester och symboliska rörelser, genom positioner i rummet, och slutligen med hjälp av kostym och mask.” Figurerna från de grafiska bladen återkommer och utvecklas på de filmade bilderna.

Videoinstallationen Antropomachia är ett samarbete mellan Dorota Krakowska och Leszek Danilczyk. Här återkommer motiv och teman från Krakowskas grafik i rörlig form. Två ensamma varelser av olika kön dras magnetiskt till varandra. I början är de totalt likgiltiga och döva för den andra, efter ett tag väcks en försiktig nyfikenhet och de vänder sig mot varandra. Den koreografiska spänningen mellan dessa två, mellan kvinnan och mannen, intensifieras, förvandlas till ett växande engagemang och kulminerar i en nyskapad, allt tydligare energi. Energin är en åtrå som uttrycks i ett slags erotisk clinch. Åtrån får dock aldrig sitt utlopp utan övergår i en meningslös kamp. Förekomsten av dessa sammanflätade krafter kopplar ihop videoinstallationen med grafikens svartvita uttryck.

Dorota Krakowska är född 1955 i Krakow. Hon studerade grafik under ledning av Professor Andrzej Pietsch (metallgravyr), Professor Franciszek Bunsch (träsnitt) och Professor Jerzy Werner (fotografii). Sedan 2002 samarbetar Krakowska med Danilczyk. Hon bor och arbetar i Polen.

« Tillbaka
      
Website Security Test