Program

Arka av Teater Åttonde Dagen på Stockholms Kulturfestival

16 augusti, kl 22.00-23.00

Sergels torg, Plattan

ARKA (ARKEN):
Urpremiär: 11 juni 2000

Den spektakulära gatuföreställningen ”Arka” av polska Teater Åttonde Dagen (Teatr Ósmego Dnia) tar upp ett högaktuellt tema som påminner oss om att vi lever i en epok av flyktingar och invandring. Det symboliseras i föreställningen av ett väldigt skepp, en rörlig scen med flera våningar, en bevingad inkarnation av Noaks ark.

”På sju dagar skapade Gud världen. På den åttonde skapades teatern.”
(ur filmen Teater Åttonde Dagen av Joanna Helander och Bo Persson.)

Teater Åttonde Dagen är en av Europas främsta nyskapande teatrar och mottagare av flera prestigefyllda teaterpriser. Under kommunismen kämpade teatergruppen för de mänskliga rättigheterna och gav stöd till Solidaritetsrörelsen. Deras politiska engagemang togs upp förra året i SVTs inslag om Polen i ”Kobra”.

Gruppen har uppmärksammats i Sverige bl a med Bo Perssons och Joanna Helanders prisbelönade långfilmsdokumentär ”Teater Åttonde Dagen” från 1992.  

– Det är med återseendets stora glädje vi tillsammans med Polska Institutet presenterar Teater Åttonde Dagen i årets Kulturfestival i Stockholm. Alltsedan tidigt 80-tal så har gruppen spelat en avgörande roll i polskt teater- och kulturliv. Men även de många kontakterna till Sverige och Stockholm har gjort starka intryck på delar av svenskt teaterliv. Nu är de tillbaka, fortfarande högst vitala och spännande, med en av sina viktigaste produktioner, ”Arka”, som aldrig visats i Stockholm tidigare. Föreställningen, som ges på Sergels torg mitt i Stockholm city, placerar in Teater Åttonde Dagen bland dagens stora europeiska gatuteaterensembler, säger festivalchefen Claes Karlsson.

”Arka” har visats i den dåvarande europeiska kulturhuvudstaden Bologna år 2000, på Festival de Théâtre de Rue i Aurillac, på Internationella teaterfestivalen Malta i PoznaÅ„, på Fira de Teatro i Tàrrega och dessutom
i bl a Mexiko, Colombia, Venezuela, Brasilien, Singapore och Sydkorea.


Se dokumentärfilmen om Teater Åttonde dagen

Visas: tisdag 16 augusti, kl 19.00–20.20,
Bio Zita,
Birger Jarlsgatan 37
Biljetter tel: 08-23 20 20

En dokumentärfilm om Teater Åttonde dagen som gästspelar med gatuföreställningen Arka på Plattan 16/8. Filmen skildrar den polska teatergruppens dramatiska liv under de sista fyra åren av 1980-talet: före, under och efter omvälvningen i Östeuropa. Teater Åttonde Dagen är både en av Europas mest intressanta teatergrupper samtidigt som de haft en framträdande plats inom den demokratiska oppositionen i sitt hemland.

Efter krigstillståndets införande fick de yrkesförbud, men spelade i kloster och kyrkor där säkerhetspolisen tvekade att bryta sig in. Till slut blev situationen ohållbar och halva gruppen lyckades trassla sig ut ur landet. Den andra halvan blev kvar instängda i Polen där de fortsatte att underjordiskt spela sina föreställningar. En efter en lyckades resten av skådespelarna att ta sig ur Polen och gruppen fick en fristad i Italien. Ett halvår innan de gamla regimerna i Östeuropa bringades på fall återvände Teater Åttonde Dagen till Polen, där man genast började arbeta på en ny föreställning.

Filmen är gjord av Joanna Helander, Bo Persson, Sverige, 100 minuter (insp 1992)


Teater Åttonde Dagen: 

http://www.osmego.art.pl/t8d/main/en/

http://www.youtube.com/user/teatr8dnia

http://bulletinen.org/Bulletinen/web-content/Kultur/film/Portiernia.html

Stockholm Kulturfestival:

http://kulturfestivalen.stockholm.se/


Projektet ingår i det kulturella programmet under det polska ordförandeskapet i EU

« Tillbaka
      
Website Security Test